• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İki bayram arası nikâh olur mu?

Yeniakit Publisher
2015-07-15 02:43:00 -
İki bayram arası nikâh olur mu?

Urfa Müftüsü İhsan Açık kamuoyunda, 'İki bayram arası evlenilmez' şeklinde yer edinen inanca(!) açıklık getirdi.

Halk arasında uğursuzluk getireceğine inanılan 'iki bayram arası evlenilmez' yaklaşımına; Urfa Müftüsü İhsan Açık, mevcut inanışın aksine hayırlı işlerde acele edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye genelinde yaygın olan ve halk arasında uğursuzluk getireceğine inanılan 'iki bayram arası nikah olmaz' yaklaşımı ile ilgili Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık'tan açıklama geldi.

Müftü Açık, bu inanışın aksine evlilik gibi hayırlı bir işte acele edilmesi gerektiğini söyledi.

Hiçbir şekilde bir saatin, bir günün ve ayın uğursuzluğunu kabul etmediklerini söyleyen Açık, "Tam tersine Allah-u Teâla kullarını af edebilme, onların kendine gelebilmeleri için bazı zamanları daha önemsediğini ve bu günlerde insanların yoğun bir şekilde tövbeye ve tevekkülü yaşayıp rabbine dönmesini istemiştir. Günler cuma günü, ramazan ayı ve Kadir Gecesi. Hatta Kadir Gecesinde bize direktmen müjde veriyor ve bin aydan daha hayırlı olduğunu söylüyor. Bundan kıyasla şunu söyleyebiliriz. Bizim İslam dininde kesinlikle iki bayram arası düğün yapılmaz gibi bir şey söz konusu değil" ifadesini kullandı.

'FİTNE VE FESATTIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ'

Tüm bunların aksine Hz. Muhammed'in (S.A.V.) nikâhta acele edilmesi gerektiği sözlerini hatırlatan Açık şu bilgilere yer verdi: "İki kişi, iki aile birbirlerini benimsemişler ve anlaşmışlar ise bu hususta nikâhın acele kıyılması lazım. Çünkü araya fitne, fesattın girmemesi için bir an önce kıyılmasını istiyor. İki bayram arası tarzı ifadeler sıkıntılıdır. Ama iki bayramı şu şekilde tefsir edebiliriz. Bayramdan kasıt, diyelim ki bu yıl ki Ramazan Bayramımız cuma gününe denk geldi. İkinci bayramdan kasıt eğer cumayı bayram olarak kabul edersek iki bayram arası denen kelime sabahleyin bayram namazından çıktıktan sonra ve cuma namazına olan kısımdır. Tabi o ikisi arasında insanların telaşı var ve doğru olmaz kısa sürede. Bu da büyük ihtimal oradan halkın diline geçmiş. Yoksa Ramazan Bayramı arası ile Kurban Bayramı arası veya Kurban ile Ramazan Bayramı oluyor yine değişmiyor. Bu sefer arayış bitmez. Böyle olursa milletin önünü kesmiş olunur ve hiçbir zaman nikâh kıyılamaz."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

'TARAFLAR KOLAYLAŞTIRICI OLMALI'

Nikâhta her iki tarafın da kolaylaştırıcı olması gerektiğini belirten Açık, evliliğin bütünleyici olduğunu dile getirdi.

Açık, "Nikâhta iki gencin birleşmesi ve bundan sonraki hayat hikâyelerinin beraber ve devamı olması gerekiyor. Bu hususta iki tarafın da özverisi gerekiyor. Peygamber Efendimiz diyor ki: 'Evleniniz ve dininizin yarısını tamamlayınız'. Şunu demek istiyor esasında evlenmeyen insan yarım gibi. Ama evlendikten sonra bir nevi bir bütün oluyorlar. Bu maksatla özellikle taraflar kendi aileleri olduğunu unutmayacaklar. Bazen böyle etraf ve yakın ailenin baskısı ile birbirlerine zor koşmaları oluyor. Örneğin gençleri zora sokuluyor. Bu maksatla önce sadet ve huzur için gençlerin birbirini benimsemesi ve her şeyi paylaşmak için gayret göstermeleri gerekiyor. Yani onun malı bunun malı diye bir şey yok. Tam tersine ortak güzellik olması gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Gazeteipekyol

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23