• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Spor tesisleri ve erişilebilirlik

03 Ocak 2021
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

Bireylerin hiç kimseye ihtiyaç duymadan toplumsal yaşam alanlarını rahat bir şekilde kullanabilmesinin tanımıdır, erişelebilirlik. Her bireyin doğal hakkı olması gerekirken, uygulamada/hareket alanındaki aksaklıklar, bireyin karşısına engel olarak çıkabilmektedir. Duyarsızlığın temel nedenini, bilerek ve bilmeyerek yanlış planlama oluşturmaktadır. Sosyal alanlarında göz ardı edilen böyle bir süreçten, özel gereksinimli (engelli) bireylerin, engeli olmayan bireylere göre daha fazla etkilendiğini görmekteyiz. Buda demek oluyor ki engelliliğe tıbbi yaklaşım daha ötesinde, bireyin sosyal hayatın içerisine katılımının, temel hakkı olduğu bilgisini özümsememiz gerekmekteyiz…

Özel gereksinimli (engelli) bireyin günlük yaşamın içerisine katılabilmesi için kültür, sanat, eğitim ve sağlık başta olmak üzere, spor alanlarını kullanımı/erişilebilirliği önem taşımaktadır. Çalışma alınımız olan sporda, bir faaliyetin gerçekleşebilmesi için salonların varlığı kadar, söz konu tesisin özel gereksinimli (engelli) birey tarafından, fiziksel yapıyı herhangi bir engelle karşılaşmadan kullanılması gelmektedir. Bu bağlamada bir örneğimizi burada tekrarlamak istiyoruz; Spor salonu veya benzeri projelerin öncesi ve sonrası, projeden sorumlu kişinin tekerlekli sandalye kullanarak veya gözleri kapalı halde, tesis içerisinde bağımsız olarak hareket etmelidir…

Spor salonlarındaki erişim konusunda yapılan bilimsel araştırmalar, bu husustaki önemli rehber oluşturmaktadır. Bu konuya en somut örnek; ‘Malatya Milli Eğitim Müdürlüğüne Bağlı Okul Spor Salonlarının Engelli Öğrenciler Açısından Erişimi’ başlıklı Bilimsel Araştırma. Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Ilkım ve Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Özdemir’in ortak çalışması, spor salonlarının erişim konusunda önemli kaynak oluşturmaktadır. 20 okulun yöneticileriyle yapılan görüşme ve yapılan gözlem sonucunda engelli öğrencilerin spor salonlarından, erişim engeliyle karşılaşmadan, daha iyi yararlanmaları için, araştırmanın sonuç bölümündeki görüş ve öneriler değer taşımaktadır;

· Engelli öğrencilerin de engelli olmayan akranları kadar kamu hizmetlerinden ve sosyal tesislerden yararlanma hakları vardır. Bu hakların sağlanması için toplumsal bilinç oluşturulmalıdır.

  • Spor salonlarının ilk planlanması yapılırken engelli öğrenciler göz önünde bulundurulmalıdır.
  • İhtiyaç dahilinde spor salonunun girişinde en uygun yere rampa yapılmalıdır, rampanın genişliği ve küpeştelerin boyu standartlara uygun olmalıdır
  • Salonların kapıları engelli öğrencilerin erişimi için uygun genişlikte olmalıdır.

      · Tüm engel gruplarının kullanımına uygun soyunma odaları, duş kabinleri ve tuvaletler bulunmalıdır.

  • Salonların ısınma ve aydınlatma sistemi standartlara uygun olmalı ve bakımları düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
  • Spor salonlarının zemini sert ve kaygan olmamalı, tehlike arz edecek durumlar dikkate alınmalıdır.
  • Salon içerisinde engelli bireyler için tehlike arz edecek malzeme bulundurulmamalıdır. Malzemeler beden eğitimi öğretmenlerinin kontrolünde olmalıdır

      · Spor aletlerinin engelli öğrencilerin de kullanımına uygun olması gerekir.

  • Spor salonlarının dışında ve içinde görme engelli öğrencilere yönelik yer ve yön işaretlerinin olması gerekir.

      · Beden eğitimi öğretmenleri engelli öğrencilerin spor yapmaları hususunda daha duyarlı olmalıdır.

      · Okul yönetimleri engelli öğrencilerin spor tesislerinden yüksek düzeyde yararlanmaları için tedbirler almalı, gerektiğinde öğrenci velileriyle işbirliği içinde olmalıdır.

  • Öğrenci velileri engelli çocuklarını spor yapmaları konusunda teşvik etmelidir, gerektiğinde yerel yönetimlerden destek almalıdır.

      · Gençlik Hizmetleri İl Müdürlükleri, engelli bireylerin spor yapacakları ortamları hazırlamalı ve bu ortamların erişimi kolay olmalıdır.

  • Yerel basın engelli bireyler ile ilgili farkındalık haberleri yapmalı, engelli bireylere yönelik sportif aktiviteleri desteklemelidir.
Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hacı Ali kılıç

Çok güzel konuları ele alıyorsunuz tebrik ediyorum

Turk

Ahmet bey başakşehir ne oldu haberin varmı arkasında siyasi destek olmayınca ist.b.b.naail da çöküşe girdiler
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23