• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Hastalık ‘algısıyla’ mücadele… Ampute Futbol Kulüpleri Birliği

07 Mart 2021
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

Özel gereksinimli (engelli) bireylere toplumun bakış açısı, gün oluyor istenmeyen boyutlara taşınabilmektedir. Bir önceki yazımızda ‘Engelli sporcuya hastalıklı gözüyle bakan anlayış!’ başlığı altındaki düşüncelerimiz arasında, engelli veya engelsiz ayrımı yapmadan, aynı ortam ve eşit şartlarda spor yapmaları, ön yargıların (yanlış düşüncelerin) ortadan kalkmasında önemli rol oynadığı/oynayacağını belirtmiştik. Bu önemli konuya duyarsız kalmayan Bağcılar Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Antrenörü Emrah Elban’ın yazıya aktardığı düşüncelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Paylaşalım ki, özel gereksinimli (engelli) bireylere farklı bir gözle bakan anlayışın, bakış açısındaki ‘hastalığı’ ortadan kalkmasına katkı sağlamış olalım…

‘ENGELLİLİK BİR HASTALIK DEĞİDİR’ 

“Toplumda gerek bedensel ve görme engelli, gerekse diğer engelli grubunda yer alan bireyler, toplumun belli kesimi tarafından maalesef bulaşıcı hastalıklı olarak görülebilmektedir. Bu durum, engelli bireyin, engelli olmasından daha çok etkilenmesine neden olabilmektedir. Engellilik bir hastalık olmamasına rağmen, pandemi döneminde engelli bireyler bu duyguya en çok muhatap kalan kesim oldu. Gerek sosyal hayatlarında gerekse toplumda sporcu kimlik kazanan birçok arkadaşımız, bu süreçten fazlasıyla etkilendi. Pandemiye bağlı olarak birçok spor branşındaki faaliyetler, uzun süreliğine ya askıya alındı (ertelendi), ya da iptal edildi. Böyle bir süreçte engellilere, ‘çabuk hastalanır’ gözüyle bakılarak, bir nevi izole bir hayata ve sporsuz bir hayat sürülmesi gibi yanlışın içine düşüldü. Bunun ne kadar yanlış bir yaklaşım olduğunu bizzat yaşayarak görmekteyiz. Oysa ki, birçok engelli birey, eksiğini bir nevi sporla kapatıp, birçok başarıyı elde ettiklerine şahit olmaktayız. Sportif başarılarıyla birlikte de, hayatlarını geçimlerini bunun üzerinden devam ettirmektedirler. Toplumda maalesef, engellilerin olduğu okullarda, parklar, sosyal hayat, kısacası engellilerin yer aldığı birçok alanda, engelliliği bir nevi hastalık olarak görülmekte, kendilerine bulaşır gibi yanlış düşünceye kapılabileceğini düşünenler, nadir de olsa çıkmaktadır. Böyle bir düşüncenin yansıması olarak, kendi ve çocuklarını o ortamlardan uzaklaştırma yolunu seçmekte, böyle bir yaklaşım ise engelli bireylerin de toplumdan dışlanması manasına gelmektedir. İçinde yaşadığımız yüzyılda, toplumumuzun bazı kesimlerinde bu anlayış maalesef devam etmektedir. Burada belirtmek istediğim, engellilik bir hastalık değil, sadece bir uzvu olmayan veya tam olarak kullanamayan özel bireylerdir…”  

AMPUTE FUTBOL KULÜPLERİ BİRLİĞİ

34 Ampute Futbol Takımının bir araya gelmesiyle Ampute Futbol Kulüpleri Birliği kuruldu. Merkezi Ankara’da yer alacak birliğin yönetimi Kayseri, Konya, Ordu, Samsun, Batman, Mersin ve Ankara olmak üzere, şimdilik 7 ilden temsilcileri bulunmaktadır. Melikgazi Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı toplantıda, Kulüpler Birliği Başkanlığına seçilen Faruk Şahin’in konuşmasından çıkarılacak mesaj, yol haritası için önem taşımaktadır; ‘Ampute Spor Kulüpleri Birliği’nin amacı, giderek popülaritesi artan, başarıları ile göz dolduran engellilerin ve engelsiz yaşamın hayata geçirilmesinin sonuçlarını son üç yılda gördük. Avrupa şampiyonluğu ve dünya ikinciliği yıldızımızı parlattı. Bizler de bu işin mutfağı olan kulüpler olarak kulüplerimizin müşterek sorunlarını çözebilmek, kulüplerimizin gelişmesi ve büyümesi için projeler yapabilmek, branşımızı ileriye taşımak istiyoruz’. 

Yeni oluşumla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Esengücü Engelliler Spor Kulübü Başkanı ve Birlik Üyesi Oktay Yıldız da, federasyon ile bazı kulüpler arasında zaman zaman iletişim eksikliği yaşandığını, bu bağlamda Kulüpler Birliğinin toparlayıcı olacağının önemine vurgu yaptı.  İyi niyetle kurulan ve Ampute sporunun sevk ve idaresinde önemli bir yere sahip olacak oluşum sadece Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), engelli sporu adına alınacak kararlarda olumlu adımlar atılmasını sağlamayacak, daha çok bireyin spor aracılığıyla rehabilite (tedavi) sürecine hız kazandıracağını umut ediyoruz. Türk Sporu ve ampute futbol camiaya hayırlı olsun inşallah…

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bu ne tuhaf uyduruk isim böyle be?

Ampute futbolbol likini Edison mu buldu?

Selim kabil

Kalemine sağlık kardeşim Allah razı olsun
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23