• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nden Fetullah Gülen açıklaması

Yeniakit Publisher
2015-01-10 08:43:00 - 2015-01-10 08:57:00
ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nden Fetullah Gülen açıklaması

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, paralel örgüt ve örgütün başı Fetullah Gülen'in iadesi ile ilgili açıklamalar yaptı.

Sabah gazetesine konuşan Bass, yeni dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinin seyri, 2 ülke arasında görüş farklılığı olan alanlar ve Gülen'in iadesi gibi konular ile ilgili konuştu.

İşte John Bass'ın açıklamaları;

Önümüzdeki dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinin seyri nasıl olacak? 

ABD ve Türkiye arasında güçlü, derin vesağlam stratejik ortaklık bulunduğuna inanıyorum. İster devletler, ister bireyler arasındaki ilişkilerde olsun, her ilişki için geçerli olan nokta şudur: Hiç kimse birbiriyle yüzde yüz aynı fikirde olamaz.

Bizim ilişkimizde de bakışımızın biraz farklı olduğu kimi alanlar mevcut ve bu yıl, farklılıkları azaltmak ya da en azından neden bu farklılıklara sahip olduğumuzu daha iyi anlamak için çalışmayı sürdüreceğiz. 

'DİKKATLİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİYORUZ'

Fethullah Gülen'in iadesi veya sınır dışı sürecine ABD'nin bakışı nedir? 

Uygun yasal düzenlemelere sahip olduğumuz devletlerden gelen tüm iade taleplerini büyük bir ciddiyetle ele alıyoruz. Bize sunulan vakanın ve söz konusu yabancı devletin hangi temele dayanarak iade talebinde bulunduğunun ABD yasalarıyla nasıl eşleştiğini ve ABD yasalarının ihlaline ilişkin bir husus görüp görmediğimizi belirlemek için bu talepleri son derece dikkatli şekilde değerlendiriyoruz. Bireysel iade vakaları ya da bireylere ilişkin farazi iade vakaları hakkında yorumda bulunmuyoruz. 

'SON DERECE CİDDİ İDDİALAR VE SUÇLAMALAR VAR'

''Paralel Devlet Yapılanması'' sizin için ne anlam ifade ediyor? 

Türk devletini yıkma amacıyla tasarlandığı iddia edilen faaliyetlere ilişkin olarak, kimileri devletin içinden kimileriyse dışından bir dizi isme yönelik son derece ciddi iddialar ve suçlamalar var. Söz konusu iddia ve suçlamaların, şu anda Türk emniyeti ve yargısı tarafından yürütülen sürecin bir parçası olduğu aşikâr. Bu sürece büyük saygı duyuyoruz.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türk yargı sistemini ilgilendirdiğini düşündüğümüzden iddialar hakkında bireysel yorumda bulunmam uygun olmaz. Sürecin adil ve şeffaf şekilde ilerlemesinin önemli olduğuna, bu sayede sonuçlarının Türk halkında iyi, dürüst ve etkili bir yargı süreci yaşandığına dair güven duygusu yaratacağına inanıyoruz. 

'KOMPLO TEORİSİ GİBİ GÖRÜNÜYOR'

Gülen'in, CIA ile ilişkili olduğu Türkiye'de bir kesimde hâkim kanaat. Sizce bu komplo teorisi mi?

Komplo terorisi gibi görünüyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerini yaşadığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tesis edildiği döneme ve bazı yabancı devletlerin o tarihlerde sergiledikleri tavır ve faaliyetlere bakacak olursak, bu toplumda hâlâ bazı insanların, ihtilaf yaratabilecek olaylara ilişkin cevapları hemen ülke dışında aramaları anlaşılabilir. Ancak basında gördüğüm ya da bana aktarılan bazı şeyleri şaşkınlıkla karşılıyorum. 

Fethullah Gülen, ABD vatandaşı mı? 

Kendisinin ABD vatandaşı olduğunu sanmıyorum, ancak bunu teyit etmem gerek. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23