• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çözüm ombudsmanda

Yeniakit Publisher
2013-05-31 22:27:00 - 2013-05-31 20:28:23
Çözüm ombudsmanda

Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, kamuda başörtüsü ile çalışılmasına engel çıkarılmasına dair bir şikâyet gelmesi halinde, bunu kısa sürede, ‘din ve vicdan özgürlüğü’ kapsamında değerlendirip karara bağlayabileceklerini söyledi.

YENER DÖNMEZ / ANKARA
Danıştay Genel Kurulu’nun başörtüsü ile ilgili kararının ardından yasakçı zihniyetin dayatmasına son noktayı ombudsman koyacak. Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, başörtüsü konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kamuda başörtüsü ile çalışmasına müsaade edilmediğine dair kendilerine bir şikayet gelmesi halinde bunu kısa sürede inceleyip karara bağlayabileceklerini ifade eden Ömeroğlu, Avrupa’da bu tür konuların din ve vicdan özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğine dikkat çekti.
ÇALIŞMASINA İZİN VERİLMEYEN
BAŞÖRTÜLÜ BAŞVURABİLİR
Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, Ankara’daki medya kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. TBMM Bahçe Lokantası’ndaki kahvaltıya Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu’nun yanı sıra Kamu Denetçileri Zekeriya Aslan, Mehmet Elkatmış, Serpil Çakın, Abdullah Cengiz Makas ile Muhittin Mıhçak da katıldı. Toplantıda kamuda başörtüsü serbestliği ile ilgili açıklamalar da yapan Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, “Kamuda başörtülü çalışamayan bir birey, bireysel mağduriyeti ile ilgili bize başvurabilir. Ancak o şahısla ilgili herhangi bir mahkeme kararının bulunmaması gerekiyor. Bize, hakkında herhangi bir yargı kararı bulunmayan bir başörtülü gelir de ‘Benim bu başörtümle kamuda çalışmama müsaade edilmiyor, ben mağduriyet yaşıyorum’ derse biz bu konuyu inceleriz. Kararı en geç 6 ay içerisinde sonuçlandırmamız gerekiyor. Bu 3 ay da olabilir, daha kısa sürede de olabilir. Danıştay Genel Kurulu’nun ilgili kararını inceledim. Bu karara önce uyulmadı ancak daha sonra bütün mahkemeler bu karara uydu” dedi.
AVRUPA’DA DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ
KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLİYOR
Önceki hafta Belçika’da yetkililerle görüştüğünü hatırlatan Ömeroğlu, “Başörtüsü sorunu orada da gündeme geldi. Oradaki mevkidaşımız bu konunun din ve vicdan özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Kendileri Hıristiyanlarla ilgili konularda bir şikayet gelmesi halinde din ve vicdan özgürlüğü kapsamında karar veriyorlarmış. Hıristiyanların kendi inançlarında bulunan haç takma ile ilgili engel çıkarılması halinde ombudsmana başvurulduğunda orada bu yönde karar veriyorlarmış. 17 yaşında ilk defa başörtüsü takan bir kardeşimiz bir engelle karşılaşırsa, kendisine bir hak gaspı yapıldığını düşünüyorsa, bize müracaat edebilir” diye konuştu.
YAŞ KARARLARINI DA DENETLEYEBİLİRİZ
Yargı denetimine açık olmayan YAŞ kararları ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Ömeroğlu, şunları söyledi: “YAŞ kararları idari yargının yetkisi dışında bırakılmış. Aslında biz bir meselenin hakkaniyete uygun olup olmadığını denetliyoruz. Bir başka deyimle maslahata uygun olup olmadığına bakıyoruz. Yine burada da YAŞ kararlarından bir birey mağdur oluyorsa, bu konu bizim yetki alanımız içerisinde. Biz YAŞ kararlarını da denetleyebiliriz. Denetlemelerimizde ulusal ve uluslar arası mevzuatlara uygun olup olmadığına bakıyoruz.”
Ömeroğlu, devlet sırlarını da inceleyebileceklerini söyledi.
ALKOL YASASINDAN ZARAR
GÖRENİN DE ŞİKAYETİNİ İNCELERİZ
TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta kabul edilen alkol düzenlemesi ile ilgili bir soru üzerine Ömeroğlu, “Eğer bir kişi alkol yasasından zarar gördüğüne dair bir şikayette bulunursa onu da mevzuatlar çerçevesinde inceleriz” dedi. Ömeroğlu, konunun ayrıca yasa koyucunun yetkisi alanında olduğuna da dikkat çekti. Ömeroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada ayrıca İstanbul Boğazına yapılan 3. köprünün adının Yavuz Sultan Selim olması, polisin göstericilere biber gazı kullanması ve İstanbul’daki park sorunlarına dikkat çekti.
BATI’DA OMBUDSMAN
KARARLARINA UYULUYOR
Kamu Denetleme Kurumu’nun yetki ve yaptırım alanları ile ilgili de konuşan Ömeroğlu, alınan kararlara kamu kurumlarının uyması gerektiğinin altını çizdi. Bununla ilgili uluslar arası örnekler de veren Ömeroğlu, “Mesela İspanya’da kurumlar ombudsmanın kararına yüzde 75 uyuyor. Danimarka ve İsveç’te bu oran yüzde 95’e çıkıyor. Amacımız uluslararası standardı yakalamak” dedi.
2072 BAŞVURUDAN 521’İ
HAKKINDA KARAR VERİLDİ
Kuruma başvuruların posta, e-posta, faks, e-başvuru yöntemleriyle alınmaya başladığını belirten Ömeroğlu, kurumlarına bugüne kadar başta İstanbul ve Ankara’dan olmak üzere 2 bin 72 şikayet geldiğini kaydetti. Gelen şikayetlerin 411’inin Kamu Personel Rejimi, 292’sinin Ekonomi, Maliye ve Vergi, 276’sının Çalışma ve Sosyal Güvenlik, 237’sinin Eğitim Öğretim, Gençlik ve Spor, 187’sinin Mahalli İdareler, 154’ünün ise Adalet, Milli Savunma ve Güvenlikle ilgili olduğunu belirten Ömeroğlu, insan hakları ile ilgili 82, engelli hakları konusunda 29, kadın ve çocuk hakları ile ilgili de 23 başvuru yapıldığını kaydetti. 2072 şikayet başvurusundan 521’i hakkında karar verildiğini aktaran Ömeroğlu, 297 başvuru hakkında incelenemezlik kararı verildiğini, 23 başvurunun ise birleştirildiğini bildirdi. Ömeroğlu, diğer dosyaların ise incelemesinin sürdüğünü kaydetti.
DEVLET SIRRI VATANDAŞ
ALEYHİNE YORUMLANAMAZ
Devlet sırrının vatandaş aleyhine yorumlanamayacağını vurgulayan Ömeroğlu, “Bizim en önemli özelliğimiz, direkt kurum olarak idarenin yönetimine hiçbir engel olmadan iştirak ediyoruz. Bizim istediğimiz her türlü bilgi, belge, doküman, ses kaydı yasa gereği 30 gün içinde gönderilmek zorunda. 30 gün içinde gönderilemiyorsa meşru gerekçesi varsa olabilir. Devlet sırrı kapsamını o birimin en üst yetkilisi bize göndermiyorsa, bu devlet sırrını kamu baş denetçisi veya görevlendireceği kamu denetçisi inceleyebilir. Sır olduğu için bunu açıklayamaz. Hiçbir zaman devlet sırrı vatandaşın aleyhine yorumlanamaz. Kararlarımızda hiçbir zaman aleyhte yorumlayamayız”  diye konuştu.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23