• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Türkiye ve 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları (1)

05 Eylül 2021
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları bugün yapılacak müsabakalar ve kapanış töreniyle sona erecek. Olimpiyat Oyunlarının farklı tarihlerde gerçekleştirmek gibi, Merkezi İsviçre’de bulunan Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (International Olympic Committee) engelli ve engelsiz sporcular diye ‘ayrıştırıcı’ bir uygulamayı bir kenara bırakarak, organizasyonun sporcularımız açısından nasıl geçtiğine bakalım. Türkiye, 2020 Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nı 15 madalyayla tamamladı. Bu demek oluyor ki, ülke olarak sportif madalya sayısı bakımından her geçen gün başarımız katlanarak devam ediyor. 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda 3 altın 1 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplam 9 madalya kazarak organizasyonu 32. sırada yer alan Türkiye, Tokyo 2020’de ise 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz olmak üzere toplam 15 madalyanın sahibi oldu...

MASA TENİSİ VE GOLBOL’DA ŞAMPİYONUZ

Spor Organizasyonlarını herkesin bakış açısı farklı. 2020 Tokyo Paralimpik Oyunlarında olduğu gibi, herkes katılım sağlanan etkinlikleri, madalya, derece, performans v.s. kendine göre farklı şekilde değerlendirebilir. Bizler için özel gereksinimli (engelli) bireylerin yer aldığı organizasyonlar en önemli konu, sporcuların neleri başarabileceğini tüm kamuoyu-insanlığa göstermesi. Bu tür faaliyetlerde sporcu ve antrenörlerin ortaya koyduğu performanstan ortaya çıkan sonuç ‘Bize güvenin, bizler başarırız’ anlayışının, örnekleriyle sahaya yansımasını görmekteyiz. İşte görme engelli sporcuların takım halinde şampiyonluğu. Ülke olarak olimpiyat tarihinde, takım sporlarında altın madalya kazanamamışız. Oysaki görme engelli kadın golbol (Goalball) takımız, 2016 Rio’dan sonra 2020 Tokyo’da da Şampiyonluğa ulaştı. Aynı şekilde tekerlekli sandalye masa tenisi oyuncumuz Abdullah Öztürk üst üste Olimpiyat Şampiyonu olarak, adını Türk Spor Tarihi’ne altın harflerle yazdırdı...

13 BRANŞIN YEDİSİNDE SPORTİF BAŞARI

Spora başlama ve devam etme konusunda özel gereksinimli (engelli) sporcularının her birinin ayrı birer hikâyesi olduğu için, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunlarına katılmak için bile onlar için büyük başarı olarak görüyoruz. Oyunlar da kürsüye çıkanların isim ve branşlarına baktığımızda çıkan listeyi iyi okumak gerekiyor. Türkiye’nin Masa Tenisi, Judo gibi Olimpiyatlarda esamisi dahi okunmayan branşlarda, kürsüde yer almanın o liste şöyle sıralanıyor; ‘Altın Madalya; Abdullah Öztürk (Masa Tenisi), Golbol Kadın Milli Takımı Gümüş Madalya; Öznur Cüre-Bülent Korkmaz ikilisi ile Nihat Türkmenoğlu (Masa Tenisi), Ayşegül Pehlivan (Atıcılık), Meryem Çavdar (Tekvando) Bronz Madalya; Ali Öztürk, Nesim Turan, Kübra Korkut (Masa Tenisi), Zeynep Çelik, Recep Çiftçi (Judo), Besra Duman (Halter), Sevilay Öztürk (Yüzme), Bahattin Hekimoğlu (Okçuluk) ve Mahmut Bozteke (Tekvando). Spor branşlarındaki farklılaşma, özel gereksinimli (engelli) bireylere imkân verildiği takdirde başarı kaçınılmaz oluyor…

SPORTİF BAŞARI TESADÜF DEĞİL

Sporcuların bazıları bu heyecanı ilk kez yaşarken, bazıları ise önceki tecrübelerini madalya ile taçlandırdılar. Masa Tenisinde üst üste Paralimpik Oyunları Şampiyonu olan Abdullah Öztürk’ün görüşlerine kulak kabarttığımızda, sportif başarıya nasıl ulaşılacağının mesajını almış oluyoruz; "2012 yılında iki madalya, 2016'da 3 madalya 2020 olimpiyat oyunlarında da madalya sayımızı 4'e çıkardık. Kaçan madalyalarımız oldu. Kardeşim bronz aldı. Ama bana altın madalya nasip oldu. Çok mutluyum. Sırada 2024 Paris Olimpiyatları var." Yüzme branşında ülkemize bronz madalya kazandıran Sevilay Öztürk’ün sözleri ise oldukça manidar; ‘Hem ülkem hem de kendi adıma çok mutluyum. Çok güzel bir yarış geçirdim. Çok güzel dereceler elde ettim. Rio 2016'da 12 yaşındaydım, kelebek branşında 8. olarak ülkeme gelmiştim. Tokyo 2020'de derecemi geliştirerek 3. oldum. Çok gururluyum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.’ Elde edilen dereceler ve bu başarıların altına imza atan sporcuların açıklamalarına baktığımızda, ulaşılan başarıları da tesadüfe yer almadığını görmekteyiz…                                                                                           (Devam Edecek)

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

batuhan

ahmet kadin voleybol takimi avrupa 3.oldu.gerci seni pek ilgilendirmez

Ömer

Bütün sporcularımızı tebrik ediyorum . Her türlü zorluğa rağmen çalışıp çabalamak başarılı olmak kolay değil . Futbol milli takımımız bundan ders almalı . Onca imkana rağmen ne bir ruh nede mücadele gayret vardı . Cebelitarık bizim amatör ligde bile oynayamaz . Ama bu takıma karşı bizimkiler zaman zaman aciz duruma düştüler yazık. Şenol hoca belli bir kadro kurmak istiyor ısrar ediyor ama bana göre Enes , orkun , Taylan , umut , şu anda ismini hatırlamadığım bir kaç oyuncu kesinlikle milli takım düzeyinde değil . Olmuyor olmaz tekeden süt çıkmaz olmuyor . Hoca inadından vazgeçmeli . Formda oyuncu almalı . Penaltı kaçabilir ama yahu Enes o nasıl vuruş şekli . Sen halı sahada maç mı yapıyorsun .
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23