• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD'de resmen kabul edildi! Trump'a skandal Türkiye çağrısı

Yeniakit Publisher
2019-12-10 09:27:00 - 2019-12-10 10:19:47
ABD'de resmen kabul edildi! Trump'a skandal Türkiye çağrısı

ABD’de Kongre 738 milyar dolarlık savunma bakanlığı bütçesine ilişkin tasarı üzerinde anlaştı. Tasarı Rusya ve Çin ile daha iyi rekabet edebilmek için ek önlemler içerirken, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının satışının yasaklanmasını ve S-400 alımı nedeniyle de yaptırım uygulanması çağrısında bulunuyor.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın aktardığı habere göre ABD Temsilciler Meclisi, aylar süren müzakereler sonucunda Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) üzerinde anlaşmaya vardı.

Türkiye'ye yaptırım çağrısı

Anlaşma metninde ABD Başkanı Donald Trump'a yapılan çağrıda, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 sebebiyle F-35 savaş uçaklarının satışının durdurulması ve yaptırım uygulanması talep ediliyor. Anlaşma metninde ayrıca, Kuzey Kore'ye de sert yanıt verilmesi isteniyor.

Rusya ile ortak yürütülen projeleri baltalama girişimi

Ayrıca Rusya'yla her tür askeri işbirliğinin yasaklanması da önerilirken, Türkiye'ye, Kuzey Akım 2 ve TürkAkım projeleri nedeniyle de yaptırım uygulanabileceği belirtildi.

Trump'a sunulması bekleniyor

İki komitenin de üzerinde anlaşma sağladığı "Ulusal Savunma Yetki Yasası"nın 2019 bitmeden Kongre'den geçmesi ve Başkan Trump'ın onayına sunulması bekleniyor.

Kongre'nin iki kanadından Trump'a gelen Türkiye önerilerinin bağlayıcılığı bulunmuyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Trump'ın arzusu

Ayrıca Trump'ın uzun süredir dile getirdiği "Uzay Gücü"nün oluşturulması için ödenek ayrılması, federal çalışanların aile izni, Moskova ve Pekin ile rekabete yönelik ilave tedbirler gibi bir dizi maddeler yer aldı.

Söz konusu tasarı ABD Temsilciler Meclisi ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi arasında uzun süredir tartışılıyordu. Bütçe ulusal güvenlik programları için Savunma ve Enerji Bakanlıklarına 658,4 milyar dolar, Yurtdışı Acil Durum Operasyonları olarak da isimlendirilen ABD'nin sınır ötesi savaşlarına 71,5 milyar dolar ve doğal afetlerden kaynaklanan hasarların onarımı için acil yardım fonuna 5.3 milyar dolar ödenek ayrılmasını öngörüyor. Uzlaşı sağlanan diğer maddeler ise askeri personele yüzde 3 zam ve ebeveynlere 12 hafta ücretli izin hakkı.

Uzmanlardan görüş

Uzmanlar, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın (NDAA) 58 yıllık tarihinde ilk defa Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında anlaşma sağlanamama ihtimali bulunduğunu ancak aylar süren müzakerelerin ardından uzlaşı sağlandığını belirtti. Zira Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar çoğunlukta bulunuyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Alper

Elin elektronik silahı ile savunma, elin şeyiyle gerdeğe girmek gibidir ne de olsa kumanda onlarda.

Ax111

Elinizden geleni ardınıza koymayın. Siz Allah'tan gelecek yaptırımlara hazır olun. Çünkü O (cc) zalimleri sevmez.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23