• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
6
Yeniakit Publisher
Uzmanlar dikkatli olsun diyerek uyardı: Gıda zehirlenmesinde 15 dakika detayı!

Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar dikkatli olsun diyerek uyardı: Gıda zehirlenmesinde 15 dakika detayı!

Ortaköy'de yedikleri midyeden zehirlenen anne ve iki çocuğu hayatını kaybetti. Uzmanlar gıda zehirlenmesinde ilk 15 dakikanın çok önemli olduğu konusunda uyarıda bulundu.

#1
Foto - Uzmanlar dikkatli olsun diyerek uyardı: Gıda zehirlenmesinde 15 dakika detayı!

Almanya’dan İstanbul'a tatile gelen 4 kişilik Böcek Ailesi'nin Ortaköy’de yediği kumpir ve midye, trajik bir zehirlenmeye yol açtı. Gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan aileden anne ve iki çocuğu maalesef hayatını kaybetti. Gıda güvenliğini bir kez daha acı bir şekilde gündeme taşıyan olayın ardından Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, kritik uyarılarda bulundu.

#2
Foto - Uzmanlar dikkatli olsun diyerek uyardı: Gıda zehirlenmesinde 15 dakika detayı!

GIDA ZEHİRLENMESİNDE HİJYEN ÖNEMLİ Gıda zehirlenmelerinin temelinde hijyenin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Göral, gıda zehirlenmelerinin temelinde hijyenin büyük rol oynadığını belirtti. Son dönemde bazı vatandaşların midye tüketimi sonrası rahatsızlandığını ifade eden Prof. Dr. Göral, “İki çocuk veya aile fertleri etkilenmiş. Midyenin hijyenine uyulmazsa salmonella, vibrio gibi bakteriler ve toksinler bulaşabilir, bu da gıda zehirlenmesine yol açabilir.

#3
Foto - Uzmanlar dikkatli olsun diyerek uyardı: Gıda zehirlenmesinde 15 dakika detayı!

TÜKETİCİ VE HAZIRLAYICILARIN DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR Prof. Dr. Göral, midyenin hazırlanması ve pişirilmesi sırasında hijyen kurallarına uymanın kritik olduğunu vurguladı. “Hazırlayan kişinin elleri, bıçaklar, malzemeler ve kesme tahtaları temiz olmalı; yemek yedikten sonra ellerin de temiz olması gerekiyor. Bakteri temasına bağlı bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi durumlar yemek yedikten 15 dakikadan 3 saate kadar ortaya çıkabilir. Hafif vakalar dinlenme ve sıvı gıdalarla atlatılabilir, fakat orta ve ağır vakalarda mutlaka hekime başvurulmalı” ifadelerini kullandı.

#4
Foto - Uzmanlar dikkatli olsun diyerek uyardı: Gıda zehirlenmesinde 15 dakika detayı!

Temiz ve bilinen yerlerden tüketildiğinde genellikle sorun yaşanmıyor. Ancak yaşlı, çocuk, bebek, hamile veya bağışıklık sistemi zayıf kişilerde tablo ağır seyredebilir” dedi.

#5
Foto - Uzmanlar dikkatli olsun diyerek uyardı: Gıda zehirlenmesinde 15 dakika detayı!

MAYONEZLİ GIDALARA DİKKAT Prof. Dr. Göral, kumpir gibi mayonezli gıdalarda da hijyenin önemine değinerek, “Staphylococcus gibi bakteriler uygun olmayan koşullarda ürüyebilir ve ciddi bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü veya şoka kadar giden tablolar oluşturabilir. Bu nedenle bilinen, güvenilir yerlerden alınması, yemek öncesi ellerin yıkanması ve hazırlayanların hijyen kurallarına uyması kritik. Hijyen sağlandığında gıda kaynaklı sorunlar genellikle önlenebilir” uyarısında bulundu./ kaynak: haber7

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23