• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Döner ve hazır köfte zararlı mı?

Kuyruk yağı ile gündemdeki yerini koruyan Canan Karatay, fiyatların artmasından sonra olayın dönere yansıyacağına dair açıklamalarda bulundu. Fiyat artışlarıyla birlikte sahtekarlık yapmaya çalışan ve döner içerisindeki yağı değiştiren kişiler halkın sağlığı ile oynuyor. Peki ama dışarıda satılan döner ve hazır köfteler sağlığa zararlı mı? Döner ve hazır köftelerin katkı maddesi taşımadığını nereden anlarız? Dönerin içerisinde hangi yağ var? İşte detaylar...

2019-12-06 20:07:00 -
Döner ve hazır köfte zararlı mı?

Kuyruk yağı ile gündemdeki yerini koruyan Canan Karatay, fiyatların artmasından sonra olayın dönere yansıyacağına dair açıklamalarda bulundu. Fiyat artışlarıyla birlikte sahtekarlık yapmaya çalışan ve döner içerisindeki yağı değiştiren kişiler halkın sağlığı ile oynuyor. Peki ama dışarıda satılan döner ve hazır köfteler sağlığa zararlı mı? Döner ve hazır köftelerin katkı maddesi taşımadığını nereden anlarız? Dönerin içerisinde hangi yağ var? İşte detaylar...

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay son zamanlarda yaptığı açıklamalarla gündemden inmiyor. En son kuyruk yağı için söylediği sözlerden sonra, kuyruk yağı fiyatı iki katına kadar çıakrıldı. Ardından döner fiyatları da bir hayli arttı.

Söz konusu sorunu aşmak isteyen ve ucuza mal etmek isteyen sağlık tüccarları kuyruk yağı yerine farklı malzemeler kullanma eğilimine girdi. Bu konuyla ilgili Canan Karatay; "Anadolu'da bir laf vardır; Ucuz etin yahnisi olmaz. Onun için eğer bir şey ucuzsa mutlaka içerisinde katkı maddesi vardır. Dönerde ve hazır köftelerde soya ve katı yağlar çok fazla kullanılıyor. Hayvansal yağlar tehlikeli değildir. Çünkü hayvansal yağlar, katı yağ değildir. İnsan vücudunda ve hayvan vücudunda katı yağ olmaz. Hayvansal yağ kullandıklarını sanmıyorum çünkü çok değerli bir yağdır. Ancak ucuz diye de bunların kullanılması doğru değil. Başından beri tavuk dönere karşıyım. Tavuk döner olan büfelerin önünden geçerken bile midem bulanıyor. Tavuk zaten tavuk değil. Bildiğiniz bir yerden pahalı da olsa istediğiniz kadar döner yiyebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Bilen ve işin içersinde yer alan döner ustası Yusuf Yaka ise, dönerde olması gerekenleri, "İlk olarak dönere bakmanız gerekiyor. Zaten baktığınız zaman anlaşılıyor. Bir de fiyatına bakacaksınız. Fiyat da çok önemli. Dönere baktığınız zaman kendini belli eder. Dönerde gömlek yağı kullanılır. Bu asırlardır böyledir. Hayvanın derisinin üstünden çıkan yağdır. Maliyetten kaçmak için böbrek yağı dediğimiz hayvanın alt tarafından olan yağı alıyorlar. O yağ kalitesiz bir yağ. Normalde mezbahalarda çöpe atılan yağdır. O yağı sosluyorlar dönere takıyorlar" şeklinde açıkladı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23