• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
6
Yeniakit Publisher
Komşunun devri bitiyor! Hazar’dan Avrupa’ya üç bölgenin ticaret merkezi Türkiye oluyor

Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Komşunun devri bitiyor! Hazar’dan Avrupa’ya üç bölgenin ticaret merkezi Türkiye oluyor

Zengezur Koridoru’nun devreye girmesiyle bölgesel ticarette dengeler değişiyor. Uzmanlara göre Hazar, Karadeniz ve Orta Asya’daki yük akışı Türkiye-Azerbaycan hattına kayacak. Bu gelişme Türkiye’yi küresel lojistikte kilit aktör yapacak.

#1
Foto - Komşunun devri bitiyor! Hazar’dan Avrupa’ya üç bölgenin ticaret merkezi Türkiye oluyor

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Bilgehan Engin, Türkiye'de kara yolu, hava yolu, deniz yolu ve demir yolu olmak üzere 4 ana mod üzerinden taşımacılık gerçekleştirildiğini ve ülkenin bunların 4'ünün de faal yapıldığı coğrafyaya sahip olduğunu söyledi.

#2
Foto - Komşunun devri bitiyor! Hazar’dan Avrupa’ya üç bölgenin ticaret merkezi Türkiye oluyor

Engin, Türkiye'nin aktivitelerini 4 ana taşıma modu üzerinden de yükselttiğine dikkati çekerek, öncelikle Türkiye'nin deniz ülkesi olduğunu, çok önemli limanlarının bulunduğunu ve deniz yolu filosunun da giderek dünyada önem arz eden konuma doğru ilerlediğini belirtti. Jeopolitik gelişmelerden dolayı deniz yolu taşımacılığında gerileme olduğunu anlatan Engin, hava kargo ve demir yolu taşımacılığının Türkiye'nin son dönemde büyük altyapı yatırımları yaptığı taşıma modları olduğuna işaret etti.

#3
Foto - Komşunun devri bitiyor! Hazar’dan Avrupa’ya üç bölgenin ticaret merkezi Türkiye oluyor

Engin, özellikle hava kargonun ön plana çıktığını, demir yolunun bunun biraz daha arkasından geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Bilindiği gibi İstanbul Havalimanı, öncelikle yolcu taşımacılığında çok ciddi bir aşama kaydetti ve artık bayrak taşıyıcımız Turkish Cargo'nun da ciddi yatırımlarıyla hava kargo taşımacılığında da Türkiye, 2024 ve 2025 sürecinde bir ilerleme katetti. Hava kargo taşımacılığı, deniz yoluna benzer oranda kapasitesi anlamında tabii küçük ama değer taşıma anlamında yüksek bir taşıma modu. Bu değer taşıma modu, 2024 ve 2025'te benzer oranlarda yüzde 2,5-3 mertebelerinde büyüme kaydetti. Türkiye'nin de bundan aldığı rol, açıkçası tonaj olarak ve uçuş destinasyonu olarak çeşitleniyor, artıyor. Bu yönde hava kargo açısından biraz daha parlak, olumlu bir 2025 özeti vermek mümkün."

#4
Foto - Komşunun devri bitiyor! Hazar’dan Avrupa’ya üç bölgenin ticaret merkezi Türkiye oluyor

Zengezur Koridoru'nun önemine değinen Engin, koridorun işlev kazanmasıyla beraber Hazar, Karadeniz ve özellikle Gürcistan'daki tüm ağırlığın Azerbaycan ile Türkiye aksına kayacağını anlattı. Engin, "Türk şirketlerinin üstlenmiş olduğu, Türkmenistan'da ve diğer Orta Asya bölgesindeki bütün büyük projelerin taşımasının maliyet ve süreç açısından daha kontrol edilebilir ve daha hızlanabilir bir boyuta sürükleneceğini, dolayısıyla tabiri caizse o bölgede artık Gürcistan'ın etki alanından çıkıp tüm bu ticaretin Türkiye ve Azerbaycan'a geçebileceğini öngörüyoruz." diye konuştu.

#5
Foto - Komşunun devri bitiyor! Hazar’dan Avrupa’ya üç bölgenin ticaret merkezi Türkiye oluyor

Çin ile Hindistan gibi önemli üretim kanallarının da yüklerinin bu koridordan Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılabileceğine işaret eden Engin, burayı Kalkınma Yolu gibi önemsediklerini vurguladı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Zaten Öyleyiz

Uyuşturucu,insan kaçakçılığı,organ mafyası, kara para ne dersen var bizde. Üstelik dünya lideriyiz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23