• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
14
Yeniakit Publisher
Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

2023-10-14 22:08:12
Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

İstanbul'dan gezmek için Mardin'e gelen bir grup, uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle cevizli sucuk yapan Erdem ailesinin hazırlığını görünce evlerine konuk oldu.

#1
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Mardin'de yaşayan Erdem ailesi, hasadı sonbahar aylarının sonuna kadar süren mezrone üzümünden hazırladıkları cevizli sucuğu bu sene beklemedikleri misafirleriyle beraber yaptı.

#2
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Bağlarda özellikle geç olgunlaşan cinslerin hasadının devam ettiği Mardin'de, üzüm suyu kullanılarak yapılan cevizli sucuk için de kazanlar kaynıyor. Bazı aileler bağlarda, bazıları da topladıkları üzümlerle evlerinde kışın tüketilmek ve satılmak üzere cevizli sucuk yapıyor.

#3
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Merkez Artuklu ilçesi Çabuk Mahallesi'nde yaşayan Erdem ailesi de topladıkları mezrone üzümünü getirdikleri evlerinde cevizli sucuk yapımı için kolları sıvadı.

#4
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Tarihi kentin sokaklarını gezen ve hazırlığı gören turistler de aileyi ziyaret etti. Cevizli sucuğun hazırlanmasını merakla izleyen turistler, aile üyelerinden bilgi aldı, bazı aşamalarda üretime yardımcı oldu.

#5
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Babasından öğrendiği geleneksel yöntemlerle 50 yıldır cevizli sucuk hazırladıklarını söyleyen Ramazan Erdem, üzümleri sıkarak suyunu çıkardıklarını, un katarak büyük bakır kazanlarda saatlerce kaynattıklarını anlattı.

#6
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Elde edilen bulamaca ipe dizilen cevizlerin batırıldığını ve asılarak kurutulduğunu aktaran Erdem, "İçinde şeker yok. Özellikle mezrone üzümü ile çok güzel oluyor. Her yıl 2-3 ton yapıyoruz." dedi.

#7
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Oğlu Ali Erdem de üzümden birçok yöresel ürün yaptıklarını, cevizli sucuğun lezzeti dolayısıyla daha fazla ilgi gördüğünü ifade etti.

#8
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Bu yıl öncekilerden farklı olarak cevizli sucuk yapımında turistlerin de kendilerine eşlik ettiğini dile getiren Erdem, Türkiye'nin birçok şehrine ve farklı ülkelere satış yaptıklarını kaydederek, "Çok meşakkatli bir iş ama verdiğin emeğin hakkını da alıyorsun.

#9
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

. İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlere gönderiyoruz. Kanada, Almanya, İngiltere gibi ülkelere de gönderiliyor. Kente gelen turistler de yapımını gördü ve lezzetine hayran kaldı." diye konuştu.

#10
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

İstanbul'dan 12 kişilik grupla kenti gezmeye gelen Fatma Kuput da tarihi sokakları gezerken cevizli sucuk yapımını gördüklerini, aileye eşlik etmek istediklerini söyledi.

#11
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Şehrin tarihine ve lezzetlerine hayran kaldıklarını vurgulayan Kuput, şöyle devam etti:

#12
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

"Sokaklardan geçerken bu kapıların arkasında, evlerin avlusunda ne var diye merak ediyordum. Bir evin içine girdik ve kazanları gördük.

#13
Foto - Tarihi kent Mardin'de turistlerin cevizli sucuk mesaisi

Her gördüğümüz şey ayrı bir değer, ayrı bir kültür. Biz de cevizli sucuk yaptık. Benim ilk gelişim. Mardin'in tarihine de yöresel tatlarına da hayran kaldık. Kenti çok sevdik. Herkesin gelip görmesini tavsiye ederim."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23