• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uyuz hastalığı nasıl geçer? Uyuz hastalığına bitkisel tedavi

Yeniakit Publisher
2020-01-31 19:33:00 -
Uyuz hastalığı nasıl geçer? Uyuz hastalığına bitkisel tedavi

Uyuz, ciltteki küçük akarların neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Uyuzun ana semptomu, geceleri daha da kötüleşen yoğun kaşıntıdır. Uyuz hastalığının bitkisel tedavisi çok araştırılan konular arasında yer almakta. Peki, Uyuz hastalığı nasıl geçer? Uyuz hastalığına bitkisel tedavisi nasıl olur? İşte ayrıntılar...

Uyuz, ciltteki küçük akarların neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Uyuzun ana semptomu, geceleri daha da kötüleşen yoğun kaşıntıdır. Uyuz hastalığının bitkisel tedavisi çok araştırılan konular arasında yer almakta. Peki, Uyuz hastalığı nasıl geçer? Uyuz hastalığına bitkisel tedavisi nasıl olur? İşte ayrıntılar...

Uyuz nedir?

Uyuz böceğinin, derinin altına girip buradaki dokudan beslenerek yaşamasına bağlı olarak ortaya çıkan sağlık problemine uyuz denir. Bir cilt hastalığı olan uyuz, kaşıntıya sebep olur ve kırmızı yaralar ya da şişlikler ile kendini gösterir. Uyuz mikrobu taşıyan hayvanlar ya da insanlarla temas etmek hastalığın bulaşmasına neden olabilir. İnsanlarda görülen en yaygın uyuz türü skabi adı verilen parazitten kaynaklanır. Uyuz hayli bulaşıcı bir hastalıktır, bu nedenle uyuz paraziti taşıyan kişi ve hayvanlardan uzak durmak gerekir.

Uyuzun belirtileri nelerdir?

Uyuz en yaygın şekilde geçmeyen kaşıntı, deride kızarıklık ve kurdeşen benzeri şişliklerle kendini gösterir. Uyuz semptomları, parazitin deriyi işgal etmesinden itibaren yaklaşık dört hafta süreyle gözlemlenebilir. Bu semptomlar, uyuz böceğinin salgıladığı protein ve dışkılara cildin verdiği tepkiden kaynaklanır. Uyuza sebep olan parazitler deride 10 ile 17 gün arasında barınır ve bu süreçte;

Geceleri artarak devam eden ve geçmeyen kaşıntı,

Ciltte uyuz kızarıklığı olarak adlandırılan şişlik ve kabarıklıklar,
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Deride, dişi parazitlerin yerleşebilmek için deriyi kemirerek oluşturduğu gri/beyaz renklerde ince kanalcıklar görülür.

Uyuz nasıl tedavi edilir?

Toplumdaki yanlış algı sebebiyle uyuz hastalığına yakalanan kişiler bunu anlatmaktan çekinerek hem kendilerine hem etraflarındaki diğer kimselere zarar verecek bir tutum sergilerler. Bir yandan kendi vücutlarındaki parazitin yayılmasına sebep olurken diğer yandan insanlarla temas etmeyi sürdürerek parazitin bulaşmasına neden olurlar. Ancak uyuzdan kurtulmak son derece basittir ve utanmayı gerektirecek hiçbir yönü yoktur. Bunu yanı sıra, uyuz mikrobu bulaşıcı özelliği nedeniyle paraziti taşıyan kişiyle aynı ortamda bulunan herkese kolaylıkla sıçrayabilir. Bu nedenle, yalnızca hastanın değil, aynı ortamı paylaştığı kişilerin de gözlem altında tutulması gerekir. Uyuz tedavisi ne kadar sürer sorusu ise yaklaşık 10 gün olarak cevaplanabilir. Bu süreçte vücuda sürülen merhem ya da losyon vücutta 8-10 saat aralığında tutulursa tedavi 10 günde sonlanır.

Uyuza bitkisel tedavi

Uyuzdan tamamen kurtulmak için en etkili yöntem doktorun reçete edeceği kremlerin kullanılmasıdır. Ancak evde uygulanabilecek ve uyuz parazitinden kurtulmada etkili olduğu iddia edilen bazı yöntemler de mevcuttur. Fakat yanlış bir uygulamada hastalığın daha kötü hale getirilip yayılmasına sebep olunabileceği de unutulmamalıdır. Örneğin uyuza tuzlu suyun iyi geldiğine dair rivayetler olsa da buna dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

Çay ağacı yağı

Aktarlardan kolaylıkla temin edilebilen çay ağacı yağı antiparazitik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde derinin altında yaşamını sürdüren parazitlerin yaşam alanlarını yok eder.

Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını karıştırarak etkilenmiş bölgeye günde iki kez sürün. Bu yöntemi iki üç hafta kadar sürdürerek parazitlerden tamamen kurtulabilirsiniz. Çay ağacı yağını emziren anneler ve hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.

Beyaz sirke

Uyuzdan nasıl kurtulunur sorusunun yanıtlarından biri de beyaz sirkedir. Beyaz sirke cildin pH dengesini değiştirir ve bu değişiklik uyuz parazitlerini öldürür.

Bir su bardağı beyaz sirke ile yine aynı oranda suyu homojen bir hale gelene kadar karıştırın. Bir pamuk parçasını bu karışım ile ıslatarak 5 dakika kadar hastalıklı bölgede tutun. Parazitleri tamamen yok etmek için bu yöntemi 10-15 gün boyunca günde üç kez tekrarlayın.

Zerdeçal

Antiseptik ve antienflamatuar özellikleri sebebiyle pek çok cilt hastalığının doğal tedavisinde tercih edilen zerdeçal, mucizevi bir baharattır.

Bir yemek kaşığı toz zerdeçalı, birkaç damla limon suyuyla kalın bir macun tabakası elde edene kadar karıştırın. Bu macunu sorunlu bölgelere uygulayıp birkaç saat bekleyin ve sonra ılık su ile durulayın. Vücudunuz parazitlerden tamamen arınana kadar macunu sürmeye devam edin.

Tuz

Su içerisinde erittiğimiz tuz ile bayo yapmak uyuz tedavisinde etkili bir yöntemdir.

Aloe Vera Jel

Uyuz hastalığında etkili olan aloe vera jel, birçok cilt hastalıkların da kullanılmaktadır. Aloe vera yaprağından çıkarılan jel, uyuz olan bölgeye sürülmesi, tedavi sürecine yardımcı olur.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Uyuz tedavisi

Çok faydalı bir yazı.. Afyonkarahisar'da üretilen at kuyruğu sirkesi de çok faydali 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23