• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Koronavirüsün (Covid-19) panzehiri spor (2)

02 Mayıs 2020
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

İnsanoğlunun varoluşundan günümüze süregelen hareketliliğin, değişen şartlara bağlı olarak sırasıyla Beden Eğitimi ve Spor olarak isimlendirildiğini görmekteyiz. Sporun insanoğlu için yarar ve zararlarının yansımasında, içinde yer aldığımız zaman diliminde gündem oluşturan ve dünyayı kasıp kavuran koronavirüste (Covid-19) görmek mümkün. Muş Alparslan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Kaynar hocamızın, virüsten korunma ve sporun koruyucu etkisi, veriler ışığında yapılması gerekenler hususundaki bilimsel araştırmasını, yazımızın ikinci bölümünde, başlıklar halinde sizlerle paylaşmak istiyoruz; 

SPORCULARIN YAPMASI GEREKENLER

 “Bilim insanı Norman Swan, virüsün barındırma ihtimalinin çok yüksek olduğu aşırı derece ter ve rutubetli yerler olan spor salonlarında ve antrenman yerlerinde çalışmamak gerektiğini ifade etmiştir. Özellikle bodrum katında olan antrenman yerleri ve spor salonları bu riski daha da arttırmaktadır. Ayrıca bu yerlerde antrenmana giden kişilerin ellerinde tuttukları ağırlıklarla corona virüsün yayılma riski daha da yükseltmektedir. Bu yüzden ülkemiz, diğer ülkelerde olduğu gibi corona virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla başlattığı tedbirlerden “Evde Kal Türkiye” hayati derecede önemlidir. Fakat altını çizerek söylüyorum: Elit sporcuların evde yapmış oldukları antrenmanlar çok verimli değildir. Bir kere ev ortamı spor yapmaya müsait değildir…”

AKTİF VE ELİT DÜZEYDE SPORCULAR

Bu süreçte sporcuların fiziksel olarak yaptığı antrenman yerleri ve spor salonlarının değiştiğini ve antrenmanların gerçekçi koşullarda yapılmadığını bilmeleri gerekir. Bu yüzden geri dönüş ve adaptasyon sürelerinde sporcuların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal boyutlarına da dikkat etmek gerekir. Bu sürecin, sosyal medya üzerinde göstermelik antrenmanlar yaparak bitecek bir süreç olmadığı unutulmamalıdır. Sporcular planlı ve programlı fiziksel ve fizyolojik antrenmanlarla birlikte zihinsel antrenmanlar da yapmalıdır. Bu koronavirüs sürecinde psikolojik sağlamlıkları daha iyi durumdaki sporcuların, olmayanlara göre daha başarılı sonuçlarla elde edeceği unutulmamalıdır. Şayet birden fazla kişi ile antrenman yapılacaksa muhakkak sosyal mesafeye dikkat edilmeli ve birbirinin eşyalarını (içecek, havlu.. gibi) asla kullanmamalıdır. Sporcular antrenmanda kendilerini aşırı yormamalı, antrenmandan sonra muhakkak dinlenmeye özen göstermelidir. Aksi takdirde vücut direncinin düşmesine yol açarak hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır. Ayrıca elit sporcuların bu günlerde antrenman programlarına dikkat ettiği kadar beslenme ve uyku düzenine de dikkat etmeleri gerekir…”

SEDANTER BİREYLER NASIL SPOR YAPMALI?

“Virüsün halk sağlığını tehdit ettiği bu günlerde koronavirüsten korumak için evde spor yaparak hem bedenimizi, hem zihnimizi dinç tutabiliriz. Evde spor yapanlara tavsiyem; koşu bandı, mat, pilates direnç lastiği, dambıl (kadınlar için hafif kilolu) gibi spor aletlerini evinizde bulundurmanızda fayda var. Bu spor aletleriyle spor salonlarına girmeden formunuzu koruyabilirsiniz. Sporu, haftada 3 gün, günde 1 saat yapmak gerekir. Bir saatlik egzersiz programı koşu/yürüyüş ile başlanıp ısınma hareketleri ile devam edilerek germe egzersizleriyle tamamlanabilir. Ayrıca sigara kullanmamak, meyve ve sebzelerden açısından yeterli ve dengeli bir beslenme programına sahip olmak, düzenli egzersiz yapmak, ideal kiloyu korumak, yeterli uyumak, ellerinizi sık sık yıkamak, kişisel hijyen kurallarına uymak, stresi en aza indirmeye çalışmak sağlığımızı koruyacak hususlardan birkaçıdır…”

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Kobal

Fatih Terim galiba sporu bıraktığı için hasta oldu..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23