ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Şu an fiilen 10 bin dekar alanda organik alanda çay üretimi yapıyoruz. Gelecek yıl bu 30 bin dekara çıkacak. Bir sonraki yıl ise 38 bin dekar seviyesine çıkacak” dedi.
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Organik Çay Tarımı Projesi hayata geçtiğinde dünyanın en büyük organik çay havzasını da oluşturacaklarını belirterek, “Aynı zamanda en yüksek oranda organik çay üreten ülke konumuna geleceğiz” dedi.
Sütlüoğlu, Rize’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Organik Çay Tarımı Projesi’nin, ÇAYKUR’un önemli projelerinden biri olduğunu söyledi.
Organik çay tarımını gönüllük esasında yürüttüklerini ifade eden Sütlüoğlu, “Bir mecburiyet yok. Vatandaş arzu ederse ve isterse organik çaya geçebiliyoruz. Organik havzalarımızda da önemli artış var. Şu an fiilen 10 bin dekar alanda organik alanda çay üretimi yapıyoruz. Gelecek yıl bu 30 bin dekara yaklaşacak. Bir sonraki yıl ise 38 bin dekar seviyesine çıkacak” diye konuştu.
PROJE ADIM ADIM İLERLİYOR
Sütlüoğlu, çok hızlı şekilde organik havzaları genişlettiklerine dikkati çekerek, “Gönlümüz arzu ediyor ki çaylıkların tamamı organik olsun. Yoğun kimyasal gübre kullanımı çevrenin doğal dengesini bozmuştur. Toprağın yapısını bozmuştur. Canlıları olumsuz yönde etkilemiştir. Canlı türleri azalmıştır. Yeraltı sularımız kirlenmiştir. Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi, çevrenin tekrar kendisini restore etmesi ve doğal haline dönüşmesi için organik çaya geçmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı. Proje hayata geçtiğinde ve bölge tamamen organik olduğunda dünyanın en büyük organik havzasını da oluşturmuş olacaklarını vurguladı.
Projenin hayata geçmesiyle Türkiye’nin, dünyanın en yüksek oranda organik çayını üreten ülkesi durumuna geleceğini belirten Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu, “Bu konuda rakipsiz durumdayız. Çok büyük avantajlarımız var. Çayımızın üzerine kar yağıyor. Onun için haşere yok. Dünyanın en sağlıklı çayı bizde. Çayımızın tamamen organik olma kabiliyeti var” şeklinde konuştu.
Dünyada hiçbir ülkede böyle bir imkanın olmadığını belirten Sütlüğüoğlu, “Bu iş gönüllülük üzerinden yürüyor. Bundan dolayı da olabildiği kadar ve vatandaşın kabul ettiği oranda alanlarımızı genişletebiliyoruz. Bu projeyi toplumsal mutabakat halinde hep beraber yürütmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Sütlüoğlu, kimyasal gübre kullanımını bazı ülkelerin yasakladığını, bazı ülkelerin ise yüzde 15 sınırladığını belirterek, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında da bu konuda bir çalışmanın olduğunu bildiklerini söyledi.
Türkiye’de ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Sütlüoğlu, “Biz çay bölgemizi ilgilendiren bölümüyle ilgili çalışıyoruz” dedi. Sütlüoğlu, organik tarıma geçildiği zaman gübre sıkıntısı olmayacağına işaret etti.