• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
8
Yeniakit Publisher
Bu sebze-meyveleri mutlaka kabuklarıyla tüketin

2015-06-13 17:07:05
Bu sebze-meyveleri mutlaka kabuklarıyla tüketin

Meyve ve sebzeleri kabukları ile birlikte tüketmenin daha fazla vitamin alınmasını sağladığını belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, kanserle mücadelede etkili besinleri sıraladı.

#1
Foto - Bu sebze-meyveleri mutlaka kabuklarıyla tüketin

Kivinin saçlı yüzeyi antioksidanlardan zengin, anti kanser, anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti alerjik özellikte. Kabuğu kendisinden 3 kat daha fazla antioksidan içerir. Staphylococcus ve E-coli gibi gıda zehirlenmelerine yol açan bakterilerle savaşır. Normal yeşil renkli kivi ekşi geliyorsa aynı sağlık faydaları olan altın kivi tercih edilebilir. Suyunu içiyorsanız blenderdan kabukları da geçirin.

#2
Foto - Bu sebze-meyveleri mutlaka kabuklarıyla tüketin

Yapılan bir çalışmaya göre sarımsağın kabuğu 6 farklı antioksidan bileşik içerir. Sarımsağın dış yüzeyini atmak yaşlanma süreciyle mücadele eden ve kalbi koruyan fenilpropanoid antioksidanların atıldığı anlamına gelmektedir. Yarım veya bütün bir sarımsağa zeytinyağ gezdirip fırında pişirilen yemeklere veya pişmiş sebzelere vb. eklenebilir.

#3
Foto - Bu sebze-meyveleri mutlaka kabuklarıyla tüketin

Temiz, küçük çiçekleri daha çekici görünsede saplarını yemek içinde çok neden vardır. Sapları çiçeklerine göre daha az lezzetli olsada kalsiyum ve C vitamininden daha zengindirler. Saplar aynı zamanda çözünür lif içerir, daha uzun süre tokluk sağlar. Sapları ince şeritler halinde kesip buharda ya da tavada pişirin.

#4
Foto - Bu sebze-meyveleri mutlaka kabuklarıyla tüketin

Bir yumruk büyüklüğündeki patates kabuğu günlük tavsiye edilen çözünür lif, potasyum, demir, fosfor, çinko ve C vitamini ihtiyacının yarısını karşılar. Patatesleri kaynatıp, püre yada elma dilim şeklinde az zeytinyağ ile kabukları ile birlikte değerlendirin

#5
Foto - Bu sebze-meyveleri mutlaka kabuklarıyla tüketin

Tüm kabaklar çinko bakımından, sağlıklı deri ve tırnaklar için gerekli. Kalp hastalığı ve kansere karşı koruyucu bir antioksidan olan betakaroteni içerirler. Kabağın dış kabuğunu yemek tabiki oldukça zordur, çekirdeğe ulaşmak için kabuğa yakın bir şekilde onu kazıdıkça daha fazla besin öğesi içeren o turuncu kısma ulaşılacak. Çekirdekleri de beyin sağlığı içine gerekli olan mükemmel bir Omega 6 ve diğer yağ asitleri kaynağıdır. Çekirdekleri ılık suda yıkayıp, 20 dk zeytinyağı ile çevirin. Salata ve çorbalara serpiştirin.

#6
Foto - Bu sebze-meyveleri mutlaka kabuklarıyla tüketin

Ananasın dışındaki dikenli yüzey değil ama sert çekirdekli kısmı kullanılabilir. Lif ve C vitamini içeriğinin yanı sıra esas faydası bromelain adlı enzimden gelmekte. Bu enzim besinleri ve ölü dokuları sindirim sisteminde hızlıca parçalar ve böylece mideyi korur. Ananasın çekirdek kısmı meyvesinden iki kat daha fazla bromelain içerir. Bastırın ve çekirdeği ezin, suyunu içeceklere ekleyin. Çiğnemesi zor olabilir ancak kalan çekirdek kısmı ekstra lif için çorbalara, güveçlere eklenebilir.

#7
Foto - Bu sebze-meyveleri mutlaka kabuklarıyla tüketin

Yapılan bir araştırmada muz kabuğu ekstresinin ruh halini dengeleyen bir kimyasal olan serotoninden zengin olduğu için depresyonu azaltabildiği sonucuna varılmış. Muz kabuğu lutein antioksidanını da içerdiğinden göz hücrelerini ultraviyole ışığın zararlı etkilerine karşı korur. Bu ışığa fazla maruziyet katarakt oluşum riskini arttırır. Araştırma ekibi muz kabuğunu 10 dk kadar kaynatıp, soğutulmuş suyunu içmeyi önermektedir ya da meyve sıkacağından geçirilip suyu içilebilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23