• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Doğranmış havuç nasıl dondurulur? Ne kadar olacak, havuç nasıl saklanır? Böyle saklanırsa aylarca bozulmuyor

Yeniakit Publisher
2023-06-24 00:48:00 - 2023-06-24 01:43:14
Doğranmış havuç nasıl dondurulur? Ne kadar olacak, havuç nasıl saklanır? Böyle saklanırsa aylarca bozulmuyor

Havucu dondurarak saklamak istiyorsanız işte yöntemler... Havuç kendine has tatlı tadıyla birçok kişinin sevdiği bir sebzedir. Salatalarımızı süsleyen havuç yemeklere, çorbalara da tatlı ve hoş bir lezzet katar. Her sebzede olduğu gibi havucun da bir raf ömrü vardır. Burada anlatacağımız yöntemle bu süreyi uzatmak mümkündür. İşte tün püf noktalarıyla havuç saklama yöntemleri…

Havucu dondurarak saklamak istiyorsanız, taze ve diri havuçları seçmeniz gerekiyor. Doğru bir şekilde hazırlayarak rendelenmiş havucun tadı önemli ölçüde değişmeden dondurucuda bir yıla kadar kalır. Doğranmış veya rendelenmiş havuçları dondurmanın anahtarı, her taze sebzeler gibi ilk önce onları haşlamanızdır. Bu işlem, havucun besin içeriğini, lezzetini, rengini ve dokuyu yavaş yavaş parçalayan bazı iç enzim aktivitesini durdurmak için gereklidir. Uygun bir şekilde, dondurulmuş havuçları çözülmeden pişirebilirsiniz. Parçalanmış havuçlar, çok ince ve küçük olduğu için çabuk çözülür. Havuç Cipsi Tarifi Sadece 79 Kalori

İşte parçalanmış havucu dondurmanın yöntemi:

Soğuk su ile orta büyüklükte bir tencereye 2/3 oranında doldurun. Yüksek ısıda kaynatın.

Bir başka tencereyi de buzlu su ile doldurun ve bir kenarda bekletin.

Su kaynamaya başladığında kesilmiş havucları kaynar suyun içine atın. New Mexico Üniversitesinin önerdiği gibi su kaynama noktasına geldiğinde onları iki dakika içinde bekletin.

Ardından havuçları bir süzgeçe boşaltın ve onları daha da pişirmelerini önlemek için hemen buzlu su kabına dökün. Parçaları su altında tutmak için hazneyi tencereye bastırın. Bir iki dakika buzlu suyun altında kaldıktan sonra havuc parçalarını çıkarın ve yeniden sıcak suyun içine atın ve iki dakika tutun. Ardından yine buzlu suyun içine atın ve iki dakika sonra çıkarın kurumaları için kağıt havlunun üzerine yayın.

Kağıt havlu üzerinde 30 dakika kadar soğutun; böylece tamamen kurumuş olurlar.

Havuçlarınızı hava geçirmez bir dondurucu torbasına koyun. Dondurucu torbasını kapatırken havayı bastırın. İçinde hava kalmaması önemli…

Kısaca: Havuçlar soyulup halka halka doğranır. Süzgece konup yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra buzdolabı poşetine konup derin dondurucuda saklanır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz miktarda çıkarıp yemek, pasta, tatlı ve salatalarda kullanılabilir.

Havuç Nasıl Saklanır?

Havuç hem yemeklerde ve çorbalarda kullanılan hem de sade olarak tüketilebilen bir sebzedir. Sert yapısından dolayı genellikle havucun çok uzun süre dayanabildiğini düşünürüz. Havucun birçok sebzeye göre daha uzun dayanabildiği doğrudur. Yalnız burada önemli olan besin değerlerinin bozulmadan saklanabilmesidir. Bu sebeple havuç birçok farklı saklama koşullarıyla muhafaza edilebilmektedir. Şimdi adım adım havuç saklama yöntemlerini inceleyelim.

Havuç Buzdolabında Saklanır mı?

Havucu yumuşamadan ve bozulmadan saklamanın koşullarından biri onu buzdolabında muhafaza etmektir. Bunun için birtakım püf noktaları vardır. İşte;

Buzdolabında saklanacak havuçlar kullanılana kadar kesinlikle yıkanmamalıdır. Havuç yıkanıp buzdolabına konulduğunda suyunu kaybeder.
Havucun tepesindeki yeşillik ve yaprak bölgelerini kesin.
Devamında plastik bir poşete koyup ağzını sıkıca kapatın. Burada amaç havuçların hava ile temasını kesmektir.
Bu şekliyle havuçları 2 ila 3 hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Bir diğer buzdolabında havuç saklama yöntemi ise kabuklarını soyarak muhafaza etmektir. Bu işlem için ise;

Kabukları soyulmuş havuçlar cam bir kavanoza alınır.
Ve üzerlerini geçecek kadar su eklenir.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.
Buzdolabına bu şekilde konulan havuçların bir süre sonra suları bulanıklaşmaya başlayacaktır.
Bu süreçte takip ederek sularını değiştirebilirsiniz.
Bu yöntemle havuçları 1 aya kadar saklayabilirsiniz.

Havuç Buzlukta Saklanır Mı?

Havuç buzlukta saklamaya uygun bir sebzedir. Birkaç yöntemle havuçlar buzlukta saklanabilir. Bunlardan biri havucu şoklama işleminden geçirip buzlukta saklamaktır. Bu işlem için;

Bu yöntemde ilk yapılacak geniş bir tencerede su kaynatmak ve başka bir kapta da buzlu su hazırlamaktır.
Havuçlar kaynamış olan suyun içirişine atılır ve yaklaşık 2 dakika kadar bekletilir.
Ardından havuçlar bir kevgir yardımıyla çıkarılır ve hemen buzlu suya atılır. Burada da yaklaşık 2 dakika kadar bekletilir. Bu işleme şoklama adı verilir.
Buzlu sudan çıkarılan havuçlar kurumaya bırakılır.
Kuruyan havuçlar buzdolabı poşetlerine yerleştirilir ve poşetin ağzı hava almayacak şekilde bağlanır. Ve buzluğa konur.
Havuçları bu yöntemle yaklaşık 12 aya kadar saklayabilirsiniz.
Diğer bir buzlukta havuçları saklama yöntemi ise, havuçları rendeleyip, tavada biraz kavurduktan sonra buzdolabı poşetine koyarak buzlukta saklamaktır.

Havuç Dışarıda Saklanır mı?

Havuç, her ne kadar sert yapılı bir sebze olsa da saklama koşulları havucun bozulmaması için önem teşkil etmektedir. Havuç kış mevsimindeyseniz dışarıda yani balkon gibi yerlerde yaklaşık 5-6 gün kadar saklanabilir.

Havuç Nasıl Ortamda Saklanır?

Havuç yukarıda da söz ettiğim gibi birçok farklı şekilde saklanabilir. Hem buzlukta hem de buzdolabında farklı yöntemlerle saklanabilen havuç sadece sıcak bir ortamda bulunmamalıdır. Sıcak bir ortamda bırakılan havuçlar kısa bir süre sonra siyahlaşmaya başlayacaktır.

İlginizi çekebilir→ Canan Karatay yorgunluğu alıp götüren bomba sırrı açıkladı: Günde sabah akşam içmeniz yeterli → TIKLAYINIZ

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23