Kilo vermeye yarımcı olan yoğurdun makbul olanı da evde yapılanı. Peki evde yoğurt yapmanın en kolay ve en iyi yöntemi hangisi. Kıvamlı bir yoğurt elde etmenin önemli bir faktörü de mayalama işlemidir. Peki, yoğurdun iyi mayalanması için neler gereklidir? Hazır yoğurttan maya olur mu? İşte detaylar...
Kilo vermeye yarımcı olan yoğurdun makbul olanı da evde yapılanı. Peki evde yoğurt yapmanın en kolay ve en iyi yöntemi hangisi. Kıvamlı bir yoğurt elde etmenin önemli bir faktörü de mayalama işlemidir. Peki, yoğurdun iyi mayalanması için neler gereklidir? Hazır yoğurttan maya olur mu? İşte detaylar...
Hazır yoğurttan maya olur mu?
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz.
Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız. Aksi takdir de yoğurdunuz tutmaz.
Yoğurt mayalaması nasıl yapılır?
Sütünüz belirli ısıyı indiğinde maya için ayırdığınız yoğurdu bir kaseye koyun. İçine 4-5 kaşık tenceredeki sütten katın ve karıştırarak sıvı hale getirin. Daha sonra kasedeki mayanızın tamamını tencerenizin ortasından boşaltın. Çok hızlı olmamak şartı ile 4-5 kere kaşıkla hafifçe karıştırarak mayanızın sütün her köşesine dağılmasını sağlayın.
Yoğurt ne kadar sürede mayalanır?
1 litre süte 1 yemek kaşığı yoğurt koyarsanız 5 - 6 saatte yoğurdunuz mayalanmış olur. Şayet 1 litre süte 1 şeker kaşığı yoğurt koyarsanız 12 saatte yoğurdunuz mayalanır. Yoğurdun oluşmasında sütün sıcaklığı, mayanın oranı ve kabın ısısı belirleyici etkendir. Şayet kabınızı ince bir şeyle sararsanız yoğurdunuzun oluş sürecini uzatırsınız. Kabınız ısıyı tutmuyorsa yoğurdunuz mayalanmayabilir de...
ÖNE ÇIKAN VİDEO