Hayvansal gıda kaynaklarında bulunan A vitamini, bitkilerde bulunmamaktadır. Fakat bazı bitkiler dolaylı yoldan bu vitamini içermektedir.
A vitamini nedir?
Hayvansal gıda kaynaklarında bulunan A vitamini, bitkilerde bulunmamaktadır. Fakat bazı bitkiler dolaylı yoldan bu vitamini içermektedir. Bu da sadece, pigmentlere sahip bazı bitkilerde gerçekleşmektedir. Öte yandan sağlık açısından oldukça değerli olan A vitamini açık havalarda ve sıcak yerlerde çok çabuk bozulabilmektedir.
A vitamini içeren bazı bitkisel gıdalar
- Tatlı patates
- Havuç
- Ispanak
- Kale
- Kara lahana
- Şalgam yeşillikleri
- Bal kabağı
- Marul
- Kavun
- Dolmalık biber
- Domates
- Kırmızı biber
- Pırasa
- Greyfurt
- Yeşil bezelye
- Kuşkonmaz
- Yeşil fasulye
- Brüksel lahanası
- Kayısı
- Maydanoz
- Nane
- Brokoli
A vitamini içeren hayvansal gıdalar
- Keçi sütü
- İnek sütü
- Karides
- Yumurta
- Somon balığı
- Pisi balığı
- Peynir
- Yoğurt
- Morina balığı
- Ton balığı
- Tavuk eti
- Sığır eti
- Hindi eti
- Koyun eti
- Ciğer
Önerilen A vitamini tüketimi
- 0-6 ay: 400 mcg
- 7-12 ay: 500 mcg
- 1-3 yaş: 300 mcg
- 4-8 yaş: 400 mcg
- 9-13 yaş: 600 mcg
- 14-18 yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın
- 19-50 yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
- 51 yaş üstü: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
- Gebelik: 770 mcg
- Emzirme: 1300 mcg
Fazla A vitamininin yan etkileri nelerdir?
- Baş dönmesi
- Kusma ve karaciğerde büyüme
- Eklem ağrıları ve kemiklerde kalınlaşma
- Deride sararma ve döküntüler
A vitamini eksikliğinin yan etkileri nelerdir?
- Bağışıklık seviyesinde düşüş ve enfeksiyonlarda artış
- Deride kuruma, pullanma ya da sivilcelenme
- Az ışıklı ortamda görme bozuklukları
- Gelişim çağındaki çocuklarda büyümede yavaşlama
- Midede rahatsızlık
- Üreme organlarında sorunlar
NOT : Hamileler veya hamile kalmak isteyen kadınlar doktor tavsiyesi olmadan A vitamini kullanmamalıdır.
