• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İflaslar desteklerle önlenecek

Yeniakit Publisher
2020-04-06 07:18:00 - 2020-04-06 07:18:44
İflaslar desteklerle önlenecek

Coronavirüsünün (Covid-19) darbe vurduğu irili ufaklı şirketleri hayata bağlamak için birtakım önlemler alınıyor. Hükümet tarafından vergi ve kredi ödemelerinin ötelenmesi ayrıca likidite temininin kolay kılınmasıyla iflasların önüne geçileceği öngörülüyor. Bütçeye ağır yük getirmeyecek ilave adımların atılmasıyla da esnafın silkinip kendine geleceği tahmin ediliyor.

Üretimi ve ihracatı baltalayan Coronavirüsüne (Covid-19) karşı ekonomi yönetimince önemli tedbirler hayata geçiriliyor. Konkordato ve iflas başvurularını aşağı çekmek için firmaların vergi, sigorta primi ile kredi ödemeleri bir bir erteleniyor.

KOBİ’ler rahatlıyor

Kredi Garanti Fonu (KGF) limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılarak teminat açığı bulunan KOBİ’ler rahatlatılıyor. Covid-19’un sıkıntıya soktuğu esnaf ise kredi ödemelerinin 3 ay faizsiz olarak ötelenmesiyle toparlanma eğiliminde.

Ek tedbirler yolda

Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’yle pek çok şirketin yaşama tutunmasına imkân tanıyan hükümet, olan bitenleri yakından takip ediyor. Üreticilerden, tüccarlardan, toptancılardan, perakendecilerden gelen şikâyetleri dikkate alarak ülkenin gücüne güç katacak ek tedbirler almayı planlıyor.

Ekonomi çevreleri, Covid-19 tehdidini bertaraf etmek için şirketleri paniğe kapılmamaya davet etti. Aynı çevrelerden ayrıca “Devlete yapılan teşvik çağrılarında aşırıya kaçılmamalı. Bütçeye ağır yükler yüklenmemeli” uyarısı geldi.

Devlet teyakkuz halinde

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin de Yeni Akit’e yaptığı açıklamada hükümetin Covid-19’un reel ekonomiyi vurmaması için radikal kararlar aldığına işaret etti. Coronavirüsüne karşı amansız bir mücadele verildiğini hatırlatan Alkin, “Devlet tüm birimleriyle teyakkuz halinde. Ama elinde KDV ve ÖTV gelirleri yok. Vergi ödemelerini de ertelemiş durumda. Bu da önemli fedakârlık” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Makul taleplerde bulunulmalı

Firmalara pek çok imkân sunulduğuna dikkati çeken Alkin, “Ülkeyi global virüse karşı korumak hiç de kolay değil. Malum Covid-19 tehdidi, devletin giderlerini önemli oranda arttırıyor. Onun için ekonominin tüm paydaşları temkinli olmalı. Yakınmanın, dert yanmanın bir anlamı olmadığını bilmeli. Ayrıca makul taleplerde bulunmalı” ifadelerini kullandı.

Kritik çağrı

Alkin, hükümete ise şu çağrılarda bulundu: “Elimizde Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi var. Bu çok iyi ve güçlü bir paket. Ama kararlı olmakta yarar var. Artı paketler açıklamak yerine süreci dirayetli bir şekilde izlemek, ek ihtiyaca binaen Ekonomik İstikrar Paketi’ne ilaveler yapmak daha yerindedir, makuldür. Bu aşamada ilk olarak 2 haftada ne olup biteceği görülmeli, anlaşılmalıdır. Ardından ekonominin nereye kadar soğutulacağına karar verilmelidir.

Reel sektör sabırlı olmalı

Finans sektörüne ciddi yükler yüklememek gerektiğini kaydeden Alkin, “Reel sektör, sabırlı olmalı ve dengeli gitmeli. Hayatın 1 ya da 1.5 ay içinde normale döneceğini, yine krediye ihtiyaç duyacağını unutmamalı.” diye ekledi.

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23