• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
4
Yeniakit Publisher
Sakız çiğnerken kanser riskinizi artırmayın! Stres atmak için sakızlar sanıldığı kadar masum değil: Hasta olma sebebi

Selma Savcı Giriş Tarihi:
Sakız çiğnerken kanser riskinizi artırmayın! Stres atmak için sakızlar sanıldığı kadar masum değil: Hasta olma sebebi

Kimi nefesini tazelemek için çiğniyor kimi stres atmak için. Çocuklar kokusuna tadına bayılıyor ama masum gördüğümüz sakızlar kanser riskini artırabiliyor. Özellikle çocuklarda hastalık yapan hastalığın, bu durum ardında nedenler ne olabilir.

#1
Foto - Sakız çiğnerken kanser riskinizi artırmayın! Stres atmak için sakızlar sanıldığı kadar masum değil: Hasta olma sebebi

Gün içinde stresle başa çıkmak, nefes tazelemek ya da sadece alışkanlık olarak çiğnediğimiz sakızlar, aslında fark etmeden vücudumuza zararlı maddelerin giriş kapısı olabilir. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, yapılan araştırmalara dikkat çekerek “Sakızın içinde yer alan mikroplastikparçacıklar tükürükle birleşip kana karışabiliyor, bu da uzun vadede sindirim sistemi rahatsızlıkları ve hatta kanser riskini artırabilir” dedi. Doç. Dr. Abdullah Sakin, özellikle çocuklarda uzun süreli maruziyetin sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser türleri açısından risk oluşturabileceğini vurguladı. Mikroplastikler kana karışabiliyor Mikroplastiklerin sakız yoluyla ağızdan alınarak vücuda geçebileceğini belirten Doç. Dr. Sakin, “Bu parçacıklar sindirim yoluyla emilerek kana karışabiliyor. Uzun süreli maruziyetin sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser türleriyle ilişkili olabileceğine dair çeşitli çalışmalar mevcut” dedi.

#2
Foto - Sakız çiğnerken kanser riskinizi artırmayın! Stres atmak için sakızlar sanıldığı kadar masum değil: Hasta olma sebebi

Doç. Dr. Sakin, özellikle solunum yoluyla alınan mikroplastiklerin akciğer kanseriyle ilişkilendirildiğini vurguladı. Sakızlarda bulunan mikro miktardaki plastik parçaların çocukluk çağından itibaren düzenli tüketimle birikmesinin, ilerleyen yıllarda sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Çocuklarda sakız tüketimi sınırlandırılmalı Çocukların sakızlara daha çok yöneldiğini belirten Doç. Dr. Sakin, “Renkli ambalajlar, tatlandırıcılar ve çeşitli aromalar çocukları cezbediyor. Mikroplastiklere en uzun süre maruz kalacak grup da bu yaş grubudur. Bu nedenle erken yaşlardan itibaren alışkanlıkları şekillendirmek ve sakız tüketimini sınırlandırmak önemlidir” uyarısında bulundu.

#3
Foto - Sakız çiğnerken kanser riskinizi artırmayın! Stres atmak için sakızlar sanıldığı kadar masum değil: Hasta olma sebebi

Kesin kanıt yok ama riskler göz ardı edilmemeli Mikroplastiklerin doğrudan kansere yol açtığına dair kesin ve geniş kapsamlı kanıtlar henüz bulunmamakla birlikte, birçok küçük çaplı araştırmanın riskleri göz ardı etmemek gerektiğini gösterdiğini belirten Doç. Dr. Abdullah Sakin, “Sağlıklı gıda tüketimini teşvik ederek, hem hava kirliliği hem de mikroplastik gibi çevresel tehditlere karşı çocuklarımızı koruyabiliriz” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23