• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
11
Yeniakit Publisher
Bu gıdalar bozulmuyor

2016-10-13 20:11:29
Bu gıdalar bozulmuyor

SİRKE - Beyaz sirke yüksek oranda asit içerdiği için bozulmaz. Ancak bu, katkı maddesi içeren normal sirkeler (örneğin koyu balsamik) için geçerli değil.

#1
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

Zira sirke, uzun süre saklandığında fermantasyona uğrayabilecek şırayı ihtiva ediyor.

#2
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

ŞEKER - Bakteriler çoğalmak için suya ihtiyaç duyar. Doğru saklandığında şeker su içermez, bu yüzden de bakterilere yaşam alanı sunmaz.

#3
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

Yani gıdaların bozulmasına yol açan bakteriler şekerde barınamazlar. Sonuç olarak şeker bozulmaz.

#4
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

KURU BAKLAGİLLER - Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.

#5
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

TUZ - Tuz kuru saklandığı takdirde on yıllar boyunca kalitesini korur. Tuzun muhafaza edici nitelikleri diğer bazı gıdaları da saklanabilir kılar. Örneğin, tuzlanmış et ya da salamura zeytin bu gıdalardandır.

#6
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

PİRİNÇ - Pirinç, Makarna, Un: Ürünleri ve servisleri değerlendiren Almanya Tüketim Malları Test Vakfı (Stiftung Warentest) kuru ürünlerin ‘‘neredeyse her daim saklanabilir‘‘ olduğunu onayladı ve bu ürünlerde son kullanma tarihinin gönül rahatlığıyla geçirilebileceğini açıkladı.

#7
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

MAKARNA - Kuru gıdaların içerdiği su miktarı en fazla yüzde 13'lük bir oranla sınırlı. Dikkat edilmesi gereken ise tam tahıllı ürünler. Tahıl, embriyosuyla birlikte öğütüldüğünden ve bu ürünler çok az yağ içerdiğinden bir süre sonra ekşiyebilirler. Fakat bu durum bir tehlike oluşturmaz.

#8
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

UN - Hatta AB bu ürünler için son tüketim tarihi uygulamasını tamamen kaldırmayı düşünüyor. Zira, son kullanma tarihi yalnızca gıdaların kalitesinde bir düşüş olmadan ne kadar süre tüketilebileceğini gösteren bir kılavuz niteliğinde. Fakat genellikle bu kılavuz gıdaların artık tüketilemez ölçüde bozulduğu son tarihle karıştırılıyor.

#9
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

KONSERVE - Teoride konserveler süresiz saklanma özelliğine sahip. Ancak zamanla renkleri, kıvam ve tatları değişiyor. Her ne kadar bu durumda da sağlığı tehdit etmiyor olsalar da kaliteli bir tat sundukları söylenemez.

#10
Foto - Bu gıdalar bozulmuyor

BAL - Bal da doğru muhafaza edildiği takdirde bozulmayan gıdalardan. Fakat saklanırken iyi pakatlenmeli, soğuk bir ortamda tutulmalı ve yabancı madde içermemeli. Su oranı da ortalama yüzde 18'de kalmalı, aksi takdirde fermantasyona uğrayabilir. Uzun süre muhafaza edilen bal kristalleşir ve bu da balın rengini ve kıvamını değiştirir. Ancak kalitesini etkilemez.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23