• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır?

Yeniakit Publisher
2019-12-22 19:43:00 -
Yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır?

Anne ve baba olanlar evlatlarını kucaklarına aldıktan sonra onları nasıl büyüteceklerini, bakımlarını nasıl yapacaklarını merak ediyor. Birçok ebeveyn "Yenidoğan bebeğe nasıl bakılır?" "Yenidoğan bebeklerin bezleri nasıl değiştirilir?" gibi sorularının cevaplarını merak ediyor. İşte, merak ettiğiniz “Yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı.

Anne ve baba olanlar evlatlarını kucaklarına aldıktan sonra onları nasıl büyüteceklerini, bakımlarını nasıl yapacaklarını merak ediyor. Birçok ebeveyn "Yenidoğan bebeğe nasıl bakılır?" "Yenidoğan bebeklerin bezleri nasıl değiştirilir?" gibi sorularının cevaplarını merak ediyor. İşte, merak ettiğiniz “Yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı. 

Anne ve babalar bebekleri dünyaya geldikten sonra onların bakımlarını yerine getirirken her türlü ayrıntıyı bilmek istiyor. İşte, “Yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı….

Yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır?

İlk haftalarda emzirme düzensizdir ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Her iki göğsü de eşit sürelerde emzirtmek idealdir. Ancak bu her zaman gerçekleşmez. Bebek bir seferde tek göğsü emerse bir sonraki sefer diğer taraftan emzirmek gerekir. İlk 10 dakikadan sonra gelen süt daha yağlıdır; bebekte doygunluk hissi uyandırır. Bir göğsü emmesi bu nedenle yeterli olabilir. Günde yaklaşık 10-12 kere emmesi ve ilk 4-6 ay gece beslenmesi normaldir. Emzirilen bebeğe su vermek gerekmez. Meyve püresi ve pirinçli mama benzeri ek besinler 6 aydan sonra verilmelidir.

Anne sütü nasıl sağılır?

Anne sütünü sağmak için eczanelerden veya medikal ürünler satan dükkanlardan pompa satın alabilirsiniz. Bu pompaların kimisi manuledir kimi ise motorludur. Hangisi daha pratik diye soracak olursanız; bu tamamen sizin kullanım şeklinizle ilgilidir. Manuel pompalar uygun fiyatlara satılırken şarjlı olanların fiyat aralığı oldukça geniş.

Emzirmek önemli!

Sütünün kesilmemesi, hatta artması için annenin her gün bebeğini emzirmesi çok önemli. Eskilerin de söylediği gibi bebek emdikçe süt artar. Günümüz koşullarında annelerin de büyük bölümü iş gücü arasında yer alıyor. Bu durum ise özellikle ilk aylarda bebeğin emzirilmesiyle ilgili sorunlara yol açabilir. Anne çalışıyorsa ya da sütü çok geliyorsa bu nedenle sütü sağıp uygun kaplarda saklamalıdır. Anne sütü saklama kapları ya da poşetlerinden gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Anne sütü nasıl depolanmalı?

Anne sütlerini saklama kapları içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Ancak söz konusu kapların içerisine aldığınız sütleri tek kullanımlık ölçülere bölüştürmeniz bebeğiniz için çok daha iyi olacaktır. 

Anne sütü ne kadar süre saklanabilir?

Oda sıcaklığında anne sütü altı saate kadar tazeliğini korur. Ancak yaz sıcaklarında anne sütünü 4 saatten fazla oda sıcaklığında muhafaza etmemek çok önemlidir. Anne sütü saklama çantalarında ise sütü 24 saat tutabilirsiniz.

Anne sütü buzluğa atılır mı?

Anneler şayet sütleri fazlaysa bunları sağıp derin dondurucuda gönül rahatlığıyla saklayabilir. Anne sütü buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Derin dondurucuda ise anne sütü 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Elbette bebeğiniz için bu sütü 12 ay bekletmemeniz çok daha faydalı olacaktır.

Bebek bezi ne sıklıkla değiştirilmeli?

Deneyimli ebeveynlerin belirttiği gibi ilk aylarda bebeklerin bez masrafı bir hayli fazladır. Çünkü minik yavrular dünyaya geldiklerinde günde ortalama 20 kez idrar yaparlar. Buna en az iki kez de büyük tuvaletleri eklenince bez masrafının çok fazla olması elbette normal. Evladınız büyük tuvaletini yaptığında vakit kaybetmeden altını değiştirmeniz çok önemlidir. İdrar konusunda ise biraz daha rahat davranabilirsiniz. Çünkü bebekler 20 kez bile idrar yapsa yaptıkları miktar azdır. Bu nedenle evlatlarınız her idrar yaptığında bezini değiştirmek zorunda değilsiniz. Piyasada satılan bezlerin emiciliği bir hayli fazladır. Bu ürünlerden birini kullanıyorsanız; bezleri 2-3 saatte bir değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Göbek bakımı

Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru kalması gerekir. Göbek bağı kullanmayın. Günde 1-2 kere göbek kordonunu dibinden, alkollü pamuk ile silin. Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek 7-14 gün içinde düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda alkol ile silebilirsiniz.

Bebek banyosu

Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silin ve daha sonra durulayın. Gün aşırı banyo yeterli olacaktır. Anzak ağzını, çenesini ve genital bölgesini sık sık ıslak, sabunsuz, yumuşak bir bezle silmeniz gerekir. Banyolarında içme suyu kullanmanız gerekmez. 

Ancak cildinde yara varsa veya ameliyat geçirdiyse kaynamış ve ılıtılmış su kullanmanız gerekebilir. Bu konuda doktorunuzun tavsiyelerini almalısınız. Suyun ısısını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test etmelisiniz. Banyo sonrasında cildi durulamak son derece önemlidir. Sabun bebek cildini tahriş edebilir.

Cilt bakımı

Her banyo sonrası krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassastır. Krem ve yağlar sürerek cildin terlemesi önlenirse, ufak sivilceler ve isilik tarzında döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer cildi kurur ve çatlaklar gelişirse, bir bebek losyonu veya nemlendiricisini günde 2 kere sürebilirsiniz. Bebeğin cildi kuru ise çok banyo yaptırmayın. Banyonun suyuna bebe yağı eklemek de işe yarayabilir.

Tırnak bakımı

Bebeğin tırnağını, ona özel bir bebek tırnak makası ile kesebilirsiniz. Uzamış tırnaklarıyla bebek, yüzünü ve gözünün kornea tabakasını çizebilir. Bebek tırnak makasıyla tırnağın keskin ve sivri köşeleri de ince bir törpüyle yumuşatın. Bu işlemi yaparken yanınıza bir yardımcı almalısınız.

Hapşırık ve hıçkırıklar

Hapşırık, genze kaçan damlacıkları temizlemek üzere bir reaksiyon, hıçkırık ise solunum kası olan diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. Hıçkıran bebek kısa süre ile emzirilirse bu refleks yavaşça kaybolur.

Yatma pozisyonu

Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Son yıllardaki araştırmaların sonuçlarına göre sırtüstü yatış en güvenli yatma şeklidir. Bebeğin başını uyurken her iki yana çevirebilirsiniz. Bebek uyanıkken yüzükoyun yatırarak kollarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yastık ve kuş tüyü yorgan kullanmayın. Yorganını göğüs hizasına kadar örtün, başına çekmeyin. Bebeği fazlaca ısıtmayın. Yatağında yumuşak oyuncaklar bırakmayın. Bu önlemler SIDS denilen nedensiz beşik ölümlerini önlemek amacıyla tüm dünya bebeklerine önerilmektedir.

Oda ısısı

Sizin rahat ettiğiniz oda ısısında bebeğiniz de rahat edecektir. Zamanında doğan bebekler için 21-24 C derece uygundur. Eğer klima kullanıyorsanız, bebeğin üzerine üflememek koşuluyla bebeği odada tutabilirsiniz. Unutmayın, bebek, kapı veya pencerenin aralanmasıyla, çok soğuk olmayan bir ortamda hemen üşümez. Üşüse de hasta olmaz. Aşırı ısıtma, beslenmeye isteksizlik ve uyku haline neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.

Bebekler ne kadar uyumalı?

Kitaplarda yeni doğan bebek 18-20 saat uyur deniliyor ama biz pratikte 20 saat uyuyana da 10 saat uyuyana da rastlıyoruz. 10 saat uyuyup, kilo alıp, mutlu olan bebeğe ‘’Hayır, senin daha çok uyumam lazım” diyemiyorsunuz. Uyumayan bebeği zorla uyutamazsınız. Bir aylık bebek biraz daha gece-gündüz kavramlarını fark etmiş bebektir. Gündüz ayakta uyanık kalma süresi az da olsa artar. Toplumda da uyku süreleri biraz azalır.

 

 

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23