• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

İnsanoğlunun engellilikle imtihanı (1)

27 Ocak 2019
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata katılma sürecinde, önlerindeki ‘engeli’ kaldırmak gerekiyor. Bunu söylerken, ne yapmamız gerekliliği düşüncesine kapılırız! Normal yaşantımıza yön verecek, gerek dünya gerekse ebedi hayatta kurtuluşa ermemize rehber olan yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, insanlığa müjdeleyici olarak gönderilen Hazreti Peygamberin hayatını örnek almamız gerekiyor. Yüce kitabı okumak, Peygamberimizin yaşadığı gibi yaşamak, dünya ve ebedi hayatının, huzur ve saadetine kavuşmak manasına gelir. Bu hususa, Sayın Mithat Eser’in Nesil Yayınlarından çıkan ‘Engelli Sahabiler’ kitabı önemli kaynak oluşturuyor. Kitabın önsözünde şu ifadeler, insanoğlunun saadete kavuşmasına adeta reçete sunmak manası taşıyor; “On dört asır önce, Arap yarımadasında beşeriyet cahiliye dönemi adı verilen bir çağı yaşamıştır… Okuma-yazma oranının az olması sebebiyle değil, insan onuruna yakışmayan ve Allah’ı unutan bir toplumun varlığı nedeniyle, cahiliye dönemi olarak adlandırılmıştır. İnsanlar cahiliyenin karanlıkları içinde bocalarken, Yaratıcı, insanların dünya ve ahiret saadetini temin edecek bir yol gösterici seçmiştir. Seçtiği peygamber Hz. Muhammed’e (a.s.m.) yaşayarak örneklik yapacağı ve kendisinden sonra da insanlara rehberlik yapacak bir Kitap göndermiştir… Hak ile batılın, doğru ile yanlışın, güzel ile çirkinin belirlendiği bu hitaba kulak veren cahiliye insanın hayatı, yüzde yüz değişmiş ve bu değişim önce Arap yarımadası çevresinde, ardından da bütün dünyayı aydınlatmıştır. Bu değişimi yaşayan ve yaşatan insanlar, değerli dostları olarak anılmışlar, cahiliye dönemi yerine Asr-ı Saadet’e bırakmıştır. Saadet Asrı’nda zengini fakiri, siyah beyazı, engellisi ve diğerleriyle sahabe-i kiram tarihte eşi görülmemiş bir değişimin ardından dünya ve ahiret saadeti kazanacakları bir hayat yaşamışlardır...”

Dünyaya bakış açısı, anlama ve yorumlama derecesine bakıldığında insanoğlunun nelerle imtihan olduğunu görmek mümkün. Yazarın kitabında belirttiği gibi, bu dünyada her şey bir imtihan aracıdır. Sadece olumsuz gibi görünen, yoksulluk, engellilik, âfet, musibet gibi durumlar değil imtihan aracı değil. Bunların tam tersi olumlu gibi görünen mesela zenginlik, sağlık ve afiyet içerisinde olma v.b. durumlar da imtihan aracıdır. Her şeyi yaratan Allah, nihaî anlamda hayrı da şerri de yaratmaktadır. Ancak bunları isteyen, irade eden, yapan ve yaptıklarının karşılığını mutlaka görecek olan insandır… 

Doğuştan veya sonradan var olan engellilik zor olduğu kadar, mükâfatının oldukça yüksek olan bir imtihan. Bu hususta Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) şöyle buyuruyor; “Bir Müslümana isabet etmiş herhangi bir hastalık, dert, hüzün ve hatta gam yoktur ki, Allah (c.c.) bunu onun hataları için kefaret kılmış olmasın.” Hz. Peygamber, yine bir başka Hadis-i Şerif’te, “Allah, batan bir diken de dâhil olmak üzere, başına gelen her bir musibet sebebiyle Müslümanın hatalarını ve günahlarını örtmekle kalmaz, onu bir derece de yükseltir” buyuruyor…

Yine ‘Engelli Sahabiler’ kitabının içerisinde yer alan ve bugün görme, zihinsel, işitme ve bedensel engellilerle ilgili Ayet ve Hadislerden, İslamiyet’in engellilik konusuna ne kadar ehemmiyet verildiğini görmekteyiz. Her defasında düşünürüz ya; ‘Engelli vatandaşlara nasıl yardım edelim?’ diye. Yine ashabtan birisinin Hz. Peygambere ‘Her hangi bir varlığımız yoksa, sadakayı nasıl verelim?’ sorusuna, Allah’ın Resulü şöyle cevap veriyor; “Sadakanın kapılarını, a’mâlara yardım etmek, sağır ve dilsizleri anlayana kadar dinlemek, bir insana duyduğu nesnenin yerini göstermek, yardım isteyen birine gücümüz yettiği kadar yardım etmek ve güçsüzlere kol kanat açmakla aşabiliriz.”                                 

(Devam Edecek) 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23