• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Limon fiyatlarına ihracat ayarı

Yeniakit Publisher
2020-04-07 12:23:31 -
Limon fiyatlarına ihracat ayarı

Limon ihracatı ön izne bağlanırken, bu kararla hasadın yapılacağı ağustos ayının sonuna kadar depolardaki ürünün iç talebe yetmesi amaçlanıyor - Son dönemde pazar ve marketlerde limonun kilogramı 12 liraya kadar çıkarken, ihracatın ön izne bağlanmasıyla bu rakamın dengelenmesi bekleniyor - Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Tavşan: - "İç talebin uygun fiyatla karşılanması için ihracatı ön izne bağladılar. Böyle bir önlem alınacağı konuşuluyordu, o nedenle fiyatlarda gevşeme başladı"

ANKARA (AA) - DENİZ ÇİÇEK - Market ve pazarlarda kilogramı 12 lirayı bulunca ihracatı ön izne bağlanan limonda iç piyasa fiyatlarının kısa sürede dengelenmesi bekleniyor.

Ticaret Bakanlığının tebliğiyle limon ihracatı Tarım ve Orman Bakanlığının ön iznine bağlandı.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye'de limonda yeni ürün hasadı 15 Ağustos'tan sonra başlıyor.

Son dönemde limonda tüketim artarken, depolardaki ürünün ağustosa kadar yurt içi talebi karşılamaya yeterli olmayacağı öngörüldü. İhracatın da etkisiyle limonun market ve pazar fiyatı 12 liraya tırmanırken, bu nedenle söz konusu ürüne yönelik ihracatın ön izne bağlanması uygun görüldü. Limonun kilogram fiyatının mevsim normalleri olan 5-6 lira civarında seyretmesi gerekiyordu.

Alınan önlemle, mevcut limon miktarının ağustos ayına kadar yurt içi tüketime yetmesi ve fiyatının dengelenmesi öngörülüyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bakanlık yetkilileri, ağustos ayında yeni limon hasadının başlayacak olması nedeniyle ihracatta ön izin kararının da o ayın sonuna kadar uygulanacağını bildirdi.

- Markette en fazla fiyat artışı limonda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından yapılan analizde de mart ayında markette en fazla fiyat artışının yüzde 55,63 ile limonda yaşandığı belirtilerek, "Limonda rekoltenin düşük olmasının yanı sıra depodaki ürünün azar azar piyasaya arz edilmesi fiyatlarda etkili oldu." değerlendirmesine yer verildi.

- "İç talep uygun fiyatla karşılanacak"

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da AA muhabirine, limonun rekoltesinin düşük olması nedeniyle ürün fiyatının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesinde de yüksek seyrettiğini söyledi.

Salgınla artan talebin fiyatlara da yansıdığına dikkati çeken Tavşan, şunları kaydetti:

"Biz fiyatların bu seviyeye temmuz ayında ulaşmasını bekliyorduk. Çünkü eylül ayına kadar limon hasadı olmuyor. Kovid-19'dan dolayı talebin artmasıyla fiyat birdenbire yükseldi. Kamu da buna yönelik bir tedbir aldı. İç talebin uygun fiyatla karşılanması için ihracatı ön izne bağladılar. Böyle bir önlem alınacağı konuşuluyordu, o nedenle fiyatlarda gevşeme başladı."

Bu süreçte depolardaki limon miktarının tespit edilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Tavşan, "Limon üreticisi ve tüccarına da zarar vermemek lazım. Elinde limon olanlar var. Depolarda yeterli ürün tespit edilirse ihracata zaman zaman izin verilebilir. Fiyatlar çok düşerse limon üreticisini de düşünmek gerekiyor." diye konuştu.


Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23