Tarihi Belgeler Işığında Ermeni Olayları Uluslararası Sempozyumu başladı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın, iki gün sürecek sempozyumun açılışında, etkinliğin, objektif değerleri ortaya koyma ve geleceğin barışına katkı sağlama adına faydalı olacağını söyledi.
Anadoluda yaşayan Ermeni vatandaşların her kademede görev aldığını anımsatan Aydın, şöyle konuştu:
Türklerin Anadoluyu yurt edinmesinin ardından Ermenilerle ilişkiler giderek arttı. Bir kısım Ermeni vatandaşlarımız, Osmanlının zor dönemlerinde farklı ülkelerle işbirliği yaparak, Osmanlıyı, yani bu coğrafya üzerinde yaşayan iktidarı, erki, zor durumda bırakmıştır.
Aydın, bazı Ermeni vatandaşların da Sarıkamış Harekatında Osmanlı ile düşmanlara karşı savaştığına dikkati çekti. Bu harekatta tıbbi hizmetler veren hekimlerin birçoğunun Ermenilerden oluştuğunu dile getiren Aydın, şöyle devam etti: Demokrasi, hürriyet ve özgürlük çoğunluğun hakkını savunmak değildir, azınlığın hakkını da savunmaktır. Onun için ben Ermeniler diye bir tabirin kullanılmasına şiddetle karşıyım. Bir kısım Ermeniler yanlış yaparken, bir kısım Ermeniler de doğruyu yaptı veya sahip olduğu devletine sahip çıktı. Devletini korumak için bir irade ortaya koydu. Dolayısıyla bu ayrımı yaparken çok doğru bir tespit yapmamız lazım. Aydın, bugün Türkiyenin soykırım iddialarına ilişkin olarak arşivlerini açmaya hazır olduğunu söyledi. Konuyla ilgili bilimsel bilgilerin önemine değinen Aydın, şunları anlattı: Bugün tüm siyasilerimiz, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, askeri arşivlere varıncaya kadar açmaya hazır durumdadır. Peki arşivin dışında başka belge olabilir mi? Dünya tarihi, dünya gerçekleri ancak ve ancak arşivler üzerine oluşturulabilir. Yoksa dedikodu üzerine, söylem üzerine veya O böyle demişti, o öyle demiştinin üzerine hiçbir zaman bilim, bilimsellik veyahut tarih oluşturulabilir mi?