• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Kur’an ve Sünnet ışığında harekete geçmek

15 Eylül 2019
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

Hareket ve egzersiz, yaratılmışların en şereflisi (dikkat edin yaşayan denilmiyor) insanın sağlığını koruması açısından önemi, her geçen gün artmaktadır. Teknolojinin getirdiği ve adına yenilik denilen imkânlar, bu sürecin önemini artırmaktadır. Beden sağlığı ‘tehdit’ altındaki bu bireyler için önem taşıyan bu unsurlar, toplumda ‘engelli’ olarak tanımlanan özel insanlar için, daha fazla değer taşımaktadır. Onları kaliteli hayat sürdürebilmeleri için, sosyal hayatın içinde olmalarının önemi İslam esaslarına göre değerlendirildiğinde, daha sağlıklı düşünme ve yol alma imkânı bulunulacaktır. Yapılan araştırmalarda bunu görmek mümkün. Bilimsellik özelliği taşıyan her bir çalışma, bulunduğu süreç yarar, geleceğe ise ışık saçar. Biz ‘inanan’ insanlar için en önemli, hidayet kaynağı Kur’an-ı Kerim ve son Peygamber Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) hayatı. Allah’ın Resulü buyuruyor, “Sizden biri Rabbiyle konuşmak istediğinde Kur’an’ı anlayarak okusun.” (Kenzu’l-Ummal)  Üstad Abdurrahman Dilipak’ın ifade ettiği gibi “Kur’an Allah’ın açıklanmış rızası, bize düşen görev ise, ‘Yaşayan Kur’an olmaktır.” 

İslam esaslarına göre hareket edildiğinde, hayat kalitesi ve ebedi kurtuluşa ermemek mümkün değil. Yeter ki davamızda samimi olalım. Sosyal Siyaset Uzmanı Prof. Dr. Ali Seyyar’ın ‘İslam’da Özürlülük Algısı ve Hz. Muhammed’in Engelli İnsanlara (Sosyal Koruma Kapsamına Almasına Yönelik) Uyguladığı Psiko-Sosyal Yöntemler’ başlıklı araştırması, o çalışmalara en anlamlı örnek. Araştırmada, İslam’ın özel (engelli) bireylere bakışında dünya görüşü ve Peygamberimizin tutum ve davranışlarındaki psiko-sosyal ve pedagojik yaklaşımlarının dışa yansıyan temel (hukuk) ilkelerinden bahsedilmektedir. Sayın Seyyar’ın Araştırmasının giriş bölümünde ‘İslam’da özürlü haklarının genel çerçevesi’ başlığı altında şu ifadelere yer veriliyor; ‘Hz. Peygamber’in yaşadığı dönemde özürlülerin eşit insan muamelesi görmeleri ve toplum hayatına katılmaları, onlarla ilgili Kur’an ayetlerinin indirilmesi ile mümkün olmuştur. Hz. Peygamber, Kuran’dan ilham alarak, özürlü insanlara özel ilgi ve şefkat göstermiş ve onları değişik sosyal hizmet uygulamalarıyla toplumun faydalı bir unsuru haline getirmiştir. Bu çerçevede tebliğimizde Hz. Peygamber’in bedensel ve zihinsel özürlü sahabilere dönük sosyal pedagojik yaklaşımları, modern sosyal politika (hizmet) ve hukuk çerçevesinde tek tek değerlendirilecektir…’ deniliyor…

Yukarıdaki araştırmayı Ocak 2017 tarihinde ‘Kur’an ve sünnet ışığında engelliler…’ başlığıyla yine bu satırlara yansıtmışız. Araştırmanın sonuç kısmında ‘İslâm dininin, beşerî münasebetlerde ve sosyal hayatta güçlük değil kolaylık sağlanmasını öngördüğü…’ vurgusu yapılarak, ‘İslam inancının özürlülere (engellilere) pozitif ayrımcılık kapsamında bazı sosyal haklar verirken sosyal sorumluluklarını da özürlülüklerinin müsaade ettiği boyutta yerine getirmelerini istemektedir…’ denilmektedir. Tüm bu anlatılanlar kimler ne gibi dersler çıkardı/çıkaracağı hususu burada önem taşıyor. Bugün içinde yer aldığımız sosyal hayatın içerisinde, dün ile bugün arasındaki farkındalığı ortaya koymak gerekiyor. ‘İki günü birbirine eşit olan ziyandadır’ Hadis-i Şerifinden ne denli dersler çıkararak, hayatımıza uyguluyoruz. Sözün ötesine geçmediğimiz vakit, düşünce yükünün altından kalkma imkânı bulma imkânımızın olmayacağını bilmemiz gerekiyor. Engelli bireylerin hareket ve egzersizin önemine vurgu yaparken, görev sorumluluk sahibi bizlerin vatandaşın sağlıklı kalması ve sosyalleşmesi için hangi aktiviteye ortam hazırladığını bir değil, daha çok düşünmemiz gerekiyor. Özel (engelli) bireylerin sportif müsabakalarda aldığı dereceler/madalyalarla övünürken, imkânı olmayan özel (engelli) vatandaşların durumları için çözüm üretebiliyor muyuz? Tüm meselenin çözümü, sorunun cevabında saklı!.. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ben bir sey anlamadim ..?

Spor yapmak saglik cin.. iyi degil mi yani ??

İhsan

Kuran ilk ayeti oku neyi niçin oku RABBİNİN ADIYLA OKU RABBİNDEN GELENİ OKU. OKUNACAK OLAN ÖNCELİKLİ RABBİN DEN GELENLER. SORGULANACAĞIZ İMTİAN OLACAĞIMIZ KİTABI OKU
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23