• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İlber Ortaylı’dan Görmez’e anlamsız tepki!

Yeniakit Publisher
2015-12-16 14:54:00 - 2015-12-16 15:06:31
İlber Ortaylı’dan Görmez’e anlamsız tepki!

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in sözlerine tarihçi İlber Ortaylı anlamsız bir tepkide bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in, ‘sekülerizm dinlerden kaynaklanan şiddeti de geride bırakarak dünyayı topyekun bir savaşın içine soktu’ şeklindeki yorumuna İlber Ortaylı'dan anlamsız bir tepki geldi.

BU AÇIKLAMA ÇOK YANLIŞ

Çağdaş Ses’in haberine göre; İlber Ortaylı; “Bu gibi konular ile ilgili bu statüde birinin açıklama yapması çok yanlış. Diyanet İşleri Başkanı’nın görevi değil bu! Doğrudan doğruya bir din işleri veren bir kurumun başında bir devlet memuru kendisi… O yüzden bu açıklamaları fevkalade mahzurlu buluyorum” diye konuştu.

Dün ABD Başkanı Barack Obama’nın Özel Temsilcisi Şerik Zafer ve beraberindeki heyeti kabul eden Görmez, İslam coğrafyasının zor bir dönemden geçtiğini ve bu dönemde Zafer’in yaptığı işin önemine ve zorluğuna dikkat çekti. Görmez, “sekülerizmin dinlerden kaynaklanan şiddeti de geride bırakarak dünyayı topyekun bir savaşın içine soktuğunu” ifade etti.

“DÜNYA TOPYEKUN BİR SAVAŞIN İÇİNE GİRDİ”

Görmez şu ifadeyi kullandı: “Fransız ihtilaliyle birlikte insanlık başka bir arayış içine girdi. Dinlerin dışında daha seküler bir dünya kurmayı tasarladı. Fakat sekülerizm dinlerden kaynaklanan şiddeti de geride bırakarak dünyayı topyekun bir savaşın içine soktu. İnsanlar da bilimsel keşiflerle atom bombasını düşünebildi. Kimyasal silahları üretti ve tarihteki savaşlarda ölen bütün insanların birkaç katını modern zamanlardaki savaşlarda kaybettik. İki büyük dünya savaşı yaşandı ve şimdi üçüncü dünya savaşından söz ediliyor ve sayın Papa’nın ağzından bile böyle bir cümle dökülebiliyor.”

SÖZLERİN ÇARPITILDIĞI İDDİASI

Sosyal medyada Görmez’i eleştirenler, laikliğin de dinin devletten ayrılması anlamına geldiğini ve Türkiye’nin laik bir düzene sahip olduğunu vurguladılar. Görmez’i haklı bulanlar ise laiklik ile sekülerizmin farklı kavramlar olduğunu, Diyanet İşleri Başkanı’nın sözlerinin çarpıtıldığını savundular.

İşte bu tartışmalarla ilgili görüşlerini açıklayan tarihçi İlber Ortaylı ise Görmez’e anlamsız bir tepki gösterdi. Diyanet İşleri Başkanı’nın bu şekilde demeçler vermesini fevkalade mahzurlu bulduğunu belirten Ortaylı; “Bu gibi konular ile ilgili bu statüde birinin açıklama yapması çok yanlış. Diyanet İşleri Başkanı’nın görevi değil bu! Doğrudan doğruya bir din işleri veren bir kurumun başında bir devlet memuru kendisi… O yüzden bu açıklamaları fevkalade mahzurlu buluyorum” diye konuştu.

DİYANET İŞLERİ’NİN GÖREVİ DEĞİL BU

İşte İlber Ortaylı’nın Çağdaş Ses’e yaptığı o açıklamalar:

“Diyanet İşleri Başkanı’nın bu şekilde demeçler vermesini fevkalade mahzurlu buluyorum… Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı bir ruhani makamın, bir dini cemaatin fonksiyonunu ve görevini üstlenemez… Yani bu gibi konularda bu statüde açıklama yapması çok yanlış. Diyanet İşleri Başkanı’nın görevi değil bu! Doğrudan doğruya bir din işleri veren bir kurumun başında bir devlet memuru kendisi…

Daha evvel üniversitede iken kendisinin hiç böyle bir yazısını da okumadım… Biraz sabrederse daha sonra yazabilir. Tartışılabilecek bir konu ama Diyanet Başkanı olarak değil! Şu an bir memur çünkü… Onun statüsünü aşan bir konu… Bunları konuşması çok yanlış…”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23