• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AYM, özgürlüğü ihlal edilen Akit’i haklı buldu

Yeniakit Publisher
2020-03-16 09:28:00 - 2020-03-16 14:37:46
AYM, özgürlüğü ihlal edilen Akit’i haklı buldu

FETÖ iblisinin militanı Zekeriya Öz’ün Basın İlan Kurumu üzerinden Akit’i mağdur etmesi üzerine gazetemizin başlattığı hukuk mücadelesi 6’ncı yılında zaferle sonuçlandı. FETÖ’nün, devletin kılcal damarlarına kadar sardığı dönemde gazetemizde yayınlanan bir makale üzerinden eski Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün şikayetiyle Akit’in reklam ve ilanlarının kesilmesine karar vererek ekonomik ambargo uygulayan Basın İlan Kurumu’nun basın özgürlüğünü ihlal ettiği AYM tarafından tescillendi.

 Faruk Arslan  İstanbul 

Akit’i susturmak için her yolu deneyen FETÖ’cü militanlardan Zekeriya Öz’ün 2014 yılında gazetemizde yayınlanan bir makale üzerinden başlattığı hukuksuz mücadele 6 yıl sonra Akit’in zaferiyle sonuçlandı.

Karakaya yazdı, Öz zıpladı

FETÖ’nün devleti kılcal damarlarına kadar sardığı dönemde gazetemizde yayınlanan bir makale üzerinden eski Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün şikayetiyle Akit’in reklam ve ilanlarının kesilmesine karar veren Basın İlan Kurumu’nun basın özgürlüğünü ihlal ettiği tescillendi. Baştan sona hukuksuzluk örneği olan vetire, merhum yazarımız Hasan Karakaya’nın 16.01.2014 tarihinde kaleme aldığı “İşin Öz’ü: Akşamdan yenilen hurmalar, geceleyin mideyi tırmalar!” yazısıyla başladı.

‘Tehlikeli göbek’ işi bıraktı, Akit’le uğraştı

FETÖ’cü Zekeriya Öz’ün ipliğini pazara çıkaran yazı dolayısıyla hem Karakaya’yı hem de Akit’i susturmaya kalkışan “tehlikeli göbek” Öz, uyduruk bir cevap ve düzeltme metni yolladı. Akit, 6.2.2014 tarihinde cevap ve düzeltme zorunluluğu olmaksızın cevap metnine yer verdi. Ancak Öz, Bakırköy 19. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak mahkeme kararıyla da tekzip yayınlatma yoluna gitti. Mahkeme, 13.02.2014 tarihli kararında eksik başvuru nedeniyle tekzip başvurusunu reddetti. İşi gücü bırakıp Akit’le uğraşan günümüzün FETÖ firarisi Öz, bu defa Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Öz’ün hukuksuz başvurusunu kabul eden Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 20.04.2014’teki kararıyla cevap ve düzeltme metninin yayınlanması kararı tuhaf biçimde kesinleştirildi.

Yargı tokadı Öz’ü durduramadı

Söz konusu kararın ardından FETÖ teröristi Öz, Akit’e karşı adeta taarruza geçti. Uyduruk tekzip metninin gazetemizde yayımlanmadığı iddiasıyla yine mahkemeye koşan Öz’ün başvurusu üzerine, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 24.04.2014 tarihi iddianamesiyle Yazı İşleri Müdürümüz Ali İhsan Karahasanoğlu’nun cezalandırılmasını talep etti. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 21.04.2015’teki kararıyla Karahasanoğlu’nun beraatine karar verdi. Sonraki dönemde meslekten ihraç edilen ve Almanya’ya sığınan Zekeriya Öz’ü, bu yargı tokadı da durduramadı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Öz’ün isteğiyle BİK’ten Akit’e ekonomik ambargo

FETÖ’nün cübbeli teröristi Öz, tekzip metninin Akit’te yayımlanmadığı iddiasıyla 14.03.2014 tarihinde “basın ahlak yasalarının ihlal edildiğini” ileri sürerek Basın İlan Kurumu’na (BİK) başvurdu. BİK, 7.7.2014 tarihli Yönetim Kurulu skandal bir kararla, meşru hükümete darbe yapmaya kalkışan Zekeriya Öz’ü haklı buldu ve Akit hakkında reklam ve resmi ilanların bir gün süre ile kesilmesine karar verdi.

Öz’ün talebiyle Akit’e ekonomik ambargo uygulayan BİK’in skandal kararına itiraz eden gazetemiz bu defa mahkemede mağdur edildi.

İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 16.2.2016 tarihli kararıyla başvurumuzu reddetti ve darbeci Zekeriya Öz ile, ona destek çıkan Basın İlan Kurumu’nu haklı buldu.. Hukuksuzluğa direnen Akit, bu defa Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

6 yıl sonra gelen hukuk zaferi

Hukuk Danışmanımız Ali Paccı’nın bireysel başvuru yoluyla bahse konu hukuksuzluğu taşıdığı Anayasa Mahkemesi (AYM), Zekeriya Öz-BİK rezaletini sonlandırdı. AYM’nin 9.1.2020 tarihli toplantısındaki 2016/5653 No’lu kararında, Öz’ün başvurusu ve BİK’in kararının Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerini ihlal ettiğine hükmedildi. Oybirliğiyle alınan kararda, “Başvurucunun cezalandırılmasına ilişkin kararın başkalarının şöhret veya haklarının korunmasına yönelik önlemlerin bir parçası olduğu ve meşru bir amaç taşıdığı sonucuna varılmıştır” denildi.

Yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar veren AYM, Akit’in 6 yıllık mağduriyeti sebebi ile tazminat talebini ise reddetti.

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Tata Tonga

Önceden kankalardı... Zekeriya öz e methiyeler düzüyorlardı. Sonra birbirlerine girdiler. Habervaktim adlı haber sitesi kimin yanıcısı idi? Yetsen masal çok!

nur adam

Diktatör ile darbeci fetullah beraber çalıp çırparken,devletin tüm imkanlarının bay recep ve avanesi tarafından fetullahın ayakları altına serildiği dönemde adı fetuulah değildi münafık AK İT ailesine göre hoca efendi idi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23