• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

İslam ile bağdaşmayan spor ‘oyunlarına’ engellileri de dahil etmek

07 Ağustos 2022
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

İslam İşbirliği Teşkilatı İslami Oyunların 5.’si Konya’da başladı, resmi açılışı ise Salı günü gerçekleştirilecek. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun Konya’mız bu önemli organizasyona ev sahipliğine layık güzide şehir olduğuna yürekten inanıyorum.’ Ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın ‘Burası, Mevlana Celalettin Rumi’nin ‘Şu toprağa sevgiden başka tohum ekmeyiz biz.’ dediği, sporun barış, kardeşlik ve hoşgörü olduğu düşünüldüğünde Oyunlar Konya’ya çok yakışacak” sözleriyle yaklaşılan ve 18 Ağustos tarihinde sona erecek organizasyonda, 56 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katılımıyla, İslam ismiyle ayrıntısı/mahiyeti birbiriyle bağdaşmayan etkinlikler, ne yazık ki gerçekleştirilecek…

CUMHURBAŞKANIMIZ ERDOĞAN

VE ENGELLİLERSPOR

Özel sporcuların (engelliler) İslami ve Dayanışma Oyunlarında para-atletizm, para-masa tenisi, para-okçuluk para-yüzme gibi dallarda yarışacak. Sportif başarı açısından kendi branşlarında Dünya sıralamalarının ilk sırasında yer alan özel gereksinimli (engelli) sporcuların İslami Dayanışma Organizasyonlarının zirvesinde yer alacağından (spor başarısı açısından) kimsenin kuşkusu olmasın. Bu kadar emin konuşmamızın nedeni, Olimpiyatlar (paralimpik oyunlar), Dünya ve Avrupa Şampiyonasında alınan dereceler. Engelliler sporunun bugün geldiği noktada emeği geçen herkesi tebrik ederiz. Bu teşekkürün en çok hak eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. Tesisleşmeden ödüllendirmeye kadar sporun her alanında engellilerin yanında olan Sayın Erdoğan’ın “Engelli insanlarımıza eğitimden istihdama kadar her alanda eşit bireyler olarak toplumda var olabilecekleri imkanları sunmaya çalıştık. Engelli kardeşlerimize yönelik sosyal politikalarımızı yardım değil, hak eksenli bir anlayışla şekillendirdik…” sözlerinden anlamaktayız. Sayın Erdoğan, haklı olarak ‘Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, sosyal yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, sağlık ve erişilebilirlik gibi alanlarda hayata geçirdiğimiz politikalarla engelli kardeşlerimizle engelleri birlikte aştık’sözleriyle, takdir gören bir gururunu yaşıyor. Sportif başarıların kaynağının en önemli nedeni, mevcut devlet politikasının önemini ortaya koyuyor. Bu konuyu en iyi bilen ve hakkını veren dünya sporunun zirvesinde olan ay-yıldızlı sporcularımız. 2016 Rio ve 2020 Tokyo Paralimpik Oyunlarında masa tenisi branşında altın madalya kazanan Abdullah Öztürk, bakın ne diyor; “Paris’te üçüncü madalyayı almak için Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’a söz verdim. Paris içinde bize güveniyor, biz de ona güveniyoruz, spora ve sporcuya her vakit destek oldukları için. Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanımız da yaptığımız sporun popülerliğini bu sayede artırıyor ve arkamızdan gelecek birçok genç oyuncumuzu teşvik ediyor, örnek oluyor. Bizler bu açıdan çok mutluyuz. Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Sayın Öztürk gibi diğer sporcuların her daim yanında olan Cumhurbaşkanımızın bu yaklaşımı, sporun ülkemizde yaygınlaşması ve istenilen sportif başarıların elde edilmesinde önemli rol oynadı. Özel gereksinimli (engelli) sporcuların bu seviyeye gelmesinde bu kadar emek ve gayret sarf edilirken bu iyi niyet ve gayreti, İslam Dayanışma Oyunları adı altında niçin ‘suiistimal’ ediyorsunuz? Ne gibi mi! Devam edelim…

İSLAMİ OYUNLARDA ENGELLİLER!..

İslami oyunlarının arifesindeyiz ve salı günü ise resmi açılışı yapılacak. Organizasyonun içeriği ‘spor’ olsa da, ‘oyun içinde oyun olduğu’ daha önce yazdığımız yazılarda, yine bu satırlarda paylaşmıştık. Gerçekleştirilecek bazı spor branşlarda, spor adına toplumun ‘değerleriyle’ nasıl oynandığı ve tahribata uğratılabileceğini sayısız örneklerini ifade etmiştik. Yönetimde özerk, finansal yönden devlet desteğine sahip bazı spor federasyonlarının bünyesindeki branşlara baktığımızda, toplumumuzun sahip olduğu milli ve manevi değerleriyle çelişkililerle dolu olduğunu görüyoruz. Spor organizasyonları da bu ayrıntıların içerisinde yer almaktadır. Bu sürece en bariz örneklerden birisi de İslami Dayanışma Oyunları. Günümüzde yapılan performans düzeyindeki spor etkinliklerinin kural ve kaideleri sporun ‘fason’ üretimi olan 1896 Atina Olimpiyatları ve Batı anlayışının bir ürünü olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. Spor branşlarının yapılış şekli ve amacı, müsabakalarda giyilen kılık-kıyafet, cinsiyet ayrımcılığı yapılmadan bir arada gerçeklemesi gibi olumsuzluklar, bireysel ve toplumsal etkileme/yansıma olarak karşılık bulmaktadır. Bilimsel araştırmalarına baktığımızda, sanayi devriminin de, Batı sporunun modern sporlarıyla toplumun merkezine yeninden konumlandığını görmekteyiz. Spor ulusal ve uluslararası organizasyonlarda maddi ödüllendirme (olimpik-olimpik olmayan) sistemi de devreye sokulmasıyla birlikte, toplumlar üzerinde ‘olumsuz’ etkilerini daha çok etkili oluşturduğunu görmekteyiz. Bu tür uygulamaların İslami Dayanışma Oyunları adı altında organize edilmesi, yapılan branşlarda yarışan sporcuların İslam ile bağdaşmayan ortam ve şartlarda mücadelesi söz konusu. Bu sürece özel gereksinimli (engelli) sporcuların dahil edilmesi, önemine binaen bugünkü yazımızın ortaya çıkmasına neden oldu. Peygamber Efendimiz Üç kişiden; uyanıncaya kadar uyuyandan, ergenlik çağına erinceye kadar çocuktan ve şifa buluncaya kadar zihinsel engelliden sorumluluk kaldırılmıştır’ buyuruyor.Ayet ve Hadis-i Şeriflerde, kadın veya erkeklerin edep yerlerini örtmeleri, harama bakmamalı, iffet ve namuslarını ve onlara sebep olacak durumlardan uzak durmaları söz konusu. Bugün İslam adı altında sporcunun kıyafetinden, oyun kuralları, uygulama yeri ve şekline kadar, toplumumuzun Müslüman kimliğimizle bağdaşmayan bu spor organizasyonun bazı branşlarında diğer sporcularımız gibi özel gereksinimli (engelli) sporcuların yer alması/yarıştırılması, spor bilim uzmanı olarak bizleri ziyadesiyle endişelendirmektedir. Konunun muhatapları, ilgili ve yetkileri bir kez daha hatırlatalım dedik…

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ahmet

Allahım sizden razı olsun hocam

Haylaz

Hocam yapmayın yahu ..ülkemizde hangi etkinlik İslam ile uyuşuyor...banklarda parklarda kadın erkek kucak kucağa dolaşıyor ...meyhaneler de kadınlar fazla olmuş artık...üstelik İslam ile hiç bağdaşmayan basket futbol maçları cokmu iyi ...milyon dolarlar havada ...neyse örnek çok var hocam ...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23