Kumluca’da devam eden 4. Domatexpo “Domates ve sera teknolojileri” Fuarında, Türkiye’de ilk olarak domates pişmaniyesi ve domatesli börek üretildi.
Kumluca Toptancı Halinde devam eden 4. Domatexpo “Domates ve sera teknolojileri” Fuarı, renkli görüntülerle devam ediyor. 80 firmanın katıldığı ve yaklaşık 100 değişik ürünün sergilendiği fuarda, Türkiye’de ilk defa bir pişmaniye ustası tarafından domatesli pişmaniye ve börek ustası tarafından ise domatesli kol böreği üretildi.
İzmit’ten fuara katılan ve bugüne kadar domatesli pişmaniyenin Türkiye’de ilk olduğunu ifade eden pişmaniye ustası Baran Şaşmaz, normal pişmaniye yapmanın zor kolay olmadığını, ancak domatesli pişmaniye yapmanın ise daha da zor olduğunu söyledi. Domatesli pişmaniye için un, şeker ve yağın yanı sıra tarla domatesinin özünü kullandıklarını belirten Şaşmaz, üç-dört gün süren deneme çalışmalarının sonunda domatesli pişmaniye yapmayı başardıklarını kaydetti.
''KESİNLİKLE ÜRETTİĞİMİZ PİŞMANİYE DOĞAL''
Şaşmaz, “Pişmaniyemiz için tarla domatesi özü kullandık. Ortaya çıkan pişmaniyenin tadına bakan herkes memnun. Alan bir kez daha alıyor. Bizde bu çalışmamızı ileriye taşımak, daha da güzelini yapmak için çalışacağız. Kesinlikle ürettiğimiz pişmaniye doğal, pembe rengi domatesin kendi rengi, içerisinde gıda boyası herhangi bir şey yok. Bize böyle bir imkanı veren, destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Pişmaniyenin tadına bakan fuar ziyaretçileri de, domatesli pişmaniyeyi yerken domatesin tadını aldıklarını, bunun da normal pişmaniyeye göre farklı bir damak tadı oluşturduğunu ve böylece pişmaniyedeki keskin şeker tadının da bir daha azaldığını söylediler.
DOMATESLİ KOL BÖREĞİ
4. Domatexpo “Domates ve sera teknolojileri” Fuarına katılan börek ustası Muharrem Bal da, bugüne kadar çeşitli börek üretimi yaptıklarını ve ilk defa bu yılda domatesli kol böreği üreterek fuar ziyaretçilerine tattırdıklarını kaydetti.
Domatesli böreğin normal börekten farkının içine sadece domates konularak yapılması olduğunu ifade eden Bal, “Domatesli böreğimizi hazırlayıp fırında pişiriyoruz. Biz bunu fuarda domatesle farklı bir tat oluşturabilmek için yapmıştık. Ancak deneme sürecinde müşterilerimiz iş yerimizde sormaya başladılar. Böyle devam ederse domatesli böreği daha da geliştirerek farklı bir damak tadı oluşturmaya gayret göstereceğiz” dedi.
Kumluca Toptancı Halinde 80 ayrı firmanın yaklaşık 100 ayrı ürün tanıtımı yaptığı fuar üç gün açık kalacak.