• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gıdada üretim tam kapasite devam ediyor

Yeniakit Publisher
2020-04-05 11:46:00 -
Gıdada üretim tam kapasite devam ediyor

Coronavirüsüyle (Covid-19) mücadeleye gıda firmaları da önemli katkı sunuyor. Market raflarını ürünleriyle dolduran bu firmalar, tüketicilerin taleplerini karşılamak için teyakkuz halindeler.

Dünyayı tehdit eden, Türkiye’de de ölümlere neden olan coronavirüsüne (Covid-19) karşı gıda şirketleri de tetikteler. Marketlere un, makarna, bakliyat, et ve süt ürünleri tedarik eden şirketler hummalı bir şekilde çalışıyorlar. Rafları boş bırakmayan, tüketicilerin gereksinimlerine yanıt vermek için elinden geleni yapan gıda devlerinin attıkları adımlar şöyle:

Rafları dolduruyoruz

l Yıldız Holding, üretimini arttırdığı gibi dağıtım ağını güçlendiriyor. Bünyesinde Ülker ile Şok gibi ünlü markaları barındıran holdingin yönetim kurulu başkanı Ali Ülker; tüm gıda ve perakende sektörünün marketleri açık tutmaya, rafları doldurmaya odaklandığını dile getirdi. Covid-19’la mücadeleye büyük önem verdiklerini vurgulayan Ülker, “Bu dönemde çalışanlarımızın güvenliği için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Tüm grup şirketlerimizde hijyen kurallarına harfiyen uyuyoruz” ifadelerini kullandı. Ülker, ayrıca Şok markalı marketlerde de 5 bin çalışan istihdam edeceklerini duyurdu.

Sıkıntı yok

l Gıda firması Tiryaki Agro Gıda, tüketicilere en doğal ve en uygun gıdayı sunmayı esas alıyor. Şirketin CEO’su Süleyman Tiryakioğlu, üretim ve tedarik tarafında sıkıntıyla karşı karşıya kalınmayacağına dikkat çekerek, “20 fabrikamız, bin 500 çalışanımız ve anlaşmalı çiftçilerimizle ilave tedbirler aldık. Ülkenin hemen her yanında imalat devam ediyor, ürün sevkıyatında aksama görülmüyor” dedi.

Yoğun tempo içerisindeyiz

l Covid-19’a karşı alarma geçen Oba Makarna; ihracatı durdurdu, iç tüketimi karşılamaya yöneldi. CEO Alpaslan Özgüçlü, ülkeyi makarnaya doyurabilecek durumda olduklarına işaret ederek, “Panik yapmaya gerek yok. 650 bin ton üretim yapabiliriz. Fabrikalarımız buna uygun” açıklamasında bulundu.

Teşvik şart

l Reis Gıda, sorunsuz bakliyat üretimi ve sevkıyatıyla ön plana çıkıyor. “Rafları boşaltmamak, korkuyu artırmamak için gerekenleri yaptık” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, tüketicilere şöyle seslendi: “Gereksiz bakliyat ürünü stoklamayın. Önümüz yaz. Bu ürünler böceklenebilir. Elimizde yeteri kadar bakliyat var. Ayrıca üreticilerimiz, bakliyatların hem ekimini hem hasadını sorunsuz şekilde yapıyor. Bu anlamda üreticiye teşvik verilmesinin; daha çok ürün ekmesi için yardımda bulunulmasının tam vakti. İthalatçı değil, ihracatçı ülke olmamız gerekiyor. Bunun önemi net bir şekilde ortada.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Önemli uyarı

l Süt ürünü üreten gruplar, imalata ağırlık veriyor.  Teksüt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, üretim ve dağıtım faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti.  Arınık, “Halkımızın kaygı duymasını, stok yapmasını gerektiren bir durum yok” uyarısı yaptı.

Fiyatlar arttı

l Şarküteri ürünleri üretimi de durmuyor. Fiyatların bir miktar arttığını anlatan Şahin Sucukları’nın yöneticilerinden İbrahim Şahin Fazlıoğlu, şu görüşleri paylaştı: “Ne var ki bu durum önemli bir probleme neden olmadı. Şu anda ülke olarak güç bir dönemden geçiyoruz. Biz de bu dönemden çıkış için var gücümüzle çalışıyoruz. Biz istikrarlı bir şekilde üretime devam edeceğiz. Müşterimizi memnun ettikçe ayakta kalabiliriz.”

Kuyumcular kaygılanmasın altın arzında sorun yok

Türkiye’yi alarma geçiren coronavirüsünün (Covid-19) yayılmasını önlemek için Kapalıçarşı’da kepenklerin indirilmesinin ardından ortaya atılan “Altın arzı önemli oranda daralacak hatta duracak” iddiasıyla paniğe kapılan kuyumcu esnafına Darphane ve Damga Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Güven Pado’dan iyi haber geldi.

Pado’nun arz konusunda herhangi bir sorun bulunmadığına dikkat çekerek, “Kurumumuzca altın üretimine kesintisiz bir şekilde devam edilmektedir. Gelen tüm talepler de zamanında karşılanmaktadır” ifadelerini kullanması, esnafın yüreğine su serpti.

Talep karşılanıyor

Kapalıçarşı’da altın ticareti yapan Mehmet Ali Yıldırımtürk, aslı astarı olmayan iddialara itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. “Altın arzında sıkıntı var” söylentisini yayanlara aldanılmaması uyarısında bulunan Yıldırımtürk, “Darphane stoklu çalışıyor. Altın talebini de vaktinde karşılıyor. Yani şu anda her yerde altın bulmak mümkün. Ortada stokların tükenmesi, erimesi gibi bir durum yok” dedi.

Altın alımının durmadığını dile getiren Yıldırımtürk, şunları söyledi: “Korkuya ya da kaygıya kapılmamak gerekiyor. Darphane, üretime devam ediyor. Normal zamanlarda olduğu gibi siparişleri alıyor. Ürünleri zamanında veriyor. Başvuruları geri çevirmiyor. Kendisine müracaat edenlere ’Şu gün ve şu saatte gelip altınını al’ diyor. Burada esas sorun külçe altında. Dışarıdan alınan bu ürün kolay tedarik edilmiyor, edilemiyor.”

Covid-19 nedeniyle Anadolu’ya altın gönderilemediğini anlatan Yıldırımtürk, “Kapalıçarşı devre dışı olduğu, otobüs ve uçak seferlerine sınırlama getirildiği için sevkiyat yapılamıyor. Bu da sorunlara sebep oluyor” diye konuştu.

İniş çıkışlar sürecek

Altın fiyatlarında inişli çıkışlı eğilim görüldüğünü aktaran Yıldırımtürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dışarıda Covid-19 haberleri altın üzerinde çok etkili. Piyasada likidite ihtiyacı belirdikçe, teminat eksikliği oluştukça altın satışı yapılıyor. Tabii bir de ABD tarafından 2.2 trilyon dolarlık para piyasaya sürüldü. Bu da altın fiyatlarını aşağı çekebilir. Ons fiyatı bin 525 veya bin 520 dolar olabilir. Daha geriye de gelebilir. Öte yandan ABD, Covid-19 tehlikesini atlatırsa altın ön plana çıkar. Ons fiyatı bin 700 veya bin 800 doları bulur. Ama şu muhakkak ki altında 2020 boyunca iniş çıkışlar görülecek.”

Önemli tahminler

Altının gram fiyatının da dalgalı bir eğilim sergileyeceğini vurgulayan Yıldırımtürk, “Dolar, 6.85 liraya hatta 7 liraya dayanabilir. Ayrıca likidite talebi de artabilir. Ki öyle görünüyor. Buna bağlı olarak gram altında oynaklıklar gözlenecektir. Tahminlerimize göre bu sene gram altın 310 liraya hatta 285 liraya kadar düşebilir. Ya da 340-350 liraya yahut 370 liraya çıkabilir. Zayıf bir ihtimal ama 400 liraya bile varabilir” şeklinde konuştu.
Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23