• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Necip Fazıl mücadelenin adıdır”

Yeniakit Publisher
2013-05-15 21:24:00 - 2013-05-15 21:25:00
"Necip Fazıl mücadelenin adıdır"

Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl’ı Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “30 Kitap 30 Konuşmacı” konferanslarında, eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Necip Fazıl Kısakürek’in “Büyük Doğu” dergisini anlattı.

KONYA - Güçlü, Mevlana Kültür Merkezi’ndeki konferansta, Kısakürek’in dünyada çok önemli yazarlardan biri olduğunu dile getirdi.
Necip Fazıl Kısakürek’in 1943 yılında Büyük Doğu dergisini çıkarmasının öneminin o gün çok iyi algılanamadığını ifade eden Güçlü, “Olaylar geliştikten sonra baktığımızda meğerse 1943’te Türkiye’nin semasında bir büyük yıldız parlamıştır. Sadece parlayıp geçmemiş, aydınlığını giderek artırmış, herkesin görmesine imkan verecek kadar güçlenmiştir” şeklinde konuştu.
Büyük Doğu dergisinin, düşünce hayatımızda bir dönüşümün başlangıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güçlü, şunları kaydetti:
“Büyük Doğu, Üstad’ın dava şuuruyla yetiştirmek istediği gençlere verilmek istenen mesajında en etkili araçtır. Üstad’ın, özellikle gençler için verdiği emek o kadar önemli sonuçlar verdi ki onun düşüncesi etrafında halkalanan gençler Anadolu’da yeni halkalar oluşturdular. Bu insanlarla beraber ekonomik ve sosyal hayatta bir gelişme ortaya çıktı. Bugün Türk toplum hayatında çok derin değişmeler meydana geldi ve bunun sonucu olarak siyaset de bundan etkilendi. Necip Fazıl’ın 40 yıl emek verdiği insanlar, bugün Türkiye’yi değiştirdiler. Bu nedenle Necip Fazıl, başarıya ulaşmış bir düşünce adamıdır ve Büyük Doğu bu mücadelenin adıdır.”
Güçlü, 1950’nin sonlarında İzmir Kongresi’nde dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in bir konuşma yaptığını vurgulayarak, Necip Fazıl’ın bu konuşmayı; “Hiroşima’yı göklere uçuran atom bombası kuvvetinde ve Tanzimat’tan beri milletin kolladığı, beklediği ses” diye tanımladığını hatırlattı.
Programın sonunda Güçlü’ye, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş tarafından, günün anısına plaket verildi.
Konferansa, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23