• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Gönüllere taht kuran öğretmen Hz. Muhammed (sav)

21 Kasım 2019
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Zaman zaman öğretmenlerimizle öğretmenlik sanatı üzerine sohbet ederim. Özet olarak söylemek gerekirse öğretmenlik, zihinleri inşa etme sanatı, öğrencilere karakter verme hüneridir.

Peygamberimiz (sav) kendisini muallim olarak nitelendirir. 

“Ben sadece muallim olarak gönderildim” buyurur.

13 yıl Mekke, on yıl da Medine’de öğretmenlik yaptı. Kutsal kitabımız Kur’an’ı öğretti. Anlattıklarını harfi harfine kendi hayatında yaşadı, çok güzel örnekti. Yapmadığını söylemedi ve kimseye tavsiye etmedi.

Öğrencilerinin önce gönlüne girdi, sonra da zihinlerini inşa etti. 

23 senede insanları puta tapmaktan vazgeçirdi, tek Allah’a inanmalarını sağladı. 

Koca bir kıtayı ahlaksızlıktan kurtarıp güzel ahlakı öğretti.

Okulsuz, kitapsız, cahil bir topluma geldi; Suffe Okulunu kurdu, kitabı okuttu, dünyayı eğitecek bilginler yetiştirdi. 

Deve çobanları kısa sürede dünyayı yönetir hâle geldiler.

On yıl Hz. Peygamber’e (sav) hizmet eden Hz. Enes, onun eğitim metodunu şöyle özetler: 

“Ne dövdü ne azarladı ne hakaret etti ne de yüzünü ekşitti.”

İnsanların seviyesine uygun şekilde hitap etti:

“İnsanlara anlayabilecekleri dille hitap edin” buyurur. 

Cahilliğin düşmanıydı, tek Allah inancını getirdi, gönüllerdeki ve Kâbe’deki putları yıkıp yok etti.

Cumhuriyetin ilanından bugüne 96 sene geçti, 2019 yılında ilkokul çağındaki çocuklarımıza puta tapar gibi resimlerin önünde eğilmeyi öğreten öğretmenler var. Heykellerden, resimlerden yardım umanlar türedi. Eğitim adına bilgi öğretmesi gerekenler, tam bir cehalet örneği veriyor. 

Eğitimin kalite kazanmadığından şikâyet başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve bütün yetkililer, En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed’i (sav) örnek alan eğitimciler yetiştiren programlar yapmalılar.

Öğretmen nitelikli değilse yetiştireceği nesiller nitelikli olamaz. 

Hz. Enes, uzun ömürlü bir sahabe. Peygamberimiz’den (sav) on yıl ders almış. Onun vefatından sonraki gecelerini şöyle anlatır:

“Ben her gece rüyamda Peygamber Efendimizi (sav) görürüm. Onunla sohbet ederim, o günüm cennet olur. Onu görmezsem günüm zindana döner.”

Hiçbir öğretmen, öğrencisinin her gece rüyasını süsleyemez.

Peygamberimiz (sav) gönüllere taht kuran öğretmendir. Öğrencileri onu her şeyden çok sevdiler.

En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ve Eğitim Metotları kitabımı yazarken kaynaklarda en sık rastladığım ifade şöyleydi:

“Anam, babam, canım sana feda olsun Ya Rasulellah!”

Herkes onu canından çok sevmiş. Bir tek öğretmen, 23 senede kıtayı değiştirmiş; insanları kötüden iyiye, cahillikten bilgeliğe, yanlıştan doğruya, çirkinliklerden güzelliğe dönüştürmüş. 

Hz. Muhammed’in (sav) yaptığı inkılabın benzeri yoktur. 

Hz. Bilal-i Habeşî gibi okuma yazma bilmeyen, siyah renkli bir köleyi ciddiye aldı, ona değer verdi, ona Allah’ı anlattı. Bilal iman ettikten sonra Hz. Ebubekir onu Ümeyye bin Halef’ten satın aldı, azad etti. Bilal kısa zamanda öylesine güzel ahlaka sahip oldu ki herkes imrendi. Peygamberimizin (sav) müezzini, koruması oldu. Öylesine güvenilir bir insandı ki Peygamberimiz (sav) onu hazinenin muhafızı tayin etti, yani hazine bakanı oldu.

Hz. Ömer gibi peygamber öldürmeye gidecek kadar katı kalpli bir insan, Kur’an’ı okudu, kalbi yumuşadı, iman etti, dünyanın adaletli sultanı oldu. Şefkat ve merhameti, adaleti dillere destandı. Mehmet Akif onun adalet anlayışını şöyle ifade eder:

Dicle kenarında bir kurt kapsa bir koyunu;

Gelir de adl-i İlahi, Ömer’den sorar onu!”

Peygamberimiz (sav) sahabe neslini yetiştirdi, onları dünyaya öğretmen tayin etti.

Hz. Bilal (ra), Peygamberimizin (sav) vefatından sonra Şam’a gitti, şehrin öğretmeni oldu.

Şamlılar ona “Peygamberimizin Kölesi Bilal Efendimiz” diye hitap ettiler. Onun öğrencisi olmayı en büyük şeref ve onur saydılar, ondan ders almak için sıraya girdiler.

Öğrencilerinin gönlüne giremeyen öğretmen, onları eğitemez. 

Öğrencilerinin rüyasına giremeyen öğretmen, doğru eğitim metotları takip etmiyor demektir.

Anlattıklarını yaşamayan; ahlakı, sözleri ve yaşantısı ile örnek alınmaya değmeyen öğretmen zamanı ve ülkeyi inşa edecek nesiller yetiştiremez.

Öğretmenlerimiz; Gönüller Sultanı’nı (sav) örnek almalı, onun eğitim metotlarını öğrenmeli ve takip etmeli.

Beyin Vitamini: Mesleğini hakkıyla yapmak, öğrencilerini erdemli, ahlaklı, hünerli yetiştirmek isteyen meslektaşlarıma En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ve Eğitim Metotları, Öğretmeni Başarıya Götüren Yol isimli kitaplarımı tavsiye ederim. (İletişim 0212 4911903; sipariş@ensarnesriyat.com.tr)

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

H.Y.E

Egitimin ilk amacinin kamil insan yetistirmek olmali.Ben de bu okullarin her cesidinde ogretmenlik yaptim ama bu egitim sistemiyle doktor,muhendis,ogretmen vs. yetistirebilirsiniz ama bir Mevlana ve bir Yunus Emre ruhlu insan yetistiremzsiniz.

ahmet koçak

şu anki eğitim sistemimizin,donanımlı,ahlaklı,edepli,bilgili,kalite insan yetiştirememesinin tek sebebi işte O YÜCE PEYGAMBERİN s.a.v efendimizin getirdiği ve bizzat uyguladığı kuran-ı kerimin yaşanmamasıdır.ve yaşanmadıkçada sıkıntılar devam edecektir.kur an-ı kerime ve sünnete sarılıp yaşamadıkça kaliteli insan olunmayacak,kaliteli gibi gözükenlerde en küçük rüzgarda savrulup gidecektir.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23