• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
17
Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

2020-11-27 09:46:15
Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Grip ve nezlenin etkilerini ortadan kaldırmak için nelerin tüketileceği genelde biliniyor ancak hangi gıdalardan uzak durulması gerektiği konusunda bilgi kirliliği çok fazla. Oysa bilmeden yenilen bazı besinler grip ve nezlenin daha kolay atlatılmasını engelleyebilir. Grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi durumlarda doktora başvurulduğunda antihistaminik ilaçlar verilir.

#1
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Çünkü üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjilerde vücutta oluşan şikayetlerden sorumlu olan madde histamindir. Histamin vücutta arttığı zaman bu olumsuz durumlarla karşılaşılır. Dolayısıyla soğuk algınlığı durumlarında histamini azaltacak, histamin içermeyen ya da histamin salınımını artırmayan besinleri tüketmek gerekir. Bazı besinler doğal olarak histamin içerdiği için histaminin vücutta da artmasına sebep olur. Bazı besinler ise histamini parçalayarak kandaki miktarının artmasına yol açar.

#2
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Histaminden zengin olan besinlerde ilk sırada mayalı besinler bulunur. En çok mayalı alkollü içkiler uzak durulması gereken içeceklerdir.

#3
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırır.Ancak bunların fayda-zarar dengelerini ayarlamak, tüketimi tamamen kesmek yerine sınırlandırmak, böylece bağışıklığı güçlendirici faydalarından da mahrum kalmamak doğru olacaktır.

#4
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Sucuk, pastırma, sosis, salam gibi işlenmiş etler de histaminden zengin gıdalardır. Sadece soğuk algınlığı zamanlarında değil, sağlıklı beslenmek adına da zaten bu işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir.

#5
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Peynirler de dikkat edilmesi gereken besinler arasındadır. Özellikle histamin içeriği en yüksek olan eski peynirlerdir. Bu nedenle sert ve pastörize peynirleri günde 60-90 gramı aşmadan tüketmek gerekir.

#6
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Sebzelerden de ıspanak, domates ve patlıcan histamin içeriği zengin besinlerdendir.

#7
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Ancak sadece soğuk algınlığı durumlarında da olsa bu sebzeleri hiç tüketmemek değil, tüketimini sınırlamak daha doğru olacaktır.

#8
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Tütsülenmiş besinlerden özellikle balıklar histamin açısından zengindir. Dolayısıyla soğuk algınlığı durumunda tütsülenmiş balıklar değil daha çok taze olanlar tercih edilmeli.

#9
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Özellikle taze tüketilmeyen palamut ve hamsi gibi koyu renk etli balıklarda histamin oluşumu artıyor.

#10
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Çikolata histamin salgılatılmasına yol açtığı için soğuk algınlığı durumlarında çikolata tüketilmemeli. Bunun yanında çikolatanın içerisinde rafine şeker bulunur. Rafine şekerin histamini artırıcı etkisi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini engelleyici özelliği nedeniyle rafine şeker içeren tüm gıdalardan uzak durulması önemli.

#11
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

İnek sütü de histamin salgılatan besinler arasındadır.

#12
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Soğuk algınlığı durumlarında inek sütü yerine belki keçi sütü tercih edilebilir. Bunun yanında yoğurt ve kefir de mayalı ve histamin içeriği fazla olan gıdalardandır. Dolayısıyla hastayken süt değil yoğurt ve kefiri tercih edip bunu da günde 400 ml ile sınırlandırmak gerekir.

#13
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Bunların yanında ananas ve papaya da histamin salgısını artıran besinlerdir. Kabuklu deniz ürünleri aynı şekilde histamin salgılatır. Dolayısıyla soğuk algınlığına yakalandıysanız midye gibi besinlerden de uzak durmanız gerekir.

#14
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Ana kaynağı buğday olan glüten de histamin salgısını artırdığı için soğuk algınlığı dönemlerinde mümkünse gluten içeriği az olan siyez ekmeği tercih edilebilir.

#15
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Ayrıca bulgur pilavı tüketilecekse siyez buğdayının seçilmesinde fayda var.

#16
Foto - Grip ya da nezleyseniz bunları ağzınıza bile koymayın!

Soğuk algınlığı durumlarında yeşil çay, siyah çay ve mate çayı da soğuk algınlığı dikkat edilmesi gereken içecekler arasındadır. Bu çaylar vücutta soğuk algınlığı komplikasyonlarının daha çok yaşanmasına sebep olur. Bunların yerine ıhlamur, ada çayı gibi hastalık bulgularının iyileşmesine yardımcı olacak çayların tercih edilmesi tavsiye edilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23