• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Dağlarımızdaki kar beyazı kayak tesisleri…

25 Ocak 2019
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

Dağ denildiği vakit bizim neslin ilk aklına, halk şairi Köroğlu’nun ‘Benden selam olsun Bolu Beyi’ne, Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır. Ok gıcırtısından kalkan sesinden, Dağlar seda verip seslenmelidir...’ sözleri geliyor. Bugünkü yazımızın başlığı, içinde yer aldığımız kış mevsimine bağlı olarak, ‘kar’ın düştüğü Anadolu dağlarındaki kayak tesislerini gördükten sonra oluştu. Detaylara girdiğimizde, yoğun kar yağışının nasıl berekete dönüştürülebileceğinin anlamak mümkün…

Toplumun ayrılmaz bir parçası olan spor ile turizmi yan yana getirildiğinde, nelerin yapılabileceğini net bir şekilde görmek zor değil. Turizm kelimesiyle sadece kum, deniz ve güneş gelmeyeceğini daha iyi anlıyoruz. Turizmde hedeflenen serbest zaman değerlendirmek, dinlenmek ve eğlenmek ise, bu süreci bireysel ve toplumsal kazanıma dönüşmesini sağlamakta. Anadolu Ajansına düşen ‘Erciyes’te ışıklar altında gece kayağı…’ başlıklı haber, bugünki yazımızın tetikleyicisi oldu. Haberin detaylarında yer alan, kar kalınlığının 1,8 metreye ulaştığı kayak merkezinde gece aydınlatmaları sayesinde pistlerin sadece gündüz kullanımının dışında da yararlanacağına en güzel örneğini oluşturmakta…

Türkiye’deki haritasına baktığımızda, denizleri ve dağlarıyla dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı turist açısından, yaz turizminin yanında kış turizminde de önemli ekonomi kazanım sağlanıyor. Düne kadar sadece yaz aylarında doluluk yaşanan sahillerinin yanında, bugün kış turizmcisinin yararlandığı dağlarıyla da aktif. İyi projelendirildiğinde, suyu (denizi) kadar taşının da (dağlarının) verimli hale getirilebileceğini yansıması…

Kayak denildiğinde, ilk akla ekonomi gelmekte. Düne kadar, mali geliri belli bir seviyenin altında olanların, kayak tesislerinden yararlanması ve bu sporu yapma imkânı yok gibiydi. Kayak dediğimizde düne kadar Uludağ, Erciyes ve Palandöken tesisleri geliyordu. Hal böyle olunca da, sınırlı sayıda ve erişilmesi güçleştiriyordu. Devletin (mevcut hükümetin) yatırım atağı içerinde yer alan, stat, salon, havuz gibi spordaki tesisleşme atağından kayak da üzerine düşen payı aldı…

Yapılan yatırım ve organizasyonlara baktığımızda, coğrafi konum olarak tesisleşmenin süreci ve verimliliği açısında önemli yatırımlara şahit olmaktayız. Dikkat çeken ve önem taşıyan olmayanı, mevcut olanı verimliliğini artırmak. Örneğin, kışın kar üstünde kayak, yazın ise çim kayağı! Kar beyazının kârını, yeşilin kârına dönüştürmek! Evet, yeter ki niyetimizin iyi olması ve harekete geçilmek…

Tüm bunları dillendirirken, aklımıza 16 yıl süren ve 15’e aşkın bakan eskiten Bolu tüneli aklımıza geldi. Ülke olarak nereden nerelere gelindi! Kayak tesislerinin ülke geneline dağılımına baktığımızda, Anadolu’nun tabii güzelliklerinin yansıması görünümüne sahip dağlarına, kayak tesisleri taşınmış durumda. Samsun Akdağ, Kars Cıbıltepe, Hakkari Mürga Bütan, Antalya Saklıkent, Van Abalı, Ordu Çambaşı. Yurdun dört bir tarafındaki tesislerin dağılımı, mimari olarak modern bir yapıya sahip olduğu kadar, ulaşım kolaylığı ve ekonomik uygunluk açından kullanımının yaygınlaşmasına bağlı, doluluk oranını yansıtmakta...

Birçok güzelliği bir arada yaşandığı tesislerde, vatandaşlar karne tatili olarak çocuklarına kayak yaptırarak ödüllendiriyor. Gençlik ve Spor Bakanlığınca yaptırılan Bingöl’ün Haserek kayak tesisi, 25’i aşkın tesislerden sadece birisi. Düne kadar adı ‘terör’ ile anılan bölgede, şimdi vatandaş spor yapıyor. Kayak yapan üyelerin memnuniyet/mutlulukları kendileriyle yapılan röportajlara da yansıyor; ‘İlk kez geldiğim tesiste kaymayı öğreniyorum. Kaymayı çok seviyorum… Önceden kaymasını bilmiyordum, kaya kaya alıştım. Kayabilmek için kendinize güvenmeniz lazım…’   

Bu vesileyle Cuma Bayramınızı Kutlar, sporla sağlık ve mutluluğun kapısını aralayanlara tebrik ederiz…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23