• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bazı faydalılar çocukta alerjiye yol açabiliyor

Yeniakit Publisher
2018-10-18 14:20:00 -
Bazı faydalılar çocukta alerjiye yol açabiliyor

Çocuklarda bazı besinlere karşı çocuk vücudu savunma sistemini harekete geçirerek o besin maddesine özgü antikorlarını üretmeye başlayabiliyor.


Bağışıklık sistemi besin maddesini, yanlışlıkla zararlı bir madde olarak algıladığı zaman da işte o malum besin alerjisi ortaya çıkıyor. Vücut o besin maddesine karşı koymaya özel antikorlarını üretiyor.

Çocuk aynı besin maddesini daha sonraları yediğinde, immun sistem büyük miktarlarda kimyasal maddeler ve histamin salgılar. Bu kimyasal maddeler, solunum sistemi, sindirim sistemi, cilt ve kalp-dolaşım sistemlerini etkileyebilecek bir dizi alerjik reaksiyonu tetikliyor.

Bu besİnlere dikkat edin

Besin alerjileri bebeklik çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak bile görülebilir. Ailesinde en azından bir ebeveyni veya bir kardeşinde alerjik rinit, astım, besin alerjisi veya egzema gibi alerji öyküsü olan bebeklerin hayatlarının ilk 5-7 yılı içinde besin alerjisi ortaya çıkma riski yüksektir.

Faydalı bir besin zararlı olabilir
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Besin alerjilerinin yüzde 90’ı inek sütü, yumurta, buğday gibi hep faydalı bildiğimiz besinlerden kaynaklanabiliyor.

Ayrıca soya, ceviz, badem, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar, balık, susam, kabuklu deniz canlılarına karşı da alerji gelişebilir.

Bu besinlerin yapısında bulunan alerjenler suda çözünebilir glikoproteinlerdir.

Yetişkinlerde de..

Alerjik reaksiyonların görülme sıklığı, genetik faktörler, yaş, beslenme alışkanlıkları ve yaşanan coğrafyaya göre farklılık gösterir.

Genel olarak yetişkinlerin yüzde 1.4-2.4’ünde alerji görülür. Bunun dışında üç yaş altındaki çocukların yüzde 6’sında, atopik dermatit teşhisi konan çocukların yüzde 35’inde alerji dikkat çeker. Öte yandan astımlı çocukların yüzde 6-8’inde alerji görüldüğü veriler sonucu bilinmektedir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23