• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
54
2020'nin en popüler yemekleri belli oldu! Bakın listeye Türkiye'den hangi yemek girdi

2020-10-17 11:47:36
2020'nin en popüler yemekleri belli oldu! Bakın listeye Türkiye'den hangi yemek girdi

2020'nin en popüler 100 yemeği TasteAtlas platformu tarafından açıklandı. Türkiye'den iki yiyecek de listeye katıldı.

#1
Foto - İrlandalı yazar Bernard Shaw

İrlandalı yazar Bernard Shaw "Yemek sevgisinden daha içten bir sevgi yoktur" demiş. Biraz abartılı olabilir ama biz yemek için yaşayanları iyi özetliyor. Hem dünyada gastronomi turizmi arttıkça bu sözün önemi daha da ortaya çıkıyor. Gideceği ülke ya da şehirde, yemek yiyeceği restoranları günler öncesinden seçen kaç kişiyiz? Ben sadece restoranları seçmekle kalmam menülerine girip başlangıçtan tatlısına dek her şeyi önceden belirlerim. Hatta işi biraz daha ileriye götürüp varsa sosyal medyada tabakların fotoğraflarına bile bakarım. İçinde fazla yemek olmayan füzyon tabakları hemen elerim örneğin. TasteAtlas lokal yemekler ve bu konuda en iyi restoranlar ve reçeteler sunan bir internet sitesi. İlk kez gideceğim bir ülke ziyareti öncesi yemek konusunda fikir aldığım mecralardan biri. Platform, geçtiğimiz günlerde dünyanın en popüler 100 yemeği listesini hazırladı. Sitenin üyeleri, yemek yazarları ve tatilcilerin yaptığı tercihler sonucu oluşan bir liste... Listenin ilk sırası benim açımdan hiç şaşırtıcı değil. Ama arada sürpriz yiyecekler de yok değil. İşte 2020'nin en popüler yiyecekleri...

#2
Foto - 1) Pizza: Aslında pizzanın orijinali İtalya hatta 18. yüzyıl Napoli olsa da fırında pişen ilk düz ekmeğin geçmişi Ortadoğu'ya, bu ekmeğin üzerine malzemelerle servis edilmesi ise Yunanlılara kadar gidiyor. Bu hamuru, domates sosu, peynir ve farklı malzemelerle ilk kez pişiren ise İtalyanlar olmuş.

1) Pizza: Aslında pizzanın orijinali İtalya hatta 18. yüzyıl Napoli olsa da fırında pişen ilk düz ekmeğin geçmişi Ortadoğu'ya, bu ekmeğin üzerine malzemelerle servis edilmesi ise Yunanlılara kadar gidiyor. Bu hamuru, domates sosu, peynir ve farklı malzemelerle ilk kez pişiren ise İtalyanlar olmuş.

#3
Foto - 2) Suşi denlince pek çok kişinin aklına çiğ balık gelse de aslında bu bir tür balığı saklama metodu. Suşilerin tek ortak özelliği çiğ balık değil sirkeli pirinç. Güney Asya'da ortaya çıkan bu yöntem 8. yüzyılda Japonya'ya ulaşıyor. Ve zaman içinde pirinç, balık ile tüketilmeye başlıyor. Ardından çiğ balıklı, kızarmış balıklı, sebzeli, kurutulmuş deniz yosunlu gibi pek çok çeşidi ortaya çıkıyor.

2) Suşi denlince pek çok kişinin aklına çiğ balık gelse de aslında bu bir tür balığı saklama metodu. Suşilerin tek ortak özelliği çiğ balık değil sirkeli pirinç. Güney Asya'da ortaya çıkan bu yöntem 8. yüzyılda Japonya'ya ulaşıyor. Ve zaman içinde pirinç, balık ile tüketilmeye başlıyor. Ardından çiğ balıklı, kızarmış balıklı, sebzeli, kurutulmuş deniz yosunlu gibi pek çok çeşidi ortaya çıkıyor.

#4
Foto - 3) ABD'liler hamburgerin kendilerine ait olduğu konusunda epey iddialı. Ama ilk çıkış noktası Hamburg. Yine de ilk kez iki kat ekmekten oluşan hamburger ABD'de servis edilmiş. Orijinali ekmek ve köfteden oluşuyor. Zaman içinde yeşillik, soğan, turşu gibi iç malzemeler de eklenmiş. 1900'den beri sadece hamburger servis eden Connecticut'taki New Haven'ın ise ABD'de hâlâ orijinal hamburger servis eden tek yer olduğu konuşuluyor.

3) ABD'liler hamburgerin kendilerine ait olduğu konusunda epey iddialı. Ama ilk çıkış noktası Hamburg. Yine de ilk kez iki kat ekmekten oluşan hamburger ABD'de servis edilmiş. Orijinali ekmek ve köfteden oluşuyor. Zaman içinde yeşillik, soğan, turşu gibi iç malzemeler de eklenmiş. 1900'den beri sadece hamburger servis eden Connecticut'taki New Haven'ın ise ABD'de hâlâ orijinal hamburger servis eden tek yer olduğu konuşuluyor.

#5
Foto - 4) Ramen aslında bir tür noodle yani makarna çorbasını andırıyor. Japonya'da ilk kez 1920 yılında yapılmaya başlanmış. Çinli şefler noodle'ı tuzlu bir su ile karıştırmayı tercih ediyor. İki-üç dakikada pişen noodle'lar al dante yani diri olarak çorbaya konuyor ve hemen tüketilmesi gerekiyor.

4) Ramen aslında bir tür noodle yani makarna çorbasını andırıyor. Japonya'da ilk kez 1920 yılında yapılmaya başlanmış. Çinli şefler noodle'ı tuzlu bir su ile karıştırmayı tercih ediyor. İki-üç dakikada pişen noodle'lar al dante yani diri olarak çorbaya konuyor ve hemen tüketilmesi gerekiyor.

#6
Foto - 5) Taco ilk kez 18. yüzyılda Meksika'da ortaya çıkıyor. Aslında günümüzde tıpkı dürüm ya da ekmek arası kokoreç gibi Meksika'nın sokak lezzetlerinden biri. Genellikle elle yeniyor. Mısır unu ve beyaz undan yapılan yumuşak taco hamurunun arasına et ve farklı sebzeler konarak tüketiliyor.

5) Taco ilk kez 18. yüzyılda Meksika'da ortaya çıkıyor. Aslında günümüzde tıpkı dürüm ya da ekmek arası kokoreç gibi Meksika'nın sokak lezzetlerinden biri. Genellikle elle yeniyor. Mısır unu ve beyaz undan yapılan yumuşak taco hamurunun arasına et ve farklı sebzeler konarak tüketiliyor.

#7
Foto - 6) Listeye Japon'ların ramen'i girer de Çinlilerin cam eriştesi girmez mi! Nişasta ve su ile hazırlanan yine bir tür makarnayı andıran Çinlilerin noodle'ı kurutulmuş halde satılıyor. Ve çorbalara ya da kızarmış yemeklere eklenerek kullanılıyor. Pişirmek için birkaç dakika sıcak suda bekletmek yeterli.

6) Listeye Japon'ların ramen'i girer de Çinlilerin cam eriştesi girmez mi! Nişasta ve su ile hazırlanan yine bir tür makarnayı andıran Çinlilerin noodle'ı kurutulmuş halde satılıyor. Ve çorbalara ya da kızarmış yemeklere eklenerek kullanılıyor. Pişirmek için birkaç dakika sıcak suda bekletmek yeterli.

#8
Foto - 7) Son günlerde en çok pişirdiğim ve tükettiğim malzemelerden biri tofu. Aslında vegan ve soya sütü ile hazırlanan bir tür peynir. Kızarması enfes oluyor. Vejetaryen ve vegan olanların favorisi tofu, bu tarz beslenenlerin sayısı arttıkça popülaritesini de arttırıyor. Tofu, Japonca soya ve pıhtı anlamlarından türemiş bir kelime

7) Son günlerde en çok pişirdiğim ve tükettiğim malzemelerden biri tofu. Aslında vegan ve soya sütü ile hazırlanan bir tür peynir. Kızarması enfes oluyor. Vejetaryen ve vegan olanların favorisi tofu, bu tarz beslenenlerin sayısı arttıkça popülaritesini de arttırıyor. Tofu, Japonca soya ve pıhtı anlamlarından türemiş bir kelime

#9
Foto - 8) Besin değeri bakımından çok da arzulamadığım bir tatlı cupcake'ler. Günümüzde tüm kutlamalarda karşımıza çıkıyorlar. En popüler yiyecekler listesine girmezse de olmazdı..

8) Besin değeri bakımından çok da arzulamadığım bir tatlı cupcake'ler. Günümüzde tüm kutlamalarda karşımıza çıkıyorlar. En popüler yiyecekler listesine girmezse de olmazdı..

#10
Foto - 9) Tereyağlı kruvasan içine marmelat kim sevmez ki! Fransızların klasik kahvaltısı olan bu çöreğin orijinali Avusturyalılara dayanıyor. Hatta Osmanlı bayrağındaki hilalden esinlendiği de yaygın görüşlerden...

9) Tereyağlı kruvasan içine marmelat kim sevmez ki! Fransızların klasik kahvaltısı olan bu çöreğin orijinali Avusturyalılara dayanıyor. Hatta Osmanlı bayrağındaki hilalden esinlendiği de yaygın görüşlerden...

#11
Foto - 10) Besin değeri bakımından çok da arzulamadığım bir tatlı cupcake'ler. Günümüzde tüm kutlamalarda karşımıza çıkıyorlar. En popüler yiyecekler listesine girmezse de olmazdı...

10) Besin değeri bakımından çok da arzulamadığım bir tatlı cupcake'ler. Günümüzde tüm kutlamalarda karşımıza çıkıyorlar. En popüler yiyecekler listesine girmezse de olmazdı...

#12
Foto - 11 Tortilla-Meksika

11 Tortilla-Meksika

#13
Foto - 12 Saşimi-Japonya

12 Saşimi-Japonya

#14
Foto - 13 Spagetti-İtalya

13 Spagetti-İtalya

#15
Foto - 14 Yakiniku-Japonya

14 Yakiniku-Japonya

#16
Foto - 15 Jiozi- Çin (Çin mantısı)

15 Jiozi- Çin (Çin mantısı)

#17
Foto - 16 Dim sum-Çin

16 Dim sum-Çin

#18
Foto - 17 Udon-Japonya

17 Udon-Japonya

#19
Foto - 18 Mus-Fransa

18 Mus-Fransa

#20
Foto - 19 Paella-İspanya

19 Paella-İspanya

#21
Foto - 20 Mozzarella-İtalya

20 Mozzarella-İtalya

#22
Foto - 21 Browni-ABD

21 Browni-ABD

#23
Foto - 22 Cheeseburger-ABD

22 Cheeseburger-ABD

#24
Foto - 23 Çedar-İngiltere

23 Çedar-İngiltere

#25
Foto - 24 Wagashi-Japonya (Japon şekerlemesi)

24 Wagashi-Japonya (Japon şekerlemesi)

#26
Foto - 25 Mac&cheese-ABD (makarna ve çedar peyniri)

25 Mac&cheese-ABD (makarna ve çedar peyniri)

#27
Foto - 26 Barbekü-USA

26 Barbekü-USA

#28
Foto - 26 Barbekü-USA

26 Barbekü-USA

#29
Foto - 28 Roti-Hindistan (Hindistan'a özgü bir tür gözleme)

28 Roti-Hindistan (Hindistan'a özgü bir tür gözleme)

#30
Foto - 29 Belçika tarzı patates kızartması- Belçika

29 Belçika tarzı patates kızartması- Belçika

#31
Foto - 30 Risotto-İtalya

30 Risotto-İtalya

#32
Foto - 31 Feta peyniri-Yunanistan

31 Feta peyniri-Yunanistan

#33
Foto - 32 Milksahake-ABD

32 Milksahake-ABD

#34
Foto - 33 Ricotta peyniri-İtalya

33 Ricotta peyniri-İtalya

#35
Foto - 34 Tagliatelle Bolognese-İtalya

34 Tagliatelle Bolognese-İtalya

#36
Foto - 35 Lazanya-İtalya

35 Lazanya-İtalya

#37
Foto - 36 Donut-ABD

36 Donut-ABD

#38
Foto - 37 Makaron-Fransa

37 Makaron-Fransa

#39
Foto - 38 Tiramisu-İtalya

38 Tiramisu-İtalya

#40
Foto - 39 Onigiri-Japonya

39 Onigiri-Japonya

#41
Foto - 40 Kiş-Fransa

40 Kiş-Fransa

#42
Foto - 41 Gyoza-Japonya

41 Gyoza-Japonya

#43
Foto - 42 Kimchi-Güney Kore

42 Kimchi-Güney Kore

#44
Foto - 43 Pretzel-Almanya, Fransa

43 Pretzel-Almanya, Fransa

#45
Foto - 44 Wonton-Çin

44 Wonton-Çin

#46
Foto - 45 Baozi-Endonezya

45 Baozi-Endonezya

#47
Foto - 46 Büryani-Hindistan, İran

46 Büryani-Hindistan, İran

#48
Foto - 47 Soba-Japonya (Karabuğdaydan yapılan ince erişte)

47 Soba-Japonya (Karabuğdaydan yapılan ince erişte)

#49
Foto - 48 Karamel-ABD

48 Karamel-ABD

#50
Foto - 49 Shabu-Japonya

49 Shabu-Japonya

#51
Foto - 50 Kızarmış tavuk-ABD

50 Kızarmış tavuk-ABD

#52
Foto - Listeye 80. sıradan Türk böreği giriyor. Dünyada her ülkede yufka ile hazırlanan benzer yiyecekler olsa da hiçbirinin bizim böreğimiz ile yarışamayacağının altı çiziliyor. Üstelik sadece tek bir çeşit böreğimiz değil su böreğinden, kol böreğine birçok çeşide methiyeler diziliyor.

Listeye 80. sıradan Türk böreği giriyor. Dünyada her ülkede yufka ile hazırlanan benzer yiyecekler olsa da hiçbirinin bizim böreğimiz ile yarışamayacağının altı çiziliyor. Üstelik sadece tek bir çeşit böreğimiz değil su böreğinden, kol böreğine birçok çeşide methiyeler diziliyor.

#53
Foto -

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

Yaay İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23