• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Kenan Alpay
Kenan Alpay
TÜM YAZILARI

Bilinç ve direnç yerine paranoya besleniyor

12 Mayıs 2020
A


Kenan Alpay İletişim: [email protected]

Tarz olarak laubalilik ve tehditkâr dil korona salgınını geride bırakacak düzeyde hızla yaygınlaştı. Konuşma daha doğrusu polemik ishaline tutulmuş bir toplum görüntüsü günden güne öne çıkıyor. Siyaset ve medyanın topluma taşıdığı ve aşıladığı misyon anlamayı ve anlaşılır olmayı değil de olabildiğince bağrışmayı bir marifetmiş gibi telkin ediyor. Kimsenin bir diğerinden geri kalmamak için didindiği bu yarışta, taraflar ülke ve topluma acı ve yıkıcı sonuçlar hazırlamak üzere seferber olduklarının hiç farkında değiller sanki.

Tehdidi Büyüt, Aklı Küçült

Hız kesmeyen darbe tartışmaları, her yerde ve her zaman olan kimi siyasal ve iktisadi gerilimlerden beka krizi çıkarma alışkanlığı, bitip tükenmeksizin üretilen ve her duruma uyarlanan kripto Fetöcü bulguları makul düşünme yeteneğini felç ediyor. Dolaşımdaki komplo teorileri bekleneceği üzere siyasal ve toplumsal analiz yapmaya mecal bırakmayan bir dizi akıl hastalığına dönüştü. Tehdidi ne kadar yakın ve büyük, tehlikeyi ne kadar yaygın ve sinsi olarak tanımlarsak toplumu o oranda ikna edip safları o kadar sağlam sıklaştırabiliriz diye çarpık bir mantık işliyor. Bilinç ve direnç aşılamakla vehim ve vesvese üretmek, sabır ve mücadele azmi kazandırmakla bir akıl hastalığı olarak paranoyayı beslemek fena halde birbirine karıştırılıyor.

İşin suyu çoktan çıktı, “ne kadar rezil olursak o kadar iyi” modundaki arayışlar sürüyor. Ülke TV’de Esra Elönü hazırlayıp sunduğu Arafta Sorular programında misafiri ‘aktivist-yazar’ Sevda Noyan hanımla beraber hızla yaklaşmakta olan hatta kapıya dayanmış olan FETÖ’cü darbeye karşı nasıl bir direniş sergileyeceklerine ilişkin en yüksek perdeden strateji ve taktikler paylaşıyorlardı mesela. Meğer Sevda Noyan ailesiyle beraber epeyce önden hazırlıklar yapmış, listeler hazırlamış, öncelikle götürülecekleri belirlemiş bile. Zaten kursakta kalan bazı şeyler de varmış ki onları da kemale erdirmek üzere bir fırsat kolluyormuş. Programın tecrübeli moderatörü Esra Elönü ise iyice yoldan çıkan konuşmalara müdahale edip düzeltmek bir tarafa yol vermeyi, teşvik etmeyi tercih ediyordu maalesef.

Darbeye karşı her türlü direnç meşrudur elbette. İyi de darbenin karargâhı ve kurmay kadrosu nerede, askeri cunta hangi eylemler ve kurumlarla darbeye zemin oluşturuyor? Ne bu türden asli soruları soran var ortada ne de cevabını arayan. Kimi agresif siyasetçi ve trollerin üç beş ajitatif ve provokatif cümlesinden, sosyal medya paylaşımlarına karşı güya “durumdan vazife” çıkarılıyor. Yapılan bu tür laubali konuşmalar, saçma sapan meydan okumalar belki de bir tek işe yarayacak; askeri darbe heveslilerini tahrik edecek ve cesaretlendirecek. Toplumsal muhalefetten habersiz, askeri darbeye direnme imkânlarına dair hiçbir tecrübeye kulak kesilmemiş hanımlar beyler mi direniş sergileyecek? Bırakın darbeye direnmeyi en temel ve yaygın protesto eylemlerinde dahi aktif rol oynamamış, sokakta ve toplumla beraber hak arayışından adeta kaçarcasına uzak durmuş birileri şimdilerde modaya uyup Reis’e selektör yapıyor.

Darbelere Karşı Rüyalarda Direniriz

Yaklaştığı iddia olunan darbeye dair yapılan konuşmalar bitip tükenmiyor. Ancak ortaya doğru düzgün bir bilgi ya da analiz koyan kimse yok. İş artık rüyalara kaldı. Sağ olsun ulemamızdan Cübbeli Ahmet Hocaefendi darbe tehlikesini işaret eden üç dört rüya gördüğünü beyan edip herkesi uyardı. Çünkü Hocaefendi’nin rüyaları gün aydınlığı gibi ortaya çıkarmış. Eee, madem Sevda Hanım listeleri yaptı, Cübbeli Ahmet Hocaefendi de rüyasını gördüğüne göre şimdi işler yarım kalmasın mı diyeceğiz?

Biraz soğukkanlı, biraz tarih ve toplum tecrübesiyle bakınca ortada müsamere düzeyinde bir gerilimin sürüp gittiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Hayır, Türkiye’de askeri darbe süreci suni bir sancı olmadığı gibi aksine esaslı ve kronik bir sancıdır. Ne var ki; 27 Mayıs’tan 15 Temmuz’a değin Türkiye’deki askeri darbelerin meşruiyet kaynağı ve muharrik gücü olan Kemalizm’e her gün daha sıcak, sempatik ve sadakatli selamların yollandığı bir vasatta Kemalizm’in lümpen temsilcileriyle girişilen bir kayıkçı kavgasında askeri darbeye karşı bir bilinç ve direnç oluşturulamaz. Fetullah Gülen ile İsmet İnönü ilişkisi kurup Tek Adam’a kutsiyetler, dokunulmazlıklar ve kahramanlıklar atfederek yapılan kurgular vahim bir biçimde paranoyayı beslemektedir.

Nihayet şunu aklımızdan çıkarmayalım ki; darbe paranoyasına malayani konuşmaları ve rüyaları şahit göstererek Batıni gelenekten destekler üretmek ajitasyon ve provokasyondur, batıldır ve İsrailiyattır. Zillet bizden uzak olsun istiyorsak klişe söylemlere değil salih amellere sarılalım. Fetullah ve Çetesinin “Sırlar Dünyası” tadındaki rüyaları ihtiyaca binaen modifiye edilip piyasaya sürülmesin lütfen. İlmi hiçbir değeri olmayan konuşmaları, ahlaki ve hukuki hiçbir yaptırıma müstenid olamayacak rüyaları siyasal ve toplumsal fıkhımızın önüne geçiremeyiz. Bu saçmalığa, bu yıkıcı ve kokuşturucu bataklığa bir an önce son verecek sorumluluk mevkii ise bellidir. Konuşması gerekenlerin susup, konuşmaması gerekenlerin coştuğu bir toplum düşmanı uzaklarda aramasın boşuna.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Abdullah

Sevda hanım ve Esra hanım çok da eleştirilecek bir yanlış yapmadılar. Programın hepsini izlememişsiniz Kenan Bey...Üslup hatası olabilir sadece. Cubbelinin açıklamaları hakkında size katılıyorum. Sizi yazılarınızdan ve TV programlarınızdan takip eden bir seveniz olarak yazdım. Selam ve dua ile.

Akitçi

Siz olmasanız.. .selam
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23