• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Kenan Alpay
Kenan Alpay
TÜM YAZILARI

Bataklık ve çölden arınmış Akdeniz akşamları hülyası

02 Ocak 2020
A


Kenan Alpay İletişim: [email protected]

Şaşılacak bir şey yok; Türkiye için bitimsiz bir askeri vesayet düzeni için türlü hileler ve zorbalıklar tertipleyen Kemalizm yedeğine aldığı sol-sosyalist çevrelerle birlikte Suriye ve Mısır için öngördüğü askeri diktatörlük rejimini Libya için de tek seçenek olarak dayatıyor. Sadece Suriye’yi değil genel manada Arapların bulunduğu bütün bir İslam coğrafyasını ‘bataklık’ olarak tanımlayan bu ırkçı ve işbirlikçi çizgi doğal olarak son dönemdeki kara-propagandasını “Libya çölleri” üst başlığı altında çeşitlendiriyor. 

Türkiye’nin üzerine çok boyutlu ve giderek derinleşen bir dizi stratejik problem geliyor. Türkiye ya bu stratejik problemleri adım adım çözerek ilerleyecek ya da bu stratejik problemler Türkiye’yi adım adım çözüp teslim alacak. Mesele uzun yıllar boyunca Ege Denizi’ni kilitleyen Türkiye ve Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı problemi kadar dar veya savaş uçakları arasında baş gösteren ‘it dalaşı’ gibi psikolojik değil. Milli gururu okşamak maksadıyla krize dönüştürülen Kardak Kayalıkları üzerinde küçük kabadayılıklarla durumdan vazife çıkarılacak vakitler çoktan geride kaldı. 

Orası Çöl, Şurası Bataklık, Bunlar Pis Araplar

31 Aralık günü Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi Meclis’e sunuldu. Büyük bir aksilik olmazsa bugün Meclis Genel Kurulu, Tezkere’yi tartışıp oylamak için toplanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet’in öncelikle iki hedefi var: 1- Türkiye ve Libya arasında gerçekleşen Münhasır Ekonomik Bölge’ye ilişkin anlaşmayı hayata geçirmek, 2- Anlaşmanın tarafı olan Trablus’taki Milli Mutabakat Hükümeti’ni darbeci Halife Hafter ordusunun saldırılarından korumak. 

Eğer Türkiye bölgede hukukun üstünlüğünü ve halkın iradesini korumak üzere bir pozisyon alamazsa ne askeri darbelerle yönetimi zapt eden despotik iktidarların ne de onlara yaslanarak bölgeye sirayet eden emperyal devletlerin kendisini çevreleme ve yalnızlaştırma harekâtlarına karşı koyabilir. Çünkü bölgede halkın iradesi demek Türkiye için artan dost ve müttefik ülke demektir. Aksi durumda askeri darbe veya despotik iktidarlar işbirliğiyle Türkiye’nin bölgede yalnızlaştırılması demektir.

Türkiye için Libya’da askeri bir taraf olmak ciddi riskler hatta yakın tehdit ve tehlikeler içeriyor elbette. Enine boyuna hesaplanması, hem hukuki hem de toplumsal açılardan sağlam ve yapıcı adımlar atılması yönünde etraflıca bir müzakere yapılması gerektiği açık. Bununla birlikte CHP’nin tavrı hemen bütün müzakerelere kapalı duruyor. Mesela CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,Askerimizin Libya çöllerinde yeri yok” diyor. Keza CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çöl ve kan vurgulu şu tür cümleler kurmaktan öteye geçemiyordu: “Askerlerimizin kanlarının Libya çöllerine akmasını kabul etmiyorum. Yazıktır günahtır bu memlekete.” 

İslamcılar Tehlikeli, Diktatörler Güvenilir

CHP’nin bir diğer Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise Türkiye’nin diplomasiye öncelik vermesini öneriyor doğal olarak. Peki, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Rusya’nın darbeci Halife Hafter üzerinden Libya’da yeni bir Kaddafi rejimi kurup halkın iradesini boğmasının önüne nasıl geçilecek? Çeviköz’ün “Türkiye, Libya’daki vekâlet savaşında taraf olmasın, Müslüman kanının dökülmesine sebebiyet vermesin” sözü nasıl karşılık bulacak? Rusya’nın Suriye’deki yıkım ve katliamlarını hiç tartışmamış Kemalist siyasi cephe Wagner üzerinden Libya’da işlenen yıkım ve cinayetlerin nasıl durdurulabileceğini öngörüyor acaba? Vekâlet savaşı dedikleri şey Rusya ve Fransa’nın, Mısır ve BAE’nin başına Halife Hafter’i geçirdikleri darbeci bir orduyla Libya’yı hizaya sokmak değil mi?

Atatürkçü asker bakışı da CHP’yle paralel işliyor. Dedesi ve babası da deniz subayı olan emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Suriye ve Libya’yı Türkiye için battıkça batıla bir bataklığa benzettikten sonra Libya’da Hafter’in neden vazgeçilemez bir aktör olduğunu anlatmaya başlıyor. Hemen hiçbir garipseme ve kınama ifadesi kullanmadan şunları sıralıyor: “General Hafter’i sıradan biri olarak görmemek lazım. Sovyetler Birliği zamanındaki Firunze Askeri Akademisi’nden iyi dereceyle mezun, 1967’de İsral ile yapılan Yom Kippur Savaşı’na katılmış Libya-Çad savaşına katılmış. Rusça ve İngilizce bilir. 1990’dan itibaren 20 yıl ABD’de yaşamış ve CIA ile işbirliği yapmış birisi. Adamın bir ayağı Amerikalılar, bir ayağı Ruslarla. Bir anlamda ikisinin de desteği var.” Amerika ve Rusya’nın, Mısır ve Fransa’nın üzerine yatırım yaptığı Esed gibi, Sisi gibi, Hafter gibi seküler ve pragmatik taşeron katiller varken ne işimiz var halkın iradesini siyasete taşıyan İslami hareketlerle, değil mi?

Cumhuriyet Gazetesi’nden İpek Özbey’e konuşan Tuğamiral Ertürk, bütün zengin Körfez ülkeleri, Rusya, Fransa ve Mısır’ın Libya’da Hafter’i destekleme gerekçesini bakın nasıl güzel özetliyor: “Radikal İslami örgütlerin terör için uygun iklim yarattığına inanan ve gören yönetimlerin hepsi Hafter’e destek veriyor.” Peki, AK Parti Hükümeti neden Trablus yönetimine destek veriyormuş? “Çünkü İhvancı. Bunun başka bir izahı yok.” Amiral Ertürk’e göre Hükümet’in temel sorunu “siyasal İslamcı ideolojisi, yeni Osmanlı hayalleri, mezhepçi bakışı ve İhvan aşkı”ndan kaynaklanıyor. Akdeniz ve Karadeniz uzmanı Atatürkçü komutan Doğu Akdeniz’de çözüm için Hükümet’e şöyle bir yol haritası çiziyor: “Suriye’yle masaya otur. Mısır’la masaya otur. Hamas aşkını bırak İsrail’le masaya otur.” Bu mantık ve karakterler despotik iktidarların ömrünü uzatmaktan, emperyalist işgal ve sömürüyü kolaylaştırmaktan başka ne işe yararlar ki?!

 “Suriye bataklık zaten, Esed’e kalsın”, “Libya zaten çöl, Hafter yönetsin”, “Mısır zaten sefalet içinde, Sisi sömürsün” rezil tekerlemesine bu ülkede Kemalist diplomasi, Atatürkçü strateji diyorlar. Sırtını dön, kulaklarını tıka, kalbin taş olsun ve Akdeniz sahillerini kıyıya vuran cesetlerle değil kumsalda güneşlenme, barlarda kafayı çekip eğlenme merkezi olarak tasarla. Telaşa mahal yok; Esed, Sisi ve Hafter gibi kiralık katiller de Siyonist İsrail de “İhvan aşkıyla yanıp tutuşan Erdoğan”a karşı her zaman Atatürk’ün ve Atatürkçüleri destekledi, desteklemeye de devam edecek.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Gerçek

Bunlar Atatürk düşmanı Türk müslüman düşmanı satılık hainler. O zaman Atatürk hatayı niye aldı musul ve Kerkük mftulerine sabredin sizi gelip kurtaracağız diye mektup yolladı . Yok bunların hepsi hain sustutulmsli ve chpkkk kapatılmalı.

Leyla kartal

Her tarafi tarikat medrese olan afganistan pakistan somali yemen ne hallerde ?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23