• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Engelli bireyler hangi sporu yapmalı?

24 Ekim 2021
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

Toplumda engelli olarak isimlendirilen özel gereksinimli bireylerin hangi sporu yapıp yapamayacağı anlayışı, günümüzde net bir karşılık bulduğunu görüyoruz. Engelli bireylerin ulusal ve uluslararası organizasyonlarda katılım göstermesi, yapılan yarışmalarda başarılarından dolayı almış oldukları ödüller, bunun en önemli yansıması. Bireyin hayatta kalma ve kaliteli bir yaşam sürecinde verdiği mücadele, gerçekleştirdiği sporla engelinin üstesinden gelmesi, fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir birey olmasını sağladığı gibi, sosyalleşmesi için de kapısının sonuna kadar aralandığını göstermektedir...

SPOR ORGANİZASYONLARININ

ENGELLİLER İÇİN ÖNEMİ

Düşüncelerimizi yazıya dökerken, Antalya’nın Kemer ilçesinde Oturarak Voleybol Avrupa Şampiyonası gerçekleşeceği haberini okuyoruz. Bedensel Engelliler Federasyon Başkanı açıklamasına göre, Türkiye olarak Ampute Futbol, Paralimpik Atıcılık ve Badminton gibi branşlardan sonra, oturarak voleybolda da Avrupa Şampiyonlarına ev sahipliği yapacağız. Gelecek yıl ise ülkemizde, Ampute Futbol Dünya Şampiyonası gerçekleşecek. Tüm bu bilgiler ışığında Spor Organizasyonları, gerek tesisleşme gerekse ulaşım, barınma, gibi diğer şartların yerine getirilmekte oldukça başarılıyız ve Dünya çapında ev sahipliği yapamayacağımız Spor Organizasyonu yoktur. Bu kadar da iddialıyız. Peki, bunun özel gereksinimli (engelli bireylerle) ne ilgisi olabilir? Devam edelim…

ENGELLİ BİREYLERİN

HANGİ BRANŞA UYGUNLUĞU VAR?

Ulusal ve Uluslararası Sportif Organizasyonlara baktığımızda, her engelli bireyin katılım göstereceği bir branşın olduğunu görmekteyiz. Sportif Organizasyonların en önemlisi olan Paralimpik Yaz Oyunlarına baktığımızda 23 branşın yer aldığı, Kış Oyunlarında ise Alp Disiplininden, Tekerlekli Sandalye Körling’in de içerisinde yer aldığı 6 branşın gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Sürece iyi niyetle (dersler çıkarma anlayışıyla) yaklaşıldığında, bu tablo bize engellilerin hangi spor aktivitesi içerisinde yer alabileceğini göstermektedir. Engellilere uygun sportif aktiviteler, engelli bireylerin toplumsal entegrasyonu ve rehabilitasyonu için önem taşıyor, engelli bireylerin spor faaliyetlerine katılımı için etkili ve yetkili konumda olan Engelliler Spor Federasyonları ve Milli Paralimpik Komitesine önemli görevler düşmektedir. Kamu ve özel sektörün sürece dahil olmasıyla birlikte, rehabilitasyon sürecini atlatan engelli bireylerin, düzenlenecek olan sportif etkinliklerle spora teşvik edilerek katılımı sağlanacak, bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı bir neslin yetişmesine katkı sunulmuş olunacaktır…

SPORCU İÇİN UYGUN ORTAM VE

UYGUN EĞİTMEN ÖRNEKLERİ

Engelli bireylerin eğitimi için uygun ortam ve uygun eğitmen temin edildiğinde, nelerin yapılabileceğini örnekleriyle görmekteyiz. Verilmek istenen mesajı tek bir, Körfez Belediyespor’un Görme Engelli judocu Merve Uslu’nun dikkat çeken örnek başarısından dahi anlamak mümkün. Merve Uslu, 9 ayda tam 34 kilo düşerek 51 kiloda katıldığı Türkiye Judo Şampiyonasında Şampiyon olma başarısı göstermiş. Kendisiyle yapılan röportajda Merve Uslu’nun çalışma programı ve geleceği hakkında konuşan antrenörü Rabia Nilgün Kerkez’in, 27 yaşındaki sporcusunun başarısı hakkında sözleri oldukça anlamlı; ‘Merve hedef odaklı bir sporcu. Sözümden hiç çıkmadı. Ne olursa olsun engel kişinin beyninde. Bunu en güzel kanıtlayan Merve oldu. Hiçbir engel tanımadan ne dediysem yaptı. Çok heyecanlı bir sporcu. Olimpiyatları izlerken, sürekli taktikleri konuştuk.. Merve görme engellilerde gerçekten idol olabilecek biri. Neden? Kendi başına, kendi hayatını tekrar baştan kurabildi. Biz kocaman bir aile olduk. Belediye Başkanımız, her konuda destek oluyor. Zaten Körfez Belediyesinin tek görme engelli sporcusu olarak bir numaramız."

BU SAATTEN SONRA

KİMLERE NE GİBİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Başarı, klasik ifadeyle, başarısızlığı yenmekle olunuyor. Bunun en canlı örneği, özel gereksinimli (engelli) sporcular ve elde ettikleri sayısız başarılar. Burada önem taşıyan, başarıya giden ve mutlulukla neticelenen her örnekten hayat/gerekli derslerinin çıkarılması. Yazımızın başlığına konu olan Engelli sporcular hangi sporu yapmalı?’ sorusunun cevabı da, işe o örnek hayat/başarı hikâyelerinde mevcut. Bu bağlamda diyoruz ki onların elde edemeyecekleri spor branşı yoktur. Evet, yeter ki ilgili ve yetkililer o örnek hayatlardan, kendi üzerlerine düşen dersleri çıkarabilsin. Yani, onlara imkân tanınsın. Madem bildiğimden mesulüz, şartlar uygun olmasına rağmen ‘görmedim, duymadım, bilmiyorum’ anlayışıyla olaylara ‘kör, sağır, dilsiz’ olur, üzerimize düşen vazifeyi yerine getiremez isek, onun bedeli nasıl ödeneceğini biz değil elbette ki Allah bilir. Öyle ise yapmamız gereken, kaygı ve kederli bir anlayışa kapılmaktansa, harekete, icraata geçmek, vesselam!.

 

 

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İzmirli

Sevgili yazarımız. Daha önceleri de yazdığımı hatırlıyorum bu hususta..Sizler Akit gazetemizin ve İslâmi sancılarımızın temsilcisisiniz. Lisanımıza zorbalıkla sokulan Latince kelimeleri ya hiç kullanmayacağız veya parantez içinde vereceğiz..Bugün idman kelimesi Azerbaycan’da rahatlıkla kullanılıyor,hatta tv ismi aynı zamanda.Düne kadar bizde de hem de çok şahsiyetli şekillerde kullanılıyordu. İdmanyurdu gibi..Bir de son zamanda kişi,ferd,şahıs vb..birçok şahane kelimenin yerine birey lafzı konuldu maalesef..Unutmayalım ki biz kelimelere ihanet edersek zamanı gelince o da bize en acı şekilde mukabele edecektir. Yeni nesillere de kalıcı birşey bırakmak istiyorsanız moda olan değil,zor olanı ifade ediniz. Hergün hemen hemen bir veya birkaç kelimemiz hebâ oluyor..Adam çıkıp falanca,falancanın altında çalışıyor diyebiliyor,arkadaşım dedim,maiyetinde olur,himayesinde olur,astı olarak çalışıyor denir,emrinde denir,denir de denir..Lisanımızın kısırlaşmaması için siz değerli dostlara da büyük vazife düşüyor..Başınızı ağrıttım sabah sabah..Bütün camianıza ve İstanbulumuza selam..Allah yardımcınız olsun..

Engelli bireyler hangi sporu yapmalı

‘Ne iş olsa yaparım abi’ süforunu yapmalılar diyorum ben
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23