• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
11
Yeniakit Publisher
Kayısı çekirdeği zehirliyor!

2016-05-06 23:11:47
Kayısı çekirdeği zehirliyor!

EFSA’ya göre kayısı çekirdeğinde doğal olarak bulunan amigdalin isimli bir madde, yedikten sonra siyanüre dönüşerek siyanür zehirlenmesine neden olabilir.

#1
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

Avrupa Komisyonu’ndan gelen talep üzerine EFSA Gıda Zincirindeki Bulaşanlar Bilimsel Paneli, kayısı çekirdeğinde veya kayısı çekirdeğinden elde edilen ürünlerde bulunan amigdalin maddesiyle ilgili bir görüş yayınladı.

#2
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

Amigdalin maddesi beslenme yoluyla vücuda alındıktan sonra siyanüre dönüşebiliyor. Yüksek miktarda siyanür ise zehirlenme anlamına geliyor.

#3
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

Siyanür zehirlenmesi bulantıya, ateşe, baş ağrısına, susuzluğa, uyuşukluğa, asabiyete, eklem ve kas ağrısına ve düşük kan basıncına neden olabildiği gibi, aşırı vakalarda ise ölüme yol açabiliyor.

#4
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

Çalışmalara göre vücut ağırlığı (kg olarak) başına 0,5 ile 3,5 miligram (mg) siyanür ölümcül olabilir. EFSA Gıda Zincirindeki Bulaşanlar Bilimsel Paneli, bir defaya mahsus maruz kalma için güvenli seviyeyi (Akut Referans Doz, ARfD olarak biliniyor) vücut ağırlığı (kg olarak) başına 20 mikrogram (0,02 mg) olarak belirledi. Bu miktar, bildirilen en düşük ölümcül dozun 25 kat altında.

#5
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

EFSA uzmanları, bu sınırlara ve ham kayısı çekirdeklerinde bulunan amigdalin seviyelerine dayanarak, yetişkinlerin ArfD’yi aşmadan 3 küçük kayısı çekirdeğini tüketebileceğini söylüyor. Küçük çocuklar içinse bu miktar 60 mg, bu da küçük bir çekirdeğin yarısına denk geliyor.

#6
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

Kayısı güvenle yenebilir - Kayısı meyvesini normal bir şekilde yemek, tüketiciler için bir sağlık riskine neden olmuyor. Sözü edilen çekirdek , kayısının sert çekirdeğinin içinde bulunuyor.

#7
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

Sert çekirdeği kırarak alınan çekirdek içi, meyve ile temas etmiyor. Avrupa Birliği’nde satılan birçok ham kayısı çekirdeği içinin AB dışından ithal edildiği ve internet üzerinden satıldığı düşünülüyor.

#8
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

Satıcılar kayısı çekirdeğini kanserle mücadele eden bir gıda olarak tanıtıyor. Bazı satıcılar toplumun geneli için günlük 10, kanser hastaları için ise günlük 60 kayısı çekirdeğinin tüketimini teşvik ediyor.

#9
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

Kayısı çekirdeği ve kanser tedavisi iddiası - Çiğ kayısı çekirdeğinin kanser tedavisi için faydalı olduğuna dair iddiaların, EFSA’nın gıda güvenliği faaliyet alanının dışında kaldığı ve bu nedenle yayınlanan bilimsel görüşte ele alınmadığı ifade edildi.

#10
Foto - Kayısı çekirdeği zehirliyor!

EFSA bu bilimsel görüşü ve önceki değerlendirmeleri tartışmak için AB Üye Ülkeleri’ndeki ortaklarına danıştı. Bu risk değerlendirmesi, Avrupa Komisyonu’ndaki risk yöneticilerine bilgi sağlayacak. Yöneticiler toplum sağlığını çiğ kayısı çekirdeği yemekten korumak için önlem gerekip gerekmediğine karar verecek.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23