Bir Amerikan askerine karşı 5 Taliban serbest bırakılıyor
Katar’da Taliban temsilcileri ile ABD yetkilileri arasında gerçekleştirilen takas anlaşmasından sonra Taliban, elinde beş yıldır tutsak bulundurduğu ABD askeri çavuş Bowe Bergdahl’i serbest bıraktı. ABD hükümeti de, Bergdahl karşılığında Guantanamo’daki askeri hapishanede tutulan 5 Afgan zanlının iadesine karar verdi.
WASHINGTON - Afganistan’da Taliban, elinde beş yıldır tutsak bulunan ABD askeri çavuş Bowe Bergdahl serbest bıraktı. Bergdahl’ın karşılığında ABD ise, Guantanamo’daki 5 Afgan’ı salıverecek. Afganistan’da 30 Haziran 2009’dan beri Taliban’ın elinde bulunan son ABD askeri çavuş Bergdahl, Pakistan sınırındaki bir bölgede ABD güçlerine teslim edildi. ABD hükümeti de, Bergdahl karşılığında Guantanamo’daki askeri hapishanede tutulan 5 Afgan zanlının iadesine karar verdi. Bergdahl’ın takas görüşmeleri, Katar’da Taliban temsilcileriyle yapıldı. ABD’li yetkililer, 28 yaşındaki Bergdahl’ın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.
Obama, Bergdahl’ın ailesine sevinçli haberi iletti
ABD Başkanı Obama, Bergdahl’ın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı. Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Bergdahl’ın ailesini arayarak sevinçli haberi paylaştığını kaydetti. Bergdahl’ın serbest bırakılmasının, hiçbir ABD askerinin savaş meydanında bırakılmayacağı sözünün hatırlatıcısı olduğunu belirten Obama, “Bowe’un kurtulmasıyla rahatladığımız gibi düşüncelerimiz ve dualarımız, serbest bırakılmaları için çabaladığımız diğer Amerikalılarla” ifadesini kullandı. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Dışişleri Bakanı John Kerry de çavuş Bowe Bergdahl’ın serbest bırakılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Hagel, Bergdahl’ı ülkesine geri getirmek için çabalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti. Kerry ise, Bergdahl’ın beş yıllık esir hayatının hem kendisine, hem de ailesine bir bedel ödettirdiğini kaydetti.