• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

8 Ay sonra… Görenler gözyaşlarını tutamadı

Yeniakit Publisher
2016-11-14 12:05:00 - 2016-11-14 12:19:35
8 Ay sonra… Görenler gözyaşlarını tutamadı

Şırnak'ta 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılmasıyla PKK'lı teröristlerin kente ve bölge halkına verdiği zarar ortaya çıktı. Sokağa çıkma yasağının sona erdiğini öğrenen vatandaşlar evlerini görmek için 246 gün sonra kente dönerken, evler ve iş yerlerindeki hasar terör saldırılarının şiddetini gözler önüne serdi.

Şırnak'ta PKK'lı teröristlerce açılan çukurların kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması, tuzaklanan patlayıcıların imhası ve kamu düzeninin yeniden tesis edilmesi için 14 Mart'ta sokağa çıkma yasağı ilanı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Operasyonu"nun 82'nci gününde tamamlanmasının ardından kentte arama çalışmaları sona erdi.

264 GÜN SONRA DÖNÜYORLAR  

Terör örgütü PKK'ya ağır darbe vurulan, aralarında terör örgütünün yöneticileri ile dağ kadrosundan gelenlerin de bulunduğu 508 teröristin etkisiz hale getirildiği, 50 ton ağırlığında bin 845 el yapımı patlayıcının imha edildiği, el yapımı patlayıcılarla tuzaklanan 240 barikatın kaldırıldığı, 39 çukuru kapatıldığı kentte sokağa çıkma yasağının 05.00'ten 22.00'ye kadar sona erdiğini öğrenen vatandaşlar, evlerini görmek için 246 gün sonra kente dönüyor.

GÜVENLİK NOKTALARINDAN GEÇİYORLAR

Yasağın kaldırılacağının birkaç gün önce valilik tarafından duyurulmasıyla birlikte başta Cizre ve Silopi ilçeleri olmak üzere çevre il ve ilçelere yerleşen çok sayıda vatandaş toparlanmaya başladı. Vatandaşlar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, kentlerine dönmeye başladı. Kent giriş noktalarına kurulan güvenlik noktalarında yapılan kontrolün ardından vatandaşların geçişine izin verilirken, kentin girişinde uzun araç kuyrukları oluştuğu görülüyor. Bazı vatandaşların evlerini terk ederken yanlarına aldıkları eşyalarla geri döndüğü gözlenirken, güvenlik güçlerince kontrol noktalarından geçişte yaşlı ve hastalara öncelik veriliyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

HASAR ORTAYA ÇIKTI

Kente dönenler, PKK'lı teröristlerin kente verdiği zararı gördüklerinde büyük şaşkınlık yaşarken, aylar sonra kavuştukları yakınları ile hasret gideriyor. Şırnak'taki ev ve iş yerlerindeki hasar terör saldırılarının şiddetini gözler önüne seriyor. Kentte saldırılardan iş yerleri zarar gören esnaf ile evleri zarar görenler, temizlik ve onarım çalışmalarına başladı. Vatandaşlar, yasağın kaldırılmasıyla açılan ekmek fırını, market ve manavlardan alışveriş yaptı. Bazı fırın ve marketlerin önünde kuyruk oluştu.

EĞİTİM DE BAŞLADI

Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı kentte öğrenciler aylar sonra okullarına, öğretmenlerine ve çok özledikleri arkadaşlarına kavuştu. Terör saldırıları nedeniyle bazı okulların kullanılamaz hale geldiği kentte hasar görmeyen okullarda bugün ders zili çaldı.

Şırnak Üniversitesi öğrencileri de otobüslerle Mehmet Emin Acar Kampüsüne giderek eğitime başladı.

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Şırnak Belediyesince yol yapım ve temizlik çalışmalarına hız verildi.

Belediye ile İl Özel İdaresi ekiplerince aylardır toplanmayan çöpler toplanıyor, cadde ve sokaklar temizleniyor.

PATLAYICI UYARISI YAPILDI

Dönüş nedeniyle kent girişindeki Sanayi ve Köy Hizmetleri Polis Kontrol Noktası’nda araç yoğunluğu yaşandı. Burada araçlar arandıktan, vatandaşlar ise kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra kente alındı. Polis, vatandaşlara tuzaklanmış olası patlayıcılar konusunda uyarılarda bulundu. Valilik tarafından hazırlanan broşürler de vatandaşlara dağıtıldı. Broşürlerde de vatandaşlara, patlayıcılara karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunuldu. Ayrıca, ev ve iş yerleri zarar görün vatandaşların kapalı spor salonunda kurulan stantlara başvurabileceği belirtildi.

GÖZYAŞLARI SEL OLDU

Vatandaşlar, yapılan arama ve uyarıların ardından kente alındı. İçeriye giren vatandaşlar, evlerinin yolunu tuttu. Ancak bir taraftan kente girmenin sevincini yaşayan vatandaşlar, diğer taraftan ise tahrip olan evlerine ve iş tandaşı da kalacak yer telaşı sardı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23