İçki tüketimine ilişkin yeni düzenleme çalışmaları devam ederken, içki sektörü Türkiye’deki agresif pazarlama tekniklerini şimdi de halkı Müslüman ülkelere uyarlıyor. Hedefteki ülkeler ise, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, KKTC, Bahreyn, Azerbaycan, Suriy
FURKAN ALTINOK/ANKARA
Kontrolsüz alkol tüketimine ilişkin tartışmalar devam ederken, Türkiye’deki içki sektörü, yabancı ortaklarıyla birlikte gözünü Müslüman toplumların yaşadığı ülkelere dikti. Ekonomi Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayınlanan “Alkollü İçecekler Raporu”nda yer alan bilgilere göre son yıllarda alkol tüketiminde görülen artış, 2012 yılında da eğrisini değiştirmedi. Üretici firmalar, 2012 yılı ihracatında ise Müslümanların yaşadığı ülkelere yönelik yoğun bir çaba sergilediler. Bakanlığın raporunda, öncelikle alkol tüketiminin hızla arttığı vurgusu yer aldı. Raporda, “Türkiye bira üretiminin yüzde 90’ından fazlası yurtiçi tüketim için gerçekleştirilmekte ve kişi başına tüketim artışlarının paralelinde üretimin de arttığı görülmektedir. Şarap üretimi daha çok Marmara-Trakya, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde yoğunlaşmıştır” denildi.
İÇKİ SEKTÖRÜNÜN HEDEFİNDE
MÜSLÜMAN ÜLKELER VAR
Türkiye’nin bira ihracatının her geçen yıl arttığı kaydedilen raporda, 2011 yılına kıyasla 2012 yılında bira ihracatının yüzde 11 arttığı ve 33 milyon dolarlık satış gerçekleştiği ifade edildi. Raporda Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, KKTC, Bahreyn, Azerbaycan, Suriye ve Lübnan’ın en fazla bir ihraç edilen ülkeler arasında yer aldığı da vurgulandı. Raporda, rakı ihracatına da yer verilerek, “Toplam alkollü içkiler ihracatı içinde biradan sonra en çok rakı ihracatı gerçekleştirilmektedir. 2012 yılında toplam 28,3 milyon dolarlık rakı ihracatı yapılmıştır” ifadesine yer verildi.
MİLYONLARCA DOLAR İTHAL İÇKİYE GİDİYOR
Ekonomi Bakanlığı’nın raporunda, Türkiye’nin içki ithalatına ilişkin bilgilere de yer verildi. Raporda, şöyle denildi: “Türkiye’ye ithal edilen alkollü içkilerin başında viski gelmektedir. 2011 yılında 55,1 milyon dolar olarak gerçekleşen ithalat, 2012 yılında yüzde 1 oranında artarak 55,6 milyon dolar düzeyine yükselmiştir. En fazla ithalat 35,6 milyon dolarla İngiltere’den yapılmakta, bu ülkeyi 15 milyon dolarla ABD izlemektedir. 2012 yılında viskiden sonra 16,9 milyon dolarla en çok votka ithalatı yapılmış olup; en fazla votka ithalatı sırasıyla 6,9 milyon dolarla İsveç’ten, 3,1 milyon dolar ile İngiltere’den ve 1,3 milyon dolarla Fransa’dan yapılmıştır. Votkadan sonra 2012 yılı ithalatı fazla olan diğer alkollü içki ise şaraptır. 9,2 milyon dolarlık toplam ithalat, en fazla; sırasıyla, 4,3 milyon dolarla Fransa, 2,3 milyon dolarla İtalya ve 1,2 milyon dolarla Şili’den gerçekleştirilmiştir. Toplam 3,6 milyon dolarlık 2012 yılı bira ithalatının en fazla yapıldığı ülkeler; 910 bin dolarla Meksika ve 688 bin dolarla Ukrayna olmuştur.