• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vahşi Halep katliamına tepki var, eylem yok

Yeniakit Publisher
2016-09-26 07:07:00 - 2016-09-26 00:12:55
Vahşi Halep katliamına tepki var, eylem yok

Esed rejimi ve Rusya’nın 19 Eylül’den itibaren sivil yerleşimlere düzenlediği hava saldırılarında 425 sivili katletmesine dünyadan tepki var, ancak eylem yok. BM Genel Sekreteri Ban, Halep’te çatışmaların artması ve savaşın başından bu yana en yoğun bombalamanın yaşanması nedeniyle “dehşete düştüğünü” belirterek, “Sivillerin yaşadığı bölgelere yangın bombası gibi silahlarla saldırılması ‘savaş suçu’ teşkil edebilir” uyarısında bulundu. AB ise, Halep’te sivillere yönelik saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve kesinlikle kabul edilemeyeceğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı da, Suriye’de rejim ile destekçilerinin Halep ve çevresinde yoğunlaştırdığı sivillere yönelik saldırılarını kınadı.

Elikanlı Suriye diktatörü Esed rejimi ve en büyük destekçisi Rusya’nın Halep’te sivillere karşı gerçekleştirdiği vahşi katliama tepki var, eylem yok. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep’te sivillere yönelik hava saldırılarının “savaş suçu” teşkil edebileceğini bildirdi. BM Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın, Halep’te çatışmaların artması ve savaşın başından bu yana en yoğun bombalamanın yaşanması nedeniyle “dehşete düştüğü” belirtildi.

BAN: SAVAŞ SUÇU TEŞKİL EDEBİLİR

Suriye rejiminin Halep’i almak için saldırı başlattığını duyurmasının ardından, bölgeden hava saldırılarında yangın bombası ile sığınakları imha etmek için kullanılan gelişmiş bombaların kullanıldığının rapor edildiği bildirilen açıklamaya göre Ban, “Sivillerin yaşadığı bölgelere yangın bombası gibi silahlarla saldırılması ‘savaş suçu’ teşkil edebilir” ifadelerini kullandı. “Bugün, sivillerin korunması için verilen küresel taahhütler için kara bir gün” ifadesini kullanan Ban Ki-mun, uluslararası toplumun, hedef ayırt etmeyen ölümcül silahların sivillere karşı kullanılmasına tolerans tanınmayacağını gösteren açık bir mesaj göndermesi gerektiğini dile getirdi.

AB: SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRI ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Suriye’nin Halep şehrinde yaşananlara ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, son 48 saat içerisinde Halep’te durumun hızla ve dramatik şekilde kötüye gittiğine işaret edilerek, masum ve sivillerin ayrım gözetmeksizin bombalanmasının, saldırıya uğramasının, insani yardımdan mahrum bırakılmasının ve suyunun kesilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu ve kesinlikle kabul edilemeyeceği belirtildi. Halep’te masum insanların çektikleri eziyetin tüm insanlığa karşı yapılmış bir hakaret olduğu ifade edilen açıklamada, rejim ve silahlı muhalifler üzerinde etkisi olan tüm ülkelere, tarafların saldırılara son vermeleri için azami baskıda bulunmaları çağrısı yapıldı. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TÜRKİYE, HALEP’TEKİ SALDIRILARI KINADI

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da, Suriye’de rejim ile destekçilerinin son birkaç günde Halep ve çevresinde yoğunlaştırdığı, 400’den fazla sivilin ölümüne yüzlerce insanın da yaralanmasına yol açan hava saldırılarının şiddetle kınandığı belirtildi.

 Rejimin bu saldırılarla kendi halkını acımasızca katlettiği ifade edilen açıklamada, hastaneler, su pompa istasyonları, acil durumlara mukabele merkezleri gibi tamamen insani ihtiyaçların karşılandığı altyapının özellikle hedef alındığı kaydedildi. 

“Yeni bir ateşkes sürecini hayata geçirmek için ülkemiz dahil bir grup ülkenin yoğun çaba sarfettiği bir dönemde yapılan bu saldırılar, rejimin ve destekçilerinin Suriye’de siyasi bir çözüme niyetleri olmadığını bir kere daha göstermiştir” ifadesine yer verilen açıklamada, bu eylemlerin sadece savaş suçu değil, aynı zamanda insanlığa karşı işlenmiş vahim bir suç olduğu ve uluslararası insani hukukun ağır ihlalini teşkil ettiği vurgulandı. Suriye’de Devlet Başkanı Esed rejimi ve destekçilerinin 19 Eylül’den itibaren sivil yerleşimlere düzenlediği hava saldırılarında 425 sivilin öldüğü, bin 334 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

BEBEKLER ÖLÜYOR DÜNYA İZLİYOR

Halep’te yapılan alçak katliamlara ve her gün yaşanan bebek ölümlerine uluslararası kuruluşların sessiz kaldığını hatırlatan İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, “Batı Suriye meselesinde üç maymunu oynamakta, bunun sebebi ise bölgedeki çıkarları. Suriye’yi Rusya’ya bırakan ABD, kuzeyde oluşturacağı terör kantonu ile PKK ve PYD’yi bölgede tutmak istiyor” dedi. 

“SALDIRILARIN AMACI HALEP’İ BOŞALTMAK”

Esed rejiminin ve Rusya’nın, Suriye’nin Halep kentine 19 Eylül’den itibaren yaptığı ağır bombardımanda ölü sayısı 425’e yükselirken, bin 334 sivil yaralandı. Enkaz altından çıkan bebek cesetleri yürekleri dağladı. Suriye’de 2011 yılından beri devam eden insanlık dramına dünyanın sessiz kalmasını Yeni Akit’e değerlendiren Atalay, “Suriye’de yaşanan katliam 6’ncı yılında ve ölen insan sayısını kimse bilmiyor. Bir rivayete göre ölü sayısı 500 bini aşmış durumda. İran, Rusya ve Esed rejiminin Halep’e yaptığı saldırıların amacı orada kalmış insanları göç ettirmek. Halep’i savaşarak kazanamayacağını anlayan rejim, şimdi burada katliam yaparak kentin nüfusunu tamamen yok etmek istiyor” diye konuştu. 

“HALEP, BÜTÜN DÜNYANIN YÜZ KARASIDIR”

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise, “Halep’teki katliam sadece Batı için değil, tüm dünya için yüz karasıdır. Bütün dünyanın gözleri önünde insanlar katledilmeye devam ediyor. Vahşice ve alçakça insanların üzerlerine varil bombaları yağıyor. Suriye’de ölen çocuklar unutulup gidiyor. Halep’te insanlar kendi kendilerine ölmüyor. Esed rejimi, Rusya ve İran’ın desteği ile insanları sistematik bir şekilde katlediyor. Camileri, fırınları, hastaneleri bombalıyorlar. Halep’te doktor kalmadı. Bu hususta Türkiye elinden geleni yapıyor ama, bizim hiç durmadan katliamı gündeme getirmemiz lazım” ifadelerini kullandı. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23