• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
11
Yeniakit Publisher
Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

2023-01-10 11:24:13
Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Uzun süre tazeliğini koruyan kuru et “kilichi" Kamerunluların en sevdiği lezzetler arasında yer alıyor.

#1
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Kamerun’da buzdolabına ihtiyaç duymadan uzun süre saklanabilen kurutulmuş et "kilichi" halkın en fazla tercih ettiği lezzetler arasındaki yerini koruyor.

#2
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Büyükşehirlerde her köşe başında satın alınabilen kilichi, kırsalda evlerde geleneksel yöntemlerle yapılıyor.

#3
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Kamerun, Nijer, Çad ve Nijerya’da çok sık kullanılan bir et kurutma yöntemi olan kilichi için genellikle sığır, keçi, deve ve kuzu sırtı tercih ediliyor.

#4
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Etler ince şeritler halinde kesildikten sonra, yer fıstığı tozu, tuz, susam, zencefil ve diğer geleneksel baharatlarla bezeniyor.

#5
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Baharatlanmış etler, raf ya da tahtalara serilip kurutulmak için güneşte yaklaşık 5 saat bekletiliyor. Kuruyan etler önce yağlanıyor, sonra çok hafif ateşi olan ızgaranın üzerinde birkaç gün bekletilerek tütsüleniyor. Duman üzerinde uzun süre bekletildiği için, bazı bölgelerde "füme et" olarak da anılıyor.

#6
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Ülkede, hijyen ve kalite standartlarına uygun kilichi üretimi yapan yerel firmalar, ürünlerini başta Avrupa olmak üzere Amerika ve Asya kıtalarına ihraç ediyor. Kamerunlu kilichi ustası İbrahim Ahmadou Bomou, mesleği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

#7
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Bomou, kilichinin Kamerun’un kuzeyinde bulunan Ngaoundere şehrine özgü bir lezzet olduğunu ancak ülkenin dört bir köşesinde kilichi tezgahlarını görmenin mümkün olduğunu anlattı.

#8
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Kilichi için sadece az yağlı sığır eti kullandığını belirten Bomou, acılı ve acısız olmak üzeri iki çeşit üretim yaptığını söyledi.

#9
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Ülkenin birçok bölgesinde çok sık elektrik kesintisi yaşandığına, bazı bölgelerinde hiç elektrik olmadığına işaret eden Bomou, iyi hazırlanmış bir kilichinin 1 yıl bozulmadan muhafaza edilebildiğini söyledi. Bomou, kilichinin buzdolabına ihtiyaç duyulmadan uzun süre muhafaza edilebilmesi sebebiyle seyahat eden Kamerunluların en fazla tercih ettiği lezzet olduğunu belirtti.

#10
Foto - Kamerunlular bu yemeğe bayılıyor? Peki, ama neden?

Kilichinin, ülkeye gelen yabancı turistlerin de çok ilgisini çektiğini belirten Bomou, acı baharatlı kilichinin kilogramının 40 bin CFA ( 65 dolar) ve acısız olanı 25 bin CFA (41 dolar) fiyatla satışa sunduğunu sözlerine ekledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23