Katılımın kazanıma dönüştüğü ‘özel’ spor organizasyonu
Türkiye Özel Sporcular Masa Tenisi Şampiyonası hafta içi İstanbul Gençlik ve Spor Müdürlüğü Tozkoparan Spor Salonunda gerçekleşti. Etkinlikleri yerine izleme imkânı bulduk. Türkiye’nin dört bir yanından gelen özel sporcular, sergiledikleri mücadele ile asıl kazanımın organizasyona katılım olduğunu bizlere gösterdiler. Bu ve buna benzer şampiyonalar, sporun asıl üzerinde durulması gereken yanlarını yansıtıyordu. Madalya, kupa ve derece yapmak milli takım düzeyine gelen üst düzey sporcunun hedefi olsa da müsabakalara katılanlar, festival havasına dönüşen bu etkinlikte, kazanmak kadar katılımın önem taşıdığını, karşılaşmanın neticesi ne olursa olsun, ortaya konan emekten dolayı rakibi tebrik etmenin gerekliliğine şahit olduk. Kısacası, özel sporcuların yer aldığı masa tenisi şampiyonası ‘katılımın kazanıma dönüştüğünü’ bizzat yerinde, yaşayarak görmüş olduk…
HİDROTERAPİ HAVUZLARINDAN ÇEVRİLİP,
BOĞAZI GEÇEN OTİZMLİ SPORCULAR
İstanbul’daki özel sporcular masa tenisi Türkiye Şampiyonası’na 53 ilden 140 kulübe mensup yaklaşık 200’e yakın sporcu mücadele etti. Down senromu, otizm ve mental sporcular, 18 yaş altı ve 18 yaş üstü kategorilerde yarıştılar. Avrupalının aklının ermediği, ülkemizde ilk kez gerçekleşen yaş ayarlaması uygulaması, yerinde ve takdir edilmesi gereken bir gelişme. Toplumda engelli olarak tanımlanan özel gereksinimli bireylerin mücadelelerini yerinde şahit olan bir kişi olarak, toplumda kaç kişi onlar gibi masa tenisi veya benzer sporları yapabilir, diye düşünmeden edemiyoruz. Bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul’da engelli bireylerin spor organizasyonlarından sorumlu bir kişi olarak, bugün gelinen noktanın hiçte tesadüfü olmadığı, onlara imkânlar tanındığı vakit nelerin başarabildiklerini şahit olanlardanız. Otizmli bireylerin ‘Onların havuza giremez, onlar yüzemez’ denilerek, küçük boyuttaki, hidroterapi havuzlarından dahi geri çevrildiği günlerden, verilen mücadele neticesinde önce yüzme öğrenip, sonrasında boğazı yüzerek geçen çocuklarımızı şahidiyiz. İstanbul’da yapılan organizasyonda, özel sporcuların spor yaptıklarını gördükçe, geçmişte yaşanan ve nereden nerelere gelindiği konusu bir film şeridi gibi gözümüzün önünde geçti. Daha iyisi mi, elbette yapılır! Devam edelim…
TÜRKİYE’NİN TÜM İLLERİNDE
ÖZEL SPORCULARA YÖNELİK FAALİYETLER
Özel gereksinimli bireylerin bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı olmaları, sosyal hayatın içerisine katılımları için hareket ve egzersizin önemini, her defasında bu satırlarda paylaşmaktayız. İstanbul’daki Özel Sporcular Masa Tenisi Organizasyonuna katılım gösteren il sayısı 50 küsur il katılım göstermiş. Oysaki ülkemizde 81 il var. Bu da demek oluyor ki birçok ilden özel gereksinimli (engelli) sporcuların esamesi bile okunmuyor. Dileriz katılım göstermeyen il sayısı her defasında artması ve kısa sürede tüm illerimizde katılım göstermeleri. Özel ve kamu fark etmiyor. Çocuk ve genç, diğer bir ifadeyle her yaştan bireyin spor yapıp, bu sayede kaliteli bir hayat sürdürmesi önem taşımaktadır. Özel gereksinimli (otizm, down sendromu, mental retardasyon) bireylerin masa tenisi branşında, aktif illerin dışındaki yerlerde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki faaliyet gösteren spor kulüplerinde bu faaliyetleri yerine getirme imkânına sahip olabilirler. Bunun gerçekleşmesi, Spor Federasyonu ve İl Müdürlükleri öncülüğünde, Merkezi ve Yerel Yönetimler aracılığıyla mümkün. Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Bölümleri de sürece dahil edilerek, önemli organizasyonlara imza atılabilir..
SPOR ORGANİZASYONLARI VE TÜRKİYE
Ülkemizde spor organizasyonlarının yapılması/gerçekleşmesi zor değil. Deyim yerindeyse, bu konuda sınıfı çoktan geçmiş, rakiplerimizi (diğer ülkeleri) geride bırakmış durumdayız. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonun Türkiye Masa Tenisi Şampiyonası’nda bu organizasyonlardan sadece bir tanesiydi. Devletin tüm imkânları seferber edilmiş. Anadolu’nun dört bir yanından gelen kafileler yıldızı bol otellerde ağırlanmış, boğazın görsel güzelliğinin yaşandığı tekne turuyla da etkinlikte ‘farkındalık’ hale getirilmeye çalışılmış. Bir an düşünmüyor değiliz! Belki de ilinden ilk kez çıkıp, İstanbul’u gören, yarışma esnası ve sonrasında yeni arkadaşlar edinen bireyler olmuştur. Bu ve benzeri süreç, diğer spor branşların yapıldığı organizasyonlarında da gerçekleştirilmektedir. Bu konuda mevcut hükümetin limitsiz desteği var. Başkanlık sistemiyle birlikte Bakanlık sayısı 16’ya düşürülürken, Gençlik ve Spor Bakanlığı bu bakanlıkların içerisinde yer alması, bunun en önemli ispatı. Söylemek istediğimiz, özel gereksinimli (engelli) bireylerin katılım gösterdiği Türkiye Özel Sporcular Masa Tenisi Şampiyonası’nın gerçeklemesi kendi içinde ‘özel’, özel gereksinimli (otizm, down sendromu, mental retardasyon) bireylerin mücadelesi ayrıca ‘ders’ nitelindeydi. Emeği geçenleri bir kez daha tebrik ediyoruz…