• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hemofili nedir? Hemofili belirtileri nelerdir?

Yeniakit Publisher
2019-12-21 09:30:00 -
Hemofili nedir? Hemofili belirtileri nelerdir?

Hemofili nedir? Hemofili bir kanama bozukluğudur. Diş çekimi, yaralanma ya da doğum sonrası kendini gösteren hemofili hastalığı hakkında merak ettikleriniz tüm detaylar haberimizde...İşte, merak ettiğiniz “Hemofili belirtileri nelerdir? “ sorusunun cevabı.

Hemofili nedir? Hemofili bir kanama bozukluğudur. Diş çekimi, yaralanma ya da doğum sonrası kendini gösteren hemofili hastalığı hakkında merak ettikleriniz tüm detaylar haberimizde...İşte, merak ettiğiniz “Hemofili belirtileri nelerdir? “ sorusunun cevabı.

Bir kanama bozukluğu hastalığı olan hemofili tedavi edilmediği taktirde önemli sorunlara yol açabilir. Bu hastalık hakkında bilgi almak isteyenler “Hemofili nedir?” , “Hemofili tedavi yöntemleri” konularında araştırma yapıyor. İşte, hemofili hakkında tüm detaylar.

Hemofili nedir?

Hemofili kanınızın normal olarak pıhtılaşmadığı bir durum olup nadir görülen bir kanama bozukluğudur.

Hemofiliniz varsa, bir yaralanma sonrasında başkalarına göre kanamanız daha uzun sürebilir. Özellikle diz, ayak bileği ve dirsek olmak üzere içeriye de kanamanız olabilir. Bu kanama organ ya da dokularınıza zarar verebilir ve yaşamı tehdit edebilir.

Hemofili belirtileri nelerdir?

Hemofili çocuğunuzda kanda,  pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinlerin eksikliği ya da yokluğu nedeniyle ortaya çıkar. Pıhtılaşma faktörleri kanamayı kontrol etmek için trombositler (platelet, kan pulcukları) denen kan hücreleriyle çalışır. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hemofili, ebeveynlerden çocuğa genetik olarak aktarılmaktadır geçmektedir. Erkek çocuklarda kız çocuklarından daha yaygındır. Bunun nedenlerinden biri de ilgili genin cinsiyete bağlı olmasıdır. 

Kız çocukları genelde taşıyıcıdır, bu nedenle hastalık erkek çocuklarda sık görülür. Hemofili olmayan anne ve hemofili olan babadan doğan kız çocukları yüzde 100 taşıyıcı ve erkek çocukları yüzde 100 sağlıklı doğar. 

Taşıyıcı anne ve hemofili olmayan babadan ise yüzde 50 oranında hemofili erkek çocuk ile, yüzde 50 taşıyıcı ve yüzde 50 hemofili olmayan kız çocuk dünyaya gelir. 

Hemofili belirtileri nelerdir?

Yaralanmalar veya ameliyattan sonra aşırı kanama veya morarma

Ufak bir kesikte şiddetli kanama

Diş eti kanaması

Diş çekimi sonrası kanamanın durmaması

Nedensiz ve çok zor duran burun kanamaları

Yaradaki kanamanın durup tekrar başlaması

Eklemlerde şişme

Erkek çocuklarında sünnet sonrası kanamanın durmaması

Kız çocuklarında çok uzun sürebilecek, yoğun regl kanaması 

Hemofili tedavisi var mı?

Hemofili hastaları: 

Normal pıhtılaşma faktörlerinin % 5-30 una sahip hastalar hafif hemofili,

Normal pıhtılaşma faktörlerinin % 1-5 ine sahip hastalar orta hemofili,

Normal pıhtılaşma faktörlerinin %1 inden azına sahip hastalar ağır hemofili şeklinde gruplandırılır. Hemofili hastalığının tedavisi hastalığın şiddetine göre yapılır.

Hemofili tedavisinde eksik olan faktörün yerine yenisi konularak tedavi yapılır. Bunun için faktör konsantreleri kullanılır. Faktör konsantreleri, insan kanından yüksek teknoloji kullanılarak elde edilir. Bulaşıcı hastalıklar yönünden testlerden geçirilirler. Tedavi ağır ve orta hastalarda koruyucu olarak belli aralıklarla yapılır. Ayrıca kanama anında tedavi edici dozlarda kullanılır. Hemofili hastasının diş çekimi veya cerrahi operasyona hazırlık döneminde koruyucu tedavi uygulanır. Uzun süre koruyucu faktör alan hastalarda bir zaman sonra inhibitör gelişebildiği gözlenmiştir. Bazı hastalara evde tedavi yöntemi öğretilerek ilacı kendilerinin kullanımı sağlanır. Hemofilide hatalı genin düzeltilmesine yönelik genetik araştırmalar son hızda devam etmektedir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23