• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
10
Yeniakit Publisher
Dondurmada tehlike!

2016-05-23 20:28:27
Dondurmada tehlike!

Seyyar arabalarda satılan, merdiven altı üretilen ambalajsız dondurmaların hazırlanma ve saklanma koşullarına bağlı olarak içinde oluşan buz kristallerinin boğazda doku yırtılmalarına ve yemek borusunda delinmelere neden olabileceği bildirildi.

#1
Foto - Dondurmada tehlike!

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Coşkun: ''Dondurma, çok yüksek kalorili besleyici bir ürün olduğu için zararlı mikoorganizmaları da besliyor. Açıkta satılan dondurmalar, eğer uygun şartlarda saklanmıyorsa çok kısa sürede mikroorganizmalar çoğalır ve tüketen kişiyi hasta eder.

#2
Foto - Dondurmada tehlike!

Bu da ishal, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, bulantı ve kusmaya neden olur.''

#3
Foto - Dondurmada tehlike!

Çok nadiren görülen botulinum zehirlenmesi gibi bir durumun da ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Coşkun, Genellikle konservelerde üreyen botulinum bakterisinin, dondurmada da üreyebilir.

#4
Foto - Dondurmada tehlike!

Çok nadir görülen bu durum, çok ağır bir zehirlenme tablosuna yol açar ve ölümle bile sonuçlanabilir. diye konuştu.

#5
Foto - Dondurmada tehlike!

Üretim ve saklama koşulları bilinmeyen dondurmalardaki katkı maddelerinin de kişinin sağlığını uzun vadede etkileyebileceğini vurgulayan Coşkun, boyar maddelerin biriktikçe kansere yol açabileceğini, glikoz şurubuyla yapılan dondurmaların da uzun dönemde aşırı kilo artışı ve dolayısıyla obeziteye neden olabileceğini aktardı.

#6
Foto - Dondurmada tehlike!

Türkiye'de dondurmanın diğer ülkelere göre daha az tüketildiği bilgisini veren Coşkun, şu ifadeleri kullandı:

#7
Foto - Dondurmada tehlike!

Türk toplumunda dondurma yendiğinde boğaz ağrısı görülmesi çok sık yaşanan bir durum. Bizim millet olarak boğazımız, biraz hassas. Faranjit, bizde diğer ülkelere göre daha sık görülüyor.

#8
Foto - Dondurmada tehlike!

Boğazdaki bu hassasiyetin üzerine bir de dondurma yendiğinde birkaç gün boğaz ağrısı yaşanabiliyor. Bu, mikrobik bir durum değil ama insanı rahatsız eden bir durum.

#9
Foto - Dondurmada tehlike!

Dondurmayı yerken ağızda bir süre ısınması ve erimesinin beklenmesini öneren Coşkun, ''Belli şartlarda saklanmayan ve satılmayan dondurmaları almamak lazım. ifadesini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23