• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fırat Kalkanında inilecek derinlik belli oldu

Yeniakit Publisher
2016-09-25 21:07:00 -
Fırat Kalkanında inilecek derinlik belli oldu

Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 'Suriye'de ne kadar derine gitmeye hazırsınız?' sorusunu cevapladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilgili soruya Çavuşoğlu, "İlk olarak en az 45 kilometre aşağıya inebiliriz, inmek zorundayız, Münbiç bölümünü kapatmak için. Bundan sonra bu bölge de facto bir güvenli bölge olabilir. 5 bin kilometrekare civarında" diyerek cevap verdi.

"Buradan daha ileriye gitmek istemiyor musunuz?" sorusunu cevaplarken de Çavuşoğlu, askeri yetkililerin IŞİd'e karşı Rakka'da bir operasyon yapılması konusunu görüştüklerini ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, bu operasyonun ne zaman gerçekleşeceğinin henüz belli olmadığını ve hazırlıkların yapılması gerektiğini kaydetti.

"Rakka'ya Türkiye mi saldıracak?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, "Saldırı derken neyi kastediyorsunuz? Rakka'ya saldırmıyoruz, DAEŞ'e saldırıyoruz. Suriye halkıyla hiçbir sorunumuz yok. Biz DAEŞ'e karşı savaşan ılımlı güçleri destekliyoruz. Şimdi yerel güçler kendilerine güvenlerini yeniden kazandı. Özgür Suriye Ordusu ve ılımlı muhalefet güçlerine gittikçe daha fazla asker katılıyor. Onlara yardımcı olabiliriz, destek olabiliriz. Türkiye, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve bazı başka ülkelerin özel kuvvetleri onlara alanda destek olurlar ancak yerel kuvvetlerin Cerablus'ta, Çobanbey'de olduğu gibi kendi şehirlerini ele geçirmeleri daha iyi. Yerel güçlerin o bölgeyi ele geçirmeleri önemli. Burası güvenli bölge olduktan sonra, bölgenin güvenliğini sağlamak için devam etmeliler" diye konuştu.

Uçuşa yasak bölge uygulamasının bu alanın güvenli bölge olarak kalabilmesi için çok faydalı olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, böylece yerinden edilmiş insanlar için evler ve altyapı oluşturulabileceğini anlattı. Çavuşoğlu, Türkiye'deki binlerce sığınmacının bölgedeki hayatın normale dönmesi üzerine Cerablus ve civarına gittiğini anımsattı.

DAEŞ'in Rakka'da ve Musul'da yenilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Ordular ve teknisyenler bu operasyonun şeklini tartışmak zorundadır. Şu anda konuşuyorlar" dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23